K: robotska kosilnica

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Ja itak. :) So mi jo že odnesli do polnilne postaje. Naj se napolni, potem bomo pa opazovali če se še na kaki drugi coni zacikla. Za to cono itak vem da moram tisti odsek odstranit.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Kaj te toliko moti ena antena, ki jo 1x zmontiraš in imaš mir? Ali imaš res u iber vilo pa bi ti izgled pokvarla?

• Všeč mi je
Reactions: darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.322
7.226
113
Izkušnje soseda kažejo na zelo negativno izkušnjo, zato.

Ampak bomo videli...čakam da pride yuka mini na zalogo, pol pa zagrabimo...

ps, se pa že kaže neresnost prodajalca..sploh ne odgovorijo na mail.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Zakaj si prepričan, da bo NetRTK delal bolje kot klasični GPS RTK? Glede na to, da je na voljo v GB in DE, bo verjetno nekoč tudi pri nas. Koliko razumem, če danes kupiš nekaj od Mammotion bo, ko bo, tudi s tvojo napravo mogoč NetRTK. Anteno pač imaš še vedno v rezervi.

Kaj pa tvoji sosedi delajo, pa me res zanima. Anteno mora videt večino neba, to je to ( na vse strani mora biti vidni kot do neba vsaj 120 stopinj). Če pa gre za defektni izdelek, pa ga naj vrne.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.322
7.226
113
Mene tudi :/

NetRTK bi naj, če prav razumem, dobil podatke o satelitih iz interneta in na podlagi tega potem preračunal pozicijo kosilnice (bo pa kosilnica potrebovali stalni wifi). Ampak če samo nadomesti anteno na dvorišču, bo še vedno problem sprejema satelitov kosilnice...ampak že zaradi tega, ker ne rabi biti antena na odprtem, je lahko potem bazna postaja kosilnice nekje bolj skrita, recimo ob hiši (saj vem, lahko vlečeš anteno na streho, ampak...)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Seveda je še vedno odvisno od GPS-a. Jaz imam hišico postavljeno 1m vstran od hiše, na enem kotu je skoraj poravnana z balkonom, RTK pa 5m vstran zapičeno med rože. Ker so rože takovisoke kot antena, sem med rože zabil kol, in na njega z vezicami pritrdil anteno (hebat ga, kmečka rešitev). In kar se tiče GPS-a dela. Kosilnica in antena sočasno vidita 26 satelitov. Javim ko bo danes kosila severni del. Tam je ponavadi vidnost satelitov manjša.

Sicer pa kot sem napisal. GPS test aplikacijo v roke, in položi telefon na tla in preberi stanje. Če se bojiš odbojev, probaj shranit sliko ene in druge pozicije in primerjaj satelite. Saj si neki ded, boš zmogel to.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.817
2.844
113
še v SLO - ampak komaj
Dajte si vsi, ki imate RTK in imate možnost anteno dati ”na visoko”, ker eno je videti nebo, drugo pa je “ vidno” z anteno pokrivati robota. V idealnem primeru ima robot od vsepovsod prosto vidno pot do antene.
Seveda zgornje odpade, če ste na ravnini, brez sosednjih hiš in brez “senc” (imate trato samo na eni strani hiše).
Sam imam hišo “na sredini”, RTK v kotu hiše ampak ne nad slemenom (je bilo najlažje zmonitirati) in sem bil pripravljen iti na sleme, če bi bilo potrebno. Pa ni. Na nasprotni strani hiše imam en ozek del, kjer je pojata 4 m stran - torej nastane “tunel” dolžine 5 m, širine 4, zaprt levo,desno s stavbami, zadaj pa brežina. Pa kosi - lani jo je 2-3 doletelo, da je bila konstelacija vseh vidnih satelitov taka, da je zmanjkalo in niti kamera ni rešila. Pa ne pizdim, ker poznam omejitve tehnologije …
In še vedno trdim, da je bila nabava Lube 2 najbolje “zapravljenih” 3k ojrof.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in darjan

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.232
11.955
113
ja, tam ko RTK ni viden, kosi glede na lastno pamet in na prejšnje pozicije. V 99% je okej, včasih pa jo zmatra sistem in se izgubi. To je zakup. Je pa res, da pač RTK postaviš tam, ko bo kosila največ/večino/najbolj zapletene cone.

