Kegging

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Spraznilo mi je jeklenko co2 na enem kegu v treh tednih...
Z njo sem prepihal parkrat prazen keg, karboniziral en keg in točil pir z njega.
Kako je lahko izpraznilo tako hitro?
Kako preverim, če kje pušča?
Ventil je ziher ok, cev in priklop enako, ker je bil ventil s cevjo ves čas, odkar imam jeklenko(leto dni) priklopljen nanjo.
kje bi puščalo?
Ali je toliko co2 šlo za karbonizacijo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Najbolj zanesljivo se ugotovi puščanje tako da vse skupaj potopiš v vodo, nabiješ pritisk in gledaš kje so mehurčki. Tamali kegi gredo v 17l škaf in ni problema, tavelike boš moral pa malo telovadit pa postavit na glavo oz. počez ali pa dobit neko veliko posodo ali pa v kopalnici v banjo če imaš. Lahko probaš tudi s spreji za ugotavljanje puščanja (ali pa navadno milnico), samo če malo pušča boš težko opazil kje je problem.

In ja, če ti je eno polno jeklenko porabilo v 3h tednih na enem kegu ti zagotovo nekje zelo pušča.

Najbolj pogosto pušča na varnostnem ventilu, precej pogosto pa na spojih med konektorji (tesnila na kegu so zanič) tako da pazi da imaš vse prikjučeno ko testiraš (recimo če daš samo keg v vodo ne bo nič puščalo, če daš celo jeklenko s cevmi v vodo tudi ne bo puščalo, če prikjučiš pa keg na jeklenko bo pa puščalo na spoju).
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

jankramberger

Zelenc'
28. sep 2019
16
2
3
pozdravljeni, dobil sem rabljene cornye ki so pa 15cm višji od navadnih 18 litrskih in me zanima, če kdo ve točno kakšen je njihov volumen saj nimam posode, ki bi bila čisto točna?
lep pozdrav hvala za odgovor
 

djozinho

Zelenc'
27. jan 2019
9
1
3
Zdravo,

Zanima me, če ima kdo kakšen kontakt za polnjenje co2 na gorenjskem, načeloma lahko tudi ljubljana.

Hvala
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Opremo za polnit co2 imajo povsod kjer nudijo servis gasilnih aparatov (teh firm in raznih gasilskih zvez je cel kup) .. je pa bolj vprašanje če vsi to hočejo oz. ali jim je to v interesu sploh ponujat. Jaz bi na tvojem mestu prvo vprašal kakega lokalnega gostinca, ki nudi točene pijače, kje kupuje plin ali pa kake gasilce vprašal.
Sicer imajo gostinci navadno pri teh plinih bolj varianto, da menjavajo jeklenke prazno za polno, navadno v obliki kakih mesečnih pavšalov, kar se za domačo rabo ne izplača, ker ne pokuriš toliko, samo verjetno bosta najlaže na tak način dobila kak uporaben kontakt.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

nikok

Zelenc'
28. sep 2019
3
0
1
Pozdravljeni

Zanima me ali je kakšna razlika med prehrambenim co2 in tehničnim co2.
Hvala
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni

Zanima me ali je kakšna razlika med prehrambenim co2 in tehničnim co2.
Hvala

Kolikor vem so CO2 jeklenke s prehrambenim CO2 bolj čiste. V njih je manj olja iz kompresorjev ter naj bi imele nepovratni ventil, da tekočin ne more vstopiti v jeklenko. Kar se tiče čistoče plina pa ne vem. Možno je, da ni razlike. Pokliči Messer ali istrabenz.
 

nikok

Zelenc'
28. sep 2019
3
0
1
Zanima me zaradi tega, ker sem prvič ''keggal'' pivo z običnim co2 plinom in se že po nekaj požirkih počutim ''lightheaded'' oz. imam čuden občutek v glavi, kot da bi bil rahlo pijan vendar je količina popitega piva tako majhna in stopnja alkohola nizka, tako da iščem vzrok drugje. Na forumih sem zasledil, da bi do tega lahko prišlo zaradi co2 ali pa previsoke temperature med fermentacijo. Ali je že kdo imel podobno izkušnjo?
 

Alkimist2007

Zelenc'
6. avg 2019
24
1
3
Zdravo.

V dveh fermentorjih imam lagerja.
Ali jih lahko za sekundarno vretje pretočim v kege? Se pravi da pustim kvas v fermentorjih, pivino v keg. Na izhod za plin dam cevko ki gre v vodo.
Pustim da odvre pa samo napolnimk s plinom pa na staranje?

LP
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Po moje lahko. Ali pa počakaj, da se fermentacija konča, pa potem enostavno lagiraj v kegih.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Kakšen sistem spojev cevk uporabljate za kege (ball locke), CO2 regulator, točilne pipice ipd. Začenjam z zbiranjem kegging opreme in bi rad ubral nek običajen sistem oziroma dimenzijo, da bi imel v prihodnje čim manj težav z reducirji ipd. Všeč mi je John Quest sistem, je hiter in enostaven, kako pa je s tesnenjem teh za CO2? Bolj siguren spoj za CO2 se mi zdi smrekica in objemka na vijak, oziroma z objemko, ki jo stisneš s kleščlami.
Kakšni so pa premeri cevi? Je za CO2 enak premer cevi kot za pivo? Od Nektarja sem dobil zraven ball lockov še nekaj metrov cevi 12/7 (metrična dimenzija). Naj osatanem na tej ali grem na 3/8?

Kakšnega nasveta bi bil zelo vesel. Oziroma, kaj imate vi.
lp
 

Alkimist2007

Zelenc'
6. avg 2019
24
1
3
Pa kakšen nepovratni ventil imate na co2?
Mi je že hotelo nazaj potegnit pivo, pa mislim da je bolje da dam nepovratni ventil.