K: robotska kosilnica

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.212
7.209
113
Problem a1 je ogibanje oviram, manjsim, ker laser pac nima visoke resolucija. Zato ima a2 model poleg se kamero.
Za dolocene trate je pac samo a1 top…

Clancy

Majstr
20. avg 2007
878
426
63
Človek se nebi rad zaje.. Dati 2k€, pol mu pa ne bo delalo kot bi moralo. Predvsem se gre zaradi napak pri navigiranju zaradi kompliciranega terena, kot so drevesa, grmički, zidovi, po možnosti sosedova hiša zraven meje, ozki prehodi.... To govorim tudi zase.
Je bil prejšnji mesec en od Gardene pri nas in mi dal za 410XE Nera z EPOS, predračun 3,4k€ z montažo s tem, da mi ne garantira, da bo zaradi specifike parcele delalo kot je treba.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.609
6.818
113
Pa ravno za zajebane terene je RTK najboljši. Vozi tam kje mu narišeš. Ne vem kako se odnese lidar, ki si ga tako blazno želiš, samo dvomim da je bolj natančen kot RTK. Kolega ima preko RTK, tako narisano zelenico, da sem se za glavo prijel. Tisoč in ena gredica, pa prehodi, potke... Res je da je karto popravljal en teden, ampak ko uštimaš pa dela. Če kje kamera zablizi, recimo potke iz betonskih plošč ali kaj podobnega, jo pač izklopiš za tisto področje. Verjamem pa da si toliko brihten, da ne rabiš monterja in vse to zrihtaš sam.
Edino če si res med bloki doma ali so hiše tako ena blizu druge, da ni GPS signala, potem to res ni za tebe ...
Kaj te pa čas košnje skrbi? Nastaviš urnik, in pustiš da dela. Ko se baterija izprazni, pač gre polnit. BTK

casar

Zelenc'
5. apr 2021
12
8
3
Pa ravno za zajebane terene je RTK najboljši. Vozi tam kje mu narišeš. Ne vem kako se odnese lidar, ki si ga tako blazno želiš, samo dvomim da je bolj natančen kot RTK. Kolega ima preko RTK, tako narisano zelenico, da sem se za glavo prijel. Tisoč in ena gredica, pa prehodi, potke... Res je da je karto popravljal en teden, ampak ko uštimaš pa dela.
Sicer izušenj s takimi kosilnicami nimam, vsaj ne še, ampak sem že razmišljal o tem in se celo spravil prebrat navodila o Husqvarninih RTK kosilnicah. Po prebranem komplicirani zemljevidi z veliko gredicami, potkami in podobno niso problem za RTK kosilnice. Naj bi pa bili problemi, kjer ni vidljivosti od kosilnice do neba (satelitov) ali stacionarne postaje. Torej pod drevesi in v "senci" stavb, sploh v kakšnih vogalih (mišljeni so konkavni vogali, kjer stavbe zasedajo tri četrtine, trava je pa samo v eni četrtini vogala). V skladu z navodili bi ob robovih, ki mejijo na vodotoke in javne ceste, moral postaviti tudi nek mini zid/ograjo, preko katere se kosilnica fizično ne bi mogla odpeljati.

Tisto, kar bi jaz kosil, vse naokrog meji na vodotoke ali javne ceste in verjetno več kot 3/4 terena je pod drevesi ali v "senci" stavb, tako da zaenkrat nimam še nič avtomatskega.

Aleš