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in novaa

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Jaz imam anteno na južni strani strani hiše in na drugo severno stran hiše lovi BP. 800MHz je kar nizka frekvenca, in če hiša ni res sam železobeton, bo na drugi strani hiše tudi lovil komunikacijo z anteno. Seveda se lahko od soseda kaka frekvenca prekriva, to nikoli ne veš. Seveda, pa ob postavljanju razmišljaš na najbolj idealno postavitev. Jaz sem v rezervi imel še 10m kabla za Navimow in bi, če bi bila sila, anteno montiral na streho garaže, kar bi pomenilo da bi se signal širil prko ostrešja hiše, namesto skozi zidove, ampak za to ni bilo potrebe in je antena pristala na slemenu vrtne ute. Govorim o postavitvi Navimowa doma.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.322
7.226
113
btw, sosedu so anteno namontirali gor na uto...tako da res nič jasno. Mogoče so jim res uturili kako crap enoto, ker pač upokojence se da nasrat?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
btw, sosedu so anteno namontirali gor na uto...tako da res nič jasno. Mogoče so jim res uturili kako crap enoto, ker pač upokojence se da nasrat?
Tudi če je okvarjena enota, za to obstaja garancija a ne.

Daj če boš imel čas, pa če nista s sosedom skregana, naredita analizo GPS sprejema. To narediš preko aplikacije, imaš v meniju možnost Analizator sateltskega signala. povežeš se z njegovim telefonom preko bluetootha in zaženeš alanlizo. Moj rezultat je marca bil takle:
AISelect_20250527_090416_Navimow.jpg
AISelect_20250527_090416_Navimow.jpg

ales123

Zelenc'
16. jul 2023
11
3
3
Dajte si vsi, ki imate RTK in imate možnost anteno dati ”na visoko”, ker eno je videti nebo, drugo pa je “ vidno” z anteno pokrivati robota. V idealnem primeru ima robot od vsepovsod prosto vidno pot do antene.
Seveda zgornje odpade, če ste na ravnini, brez sosednjih hiš in brez “senc” (imate trato samo na eni strani hiše).
Sam imam hišo “na sredini”, RTK v kotu hiše ampak ne nad slemenom (je bilo najlažje zmonitirati) in sem bil pripravljen iti na sleme, če bi bilo potrebno. Pa ni. Na nasprotni strani hiše imam en ozek del, kjer je pojata 4 m stran - torej nastane “tunel” dolžine 5 m, širine 4, zaprt levo,desno s stavbami, zadaj pa brežina. Pa kosi - lani jo je 2-3 doletelo, da je bila konstelacija vseh vidnih satelitov taka, da je zmanjkalo in niti kamera ni rešila. Pa ne pizdim, ker poznam omejitve tehnologije …
In še vedno trdim, da je bila nabava Lube 2 najbolje “zapravljenih” 3k ojrof.
RTK komunicira z robotom preko LoRa protokola (range je 5km) in načeloma ne potrebuje "vidne" povezave z robotom.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
881
427
63
Jaz tehnologiji RTK in satelitom nikakor ne zaupam, pa če me bo kdo še kako prepričeval. Na čistini z tu pa tam kakim drevesom in oviro že, ampak kompleksnejša parcela z gosto zasejanim drevjem, jagodičevjem, brajdami in betonskimi sohami oddaljenimi 80cm od meje v skupni dolžini 70 metrov pa ne.
Edina logična alternativa mi je edino kosilnica z lidar-jem, Dreame A2 Pro. Cena je trenutno sprejemljiva in je povsod zelo visoko ocenjena.
Edini problem je ker je izšel novi model A2 z premičnim kosiščem za bolj temeljito rezanje robov. Tako, da ne vem, če ne bom počakal do naslednje sezone, da mu pade cena kot je prejšnjim modelom.
Neke sile itak nimam, ker worx z žico še zadovoljivo, že sedmo sezono opravlja svoje delo.