Mnenja in pripombe za Navigacijske naprave

NekdoK

Fizikalc
17. jun 2008
2.595
78
48
EU
Čeprav je verjetno za nekoga, ki resnično torej bolj kot ne službeno dnevno potrebuje navigacijsko napravo, garmnin & Co še vedno edina možna izbira, so se za nas navadne potrošnike zadeve na trgu le toliko spremenile, da imamo večjo izbiro ponudnikov, ki so dosti bolj fleksibilni od garmina; predvsem trg pametnih mobilnikov.

In sam dejansko razmišljam o prehodu na konkurenco ker se mi z garminom pač ne da več zaj**avat (sam ciljam na Galaxy Notea, ki ga tudi še nisem kupil ker sem nekako na precepu odločitve; tam me recimo moti, da ni uradne iGO rešitve; seveda pa je travniška). Jaz imam sedaj že stare modele (nuvi 770, 255 itd. dokupil dodatno opremo in karte, če je bilo treba) in na njih uradno posodabljati karte je zares zamudno opravilo (dejansko je pašniška varianta dosti bolj prijazna uporabniku, ampak govorim o uradnih rešitvah; mislim razbijat karte, čakati da se karta naloži, potem čakati da se ti vse skupaj namesti, potem še enkrat čakati, da ti naredi karto, potem da jo pošlje na samo napravo, kjer prenos poteka še dosti počasneje ipd.)


Zato so kritike vsekakor upravičene, sicer bodo res šli po poti Nokie.

P.S.: moderator je upravičeno odprl novo temo, ker prejšnja res ni bila namenjena temu; zgolj toliko, da ne boste mislili, da sem zaradi mojega nezadovoljstva odprl kar novo temo
 

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Prosim vas,da v tej temi ne žalite drugih uporabnikov ampak samo napišete svoje mnenje glede na primerjavo med svojo navigacijo in drugimi ponudniki.
Naj bo tema pregledna za vse uporabnike tako da bodo vedeli na kaj morajo biti pozorni ob nakupu navigacijskih naprav.
 

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Jaz bom zaenkrat ostal pri Garminu (1350). Razlogi so naslednji:
1. Napravo že poznam in vem kako jo uporabljati oz. posodabljati.
2. Karte so dokaj redno posodobljene in "dosegljive".
3. Garmin je dokaj razširjen in ima dobro "podporo" med uporabniki (primerjaj z drugimi napravami v tem forumu ali drugje).
4. To kar mi nudi 1350 je več kot dovolj za moje potrebe.
5. Navigacijo potrebujem in uporabljam samo v avtomobilu -tukaj se mi mobilnik ne zdi ravno praktičen.

Bogdan
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Če že moraš uporabljati navigacijo na telefonu, vzemi takšnega, ki ima androida, na njem delajo skoraj vse zadeve.
Al pa iPhone
tam tudi dela vse, od Garmina naprej.

Vedi pa, da če ne boš kupil programja, bo tudi nekaj "zamudnega" dela in spoznavanja.

- v štartu bo potrebno odkleniti, odrootati telefon (večinoma programje to zahteva)
- nato poiskati material in inštalacija
 

NekdoK

Fizikalc
17. jun 2008
2.595
78
48
EU
Samo, če se moram ekstra neuradno hecati z mobilnikom, da zadeve neuradno delujejo (v tem primeru imaš več dela kot ga kot potrošnik - nekdo, ki kupuje zadeve - želiš investirati to; torej ravno nasprotno kot pri garminu, kjer imaš več dela z napravo, če za zadeve plačuješ), potem to zopet ni to.

Govorim o zadevah na splošno; seveda nimam nič proti, da obstajajo alternativne rešitve oz. da ima uporabnik izbiro (še sreča, da je temu tako); ampak v prihodnosti se išče rešitev, kjer potrošnik zadeve kupuje uradno in ima z napravo najmanj težav (+ uradno podporo); v našem primeru pa še, zakaj bi potrošnik kupil garmina, če ima na voljo mobilnike z dokaj dobro navigacijo; kaj je to kar ima garmin kar konkurenca nima in se ga splača zato kupiti (iz stališča potrošnika; kot smo že ugotovili profesionalci niti nimajo druge izbire)? Seveda ima garmin dober signal, dobre karte itd.

