K: robotska kosilnica

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.662
7.273
113
Eh nic jim ne dela. Vklopli so, se je peljala do polovico trate in se zacela vrtet v krogu in vrgla napako da ne najde signala…kot v raznih yt videih. Ocitno imate eni sreco da vam dela bp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.662
7.273
113
Kaj smo ze rekli glede yuke? Naj bi delala brez rtk, ko bo pac podpora pri nas, je tako?
Je v mb ali okolici kak yuka monter da pride nastavit?

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.686
12.304
113
lol no, pac nesposobni, pa včasih rabi malo dalj časa da se skonekta vse skup torej rtk, kosilinica app. ko je enkrat to povezano, potem po mojem ni problemov

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.912
7.079
113
No, Yuka mini je včeraj bila postavljena in zagnana. Kaki so občutki... hmmm... mešani... Prvo kar me razkajfa je tole:

AISelect_20250526_125427_Mammotion.jpg

Nekako se je obrnila na prepovedano območje in obstala. Pa po lokaciji sodeč, rabi par centimetrov da jo nekdo porine nazaj. Nima opcije upravljanja na daljavo, tako da ne preostane drugega kot da štartam avto in gasa 40km v eno smer.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.971
3.508
113
No, Yuka mini je včeraj bila postavljena in zagnana. Kaki so občutki... hmmm... mešani... Prvo kar me razkajfa je tole:

Poglej priponko 99060

Nekako se je obrnila na prepovedano območje in obstala. Pa po lokaciji sodeč, rabi par centimetrov da jo nekdo porine nazaj. Nima opcije upravljanja na daljavo, tako da ne preostane drugega kot da štartam avto in gasa 40km v eno smer.
Dajmo jih zasipat z zahtevo možnega ročnega upravljanja na daljavo!

Jaz sicer sosede pokličem, da jo šutnejo tja kamor je treba.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.912
7.079
113
Prve opazke v primerjavi z Navimowom. Navimov se mi nikoli ni zaletel v kako drevo ipd. Tale se je tako na začetku 3x zaltela v drevesa... Ok, sem šel delat za vsako drevo no-go zone. Ko sem v štartu kartiral, sem najprej začel kartirat ob hiši, nato nadaljeval ob zunanjih robih parcele. Ko zaključim in se krog zaključi, mi celo hišo vrže ven in označi kot travnik. Ok, sem mislil, bo že pogruntala v času košnje... Ma vraga ob košnji ona lepo čez robnik proti hiši... Navimow nikoli ne pelje čez beton, če ji to izrecno ne vrišeš. Skratka, zbrisal sem cel zemljevid, in začel kartirat zono po zono, tako da so sedaj hiša in pločniki izvzeti.
Po klancih navgor res zleze kot v specifikacijah, problem v enakem klancu pa postane ko se pelje navzdol in se mora kontra obrnit nazaj. Takrat pa kolesa kopljejo kot buldožer. Ok ima opcijo, da namesto 180 stopinj izbereš obrat 90 stopinj, to zna rešit kako zagato, sigurno pa ne vse.
Dobra stvar je pogled v živo, a mi je preko 4G (nimam WiFija) že javla, da sem prevečkrat pogledal skozi kamero. Upam da je limit dnevni in ne mesečni...
Slabo ima tudi rešen smer košnje. Če ga hočeš spremenit od optimalnega, ki si ga sama zamisli, ne veš kako bo to uzgledalo na karti. Navimov ti to pokaže glede na situacijo na karti. Spet ena dobra stran je možnost nastavljanja hitrosti, tega Navimow nima. No roko na srce kosi dovolj hitro, da to ne moti.

Skratka, če bi imeli SOS možnost premika nazaj v cono, bi rekel da je OK izdelek. Tisto zaletavanje v drevesa je sicer nadležno, ampak se da rešit z no-go.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.912
7.079
113
A je možno, da je tole prepovedano območje preblizu robne meje košnje in zato obstanek?

btw, kje si jo dobil, kolikor gledam je vse razprodano :)
Kopil sem jo pred 14 dnevi preko njihove uradne strani.