Kot smo lahko videli, garmin meni, da smo pripravljeni potrošniki kupovati dodatne aplikacije, ki jih bomo prek mobilnikov prenašali na same naprave. Torej še dodatno delo več, vmesna postaja, namesto da bi sama navigacija bila sodobno pripravljena na internetne rešitve (kot npr. kakšen Amazonov Kindle; saj ne more biti tako težko vgraditi kakšen čip več, ali?!? Konec koncev stanejo dragi potrošniški modeli tudi po 400 evrov). Zato tudi pravim, da me spominja na Nokio, ki se je do zadnjega oklepala napačnega koncepta.

Pa še za konec, to je mišljeno kot dobronamerna kritika; noben od nas predvidevam nima garminovega poslovnega deleža, da bi se potrebovali posebej razburjati zaradi njihovih poslovnih potez; kot rečeno konkurenca ne samo trka, ampak že kar vdira na vrata
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Na splošno ni panike.

Če si dovolj poln NOVCA vzameš Android ali iPhone in navigacije uradno pobereš z neta. Torej klik, klik.

Kupiš pa lahko vse od Garmin, Navigon, Sygic, Tomtom, Copiloti in nebroj drugih.

Samo klik in vse dela.

Glede Garmina bi še jaz dodal.
Konkurenca je že nekaj let na sceni, pa še do sedaj noben od njih ni naredil podobnega programa v stilu Mapsource/Basecamp.
Konkurenca uporablja bolj ali manj iste zemljevide.

Fora je v tem, da Garmina vklopiš in dela, enako tudi TomToma in podobne. Nima preveč nastlanih nastavitev, ki jih nikoli uporabniki ne gledajo, najbolj važni so pa zemljevidi, ti pa so kvalitetni.

Če pa želiš načičkan vmesnik, s funkcijami, ki jih karta ne prebavi pa imaš tudi izbiro


Velikani pa potem konkurenco preprosto kupijo. Nokia Navteq, Tomtom Teleatlas, Garmin Navigona itd.

Skratka, ti si kar kupi ustrezen telefon, boš presenečen koliko različnih navigacijskih programov je na voljo.
 

NekdoK

Fizikalc
17. jun 2008
2.595
78
48
EU
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:Kupiš pa lahko vse od Garmin,
Sem že mislil VAUUU garmin za na mobilca, kaj sploh kritiziram, potem sem pa videl

Citat:
No on-board maps...
Always a show-stopper!
Too Little
Too Late
Too Expensive
This will cost Garmin and not be profitable
Too bad.
Try again, and charge me $150 for a quality system, instead of $39 for something I don't want or need.


Edit:
Veliko citatov sem združil v enega.
NekdoK: Dobro, vendar so od različnih uporabnikov (torej ni vsega izrekel en sam človek, kar je pomembno zato, da se razume, da je kritična masa večja)
 
Nazadnje urejeno:

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Garmin onboard obstaja za Iphone in Ipad.
@Snecer,če ti je lahko na kratko opišeš tvoja opažanja za Garmin na Ipad?

Baje bi naj v letošnjem letu prišel tudi za Android telefone.(Tako sem vsaj dobil zapisano v mailu od njih).
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, Garmin za iPhone/iPad dela offline, tako kot na Nuvijih, s to razliko, da prikazuje tudi 3D stavbe tako kot boljši modeli Nuvija.

Skratka, če si polno love, kaj se sekiraš, samo klikal boš. Drugače pa ja, ne vem kaj čakaj za verzijo za Android, itak jo že imajo iz Nuviphonea.

Par slikic.

 

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Meni Iphone, še manj pa Ipad(sploh nima USB vhoda), sploh nista všeč, tudi, če bi bila pol cenejša.

Garmine sem pa stestiral skoraj vse in, če koga kaj zanima me naj kar vpraša in bom povedal svoje mnenje.

V glavnem pa sploh ni kaj razmišljati-daleč, daleč najboljši je Garmin 1390T.

Ima praktično vse kar se na navigaciji rabi in res vse dela tako kot je treba, pa še dobi se ga že za manj kot 130 evrov.
Kdor kupuje novega naj po mojem o čem drugem sploh ne razmišlja-raze, če ne rabi Garmina naj potem kupi model 1340T, 1350T, ki se jih dobi za manj kot 110 evrov.

Daleč najslabši je pa Garmin 3790>3490 me je tolikokrat spravil ob živce, da je le stežka preživel testiranje.
Čisto vse mi je šlo na živce, edina stvar, ki je pri njem za pohvalit je to, da odlično najde tudi hišne številke s črkami-torej 1a, 1b, 1f, ki jih žal ostali modeli ne znajo???
Pa za igračkanje so zanimivi vsi dodatki-recimo video in mp3 predvajalnik-ampak to ima že vsak mobitel in je čista neumnost.
Za 250-300 evrov kot stane 3790/3490 bi sam milijonkrat raje nabavil pametni telefon.
 

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
6.614
89
48
v leru
navi-guru.blogspot.com
No, še moje mnenje...
jaz sem zaenkat še bolj za "old school" variante, torej 12 cm diagonale na spredni šipi. Nek se vidi "razkoš", čeprav počasi že vse to zgleda kmetavzarsko...ah je.bat ga, saj ne furam Cayenna


Kar pa se tiče izbire same navigacije, pa sam nimam nobene dileme in pomislekov, glede na moje dosedanje izkušnje - WindowsCE naprava + Primo. Rezultat: sodoben vmesnik, enostaven design, ki se ga da popolnoma prilagodit uporabnikovim potrebam (od min do max funkcij na displayu) in kar je najbolj pomembno - najširša izbira zemljevidov med vso konkurenco na trgu (Topmap, NavteQ, Telatlas). Vse v enem, podpora tudi za tovorna vozila. Nadgrajevanje: copy/paste, zemljevidi popolnoma skomercializirani, enostavno dostopni. Cena za vse to? Za pirate smešna.

je pa res, da je težko biti popolnoma objektiven, glede na to, da je iz mojih oči vse tako enostavno in izvedljivo. Za nekoga, ki ni ravno domač na tej sceni, si sam težko spravi skupaj popoln in najbolj optimalen komplet vsega skupaj. In ravno tu je pomanjkljivost - enostavno se take zadeve na da kupiti/uporabit "out of the box", zatorej je potrebnega nekaj malega sprehoda (po alterju recimo) in nekaj dobre volje in ogranizacije.

No, da bo moje mnenje relevantno, naj povem, sa sam spadam v tisto skupino uporabnikov, ki rabijo navigacijo zgolj za na cesto.
 

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Pa da še jaz dodam svoje mnenje:

Sem pristaš Garmin naprav,čeprav sem počasi začel gledat tudi za Wayteq (moji so všeč igerce na njem)
,karto lahko posodobiš samo za določeno državo v par minutah,vse je copy/paste in ogromno dodatnih funkcij.

Je pa tako kot je rekel Janch,ko si dolgo v eni navigaciji jo obvladaš do potankosti z razliko od novih ali občasnih uporabnikov.

Nekateri govorijo da si vzameš doživljensko nadgradnjo kart in imaš potem vse olajšano,sveda če vse skupaj preneseš direktno na napravo,če pa bi rad delal z mapsource potem pa je potrebno že nekaj znanja kako se tej stvari streže.
Pri vsaki navigacijski napravi je potrebno vsaj nekaj malega nastavit,da ustreza posameznikovim zahtevam.
Navodila so napisana bolj na hitro tako da mora biti tudi malo samoinciative,da je potem nastavljeno kot mora biti.