Možno pa je da so območja preblizu (realno je res okoli 40-50 cm), ampak ob taki situaciji, bi lahko pogruntala in kosila v eno smer brez obračanja.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.971
3.508
113
Zanimivo, meni se Mini Luba ni niti enkrat zaletela v drevo, grm, betonski steber od brajde, celo napenjalno žico za ta steber zazna. Tudi izven cone ne gre, razen če si "tako natančen" kot jaz in jo siliš preveč k robi in zdrsne po klancu, ali pa se zahakla v leseno ograjico.

Me pa nekaj jezi: predvčerajšnjim sem na novo zarisal coni, ena je z normalnim dostopom s polnilne postaje, na drugo jo 1x tedensko ali še manj premaknem sam; no in potem sem začel prvo košnjo na glavni coni iz povsem oddaljenega dela proč od polnilne postaje in sedaj vedno začne tam. :rolleyes:

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.686
12.304
113
itak, to 40 do 50 cm ne bo šlo, vsaj 1 meter, da lahko normalno obrača....sej počas te bo naučila kako pa kaj..odvisno kolk boš trd.
To da se izklopi v no go coni je varnostna zadeva, da ti nena neke mačehe pohara in podobne stvari.

za drevesa imaš več možnosti, najbolj ziher sicer je no-go cona, drugače pa daš počasno dotikanje ali pa še kaj bolj na kamero občutljivega...mislim da ima 4 variante.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.971
3.508
113
U matr, glih ko jo pohvalim, grem pogledat na FPV in se je zahaklala v žico od stebra, tako konkretno med sprednji odbojnik in "telo", ampak se je po pol minute sama rešila. :fredi:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.912
7.079
113
Dal sem na najbolj občutljivo in je ravnotako spregledala. Saj človeka vidi in te ne povozi, to je stestirano, grmičke tudi. Ta mlada ozka drevesa pa spregleda.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.953
-924
113
150.000.000 km away

Poglej priponko 99060

Zna biti razlog, da se je zaplezala zato, ker je kosilnica Kristinina ... tud navigacija te pelje v neznano, če pa ženska govori, kam pelji ...
Preimenuj jo, pa bo našla pot domov.

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.686
12.304
113
Dal sem na najbolj občutljivo in je ravnotako spregledala. Saj človeka vidi in te ne povozi, to je stestirano, grmičke tudi. Ta mlada ozka drevesa pa spregleda.
dase neke kamne okol, pa naj v njih buta... al pa no go cona..vem da so jih baje v štartu sence matrale in podobno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.662
7.273
113
Svašta kako različno delujejo te robotske...za ene slišim, da je problem že regrat cvetoči, da mislijo da je ovira, za druge pa mlado drevo ne predstavlja oviro...mislim...pa to so osnove madona :)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.912
7.079
113
Svašta kako različno delujejo te robotske...za ene slišim, da je problem že regrat cvetoči, da mislijo da je ovira, za druge pa mlado drevo ne predstavlja oviro...mislim...pa to so osnove madona :)
Saj se vse da rešit. Tudi jaz bom. Verjetno bo še kje drugje treba mejo prestavit za kakih 20 cm, da nebo kam zdrsnila, potem pa bo OK. Prve košnje so vse testne. Potem ko spedenaš gre v redu. Če imaš pa ravno parcelo potem pa sploh ni problema. Jaz imam v tem primeru malo klančine in kaka škarpica tu in tam. Jaz bi si moral vzet fraj soboto in nedeljo in tam prespat, in v dveh dneh parkrat spustit, da kosi in videt kje je problem. Jaz pa sem včeraj prišel, priklopil skartiral, eno urco testno pognal in šel domov.