Na tem forumu je tudi veliko podrobnih navodil,ki vam olajšajo vaše druženje z navigacijo.Kar pa ni napisanega pa vprašajte.
Ker pa ni nikoli nič v življenju popolno se vedno pri vsem najdejo napake isto je z navigacijskimi napravami.
Zato ko se odločamo za navigacijo moramo pregledal celotno ponudbo in nato izbrati napravo,ki najbolj ustreza našim potrebam.
Potrebno je pa biti tudi pozoren na dobavljivost in pokritost zemljevidov,ki jih navigacija podpira.

Glede navigacijskih programov na pametnih mobilnikih bo pa še preteklo nekaj časa,da bodo izpopolnili tako,da bo delalo kot mora in brez zatikanja.
 

NekdoK

Fizikalc
17. jun 2008
2.595
78
48
EU
Najprej hvala vsem, da ste me razsvetlili oz. updejtali na tem področju.


Predvsem sem vesel novice, da recimo obstaja garminova offline (torej da so karte naložene na napravi) aplikacija tudi za mobilnike kot je Snecer podal primer za iPhone. Tu me morda edino še zanima, katere karte uporablja oz. ali so to enake karte kot na garminovih namenskih napravah (kar domnevam, da niso, glede na to, da so karte vsaj običajno vezane na eno napravo), ali so to kakšne posebej prirejene za telefone (kar seveda ni problem oz. bi bilo celo dobrodošlo, če imaš namesto 2GB le 200MB karto, če zaradi tega ne izgubiš dobre pokritosti) in kako poteka sama posodobitev (vidim na garminovi strani, da recimo uradno še nimajo kart za Slovenijo ipd. ampak to verjetno pride s časom); ok če so normalno velike, torej po 2GB ipd. potem se razume, da je to odvisno tudi od internetne povezave, ciljam bolj na sam postopek (če te prav razumem Snecer samo klikneš in se prenese gor)?

Ampak še vedno pa ne bi imel nič proti, če bi garmin izdal tudi, kakšno sodobno namensko navigacijsko napravo s spletnimi rešitvami (vendar ne prek druge naprave, ni pa nič narobe, če tudi kot dodatna funkcija) ter olajšanimi posodobitvami kart; ker potem vsaj jaz verjetno niti ne bi iskal rešitve med pametnimi mobilniki, vsaj ne še
 

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Pa ti na Iphonu dela iskanje po hišnih številkah s črkami 1a, 1b, 1c, 1f,..?
Si poskusil naložiti tudi Adriatopo karto, kako ti dela z njo?
 

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Namesto Wayteqa naj si tvoja raje nabavi pametni mobilnik in bo imela igric toliko, da jih še vseh preskusiti ne bo mogla.

Ti boš imel pa na njem navigacijo s tako fantastičnimi zemljevidi, kot jih vidiš na Google earthu.

Deluje pa zelo lepo, pa sem si kupil samo Nokio C7(Nokio zato, ker se jo dobi za samo 170 evrov in se da nanjo naložiti Garmin XT-ampak še ni bilo časa-sem itak tako navdušen nad satelitsko sliko z Google Eartha, da še Adrietopo ne pogrešam).

Pa baterija ti zdrži cel dan, ne pa na kakšnem Garminu 3490, ko ti po dobri uri vse skupaj crkne.
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Pa ti na Iphonu dela iskanje po hišnih številkah s črkami 1a, 1b, 1c, 1f,..?
Si poskusil naložiti tudi Adriatopo karto, kako ti dela z njo?
Na iPad sem nalagal, saj je isto. Iskanje po številkah s črkami nisem probal, mislim da rabiš za to tudi NTU verzijo. Tudi Adriatopo nisem probal, bom ob priliki.

Dela samo file gmapprom.img in nič drugega. Gmapsupp.img ne prepozna, niti gmapprom1