Kegging

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Pomojem imaš premajhen pritisk. Sicer se na tonike ne spoznam, ampak če hočeš da je voda karbonirana da malo "požgečka" jo moraš nabit na vsaj 5.0 vol CO2ja pod to mejo čutiš razliko med navadno vodo samo kot kislost - kislino (kaboksilna kislina). Recimo tudi peneča vina so tam okoli 5 vol co2ja, kar je 2-3x več kot pivo.
Zanimivo! Morda veš zakaj je temu tako? Da je potreben toliko višji pritisk oz. stopnja?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.337
1.012
113
Delno je topnost CO2ja povezana s preostalim sladkorjem, sicer bi se tu tonik če ima dodan sladkor moral obnašat podobno kot pivo ne bom pa trdil ker na pamet ne vem kašne so vrednost sladkorja in kako vpliva topnost potem pa vse skupaj (najbrž je ravno obratno, več cukra manj se co2ju da it naokoli tako da ga rabiš še več).

Drugo je pa da je učinek karobonizacije pri pivu zelo agresiven zaradi stvari ki delajo pivo (beljakovine, netpni delci, ...), tu je v ozadju fenomen nukelacije. Zato se tudi "lahka" piva da nabit na 3.0vol co2 pa ne bo problema, medtem ko boš kakšno drugo pivo pri isti stopnji že lovil v gejzirju iz flaške. Voda recimo je tipičen primer tekočine ki nima netopnih delcev v sebi in ima nevtralno "površinsko" napetost, zato se CO2 počasi izloča iz vode ker nima "nukelacije" .. če vržeš žlico nečesa sipkega (sladkor, sol) v to isto vodo boš dobil pa kar naenkrat buren efekt brbotanja (ta efekt pri pivu po malem ves čas povzročajo stvari ki so v pivi že ves čas).

Aja pa tretja stvar je kako se toči te tekočine. Če točiš radensko preko pipe za pivo bo najbrž prišla bolj flat ven kot pa bi morala, enako velja za tonik. Za debug je tako najbolje točit preko party pipice (se imenuja tudi "soda tap" z namenom) na kratki liniji (par 10 cm).

Sem pa skoraj 90% prepričan da je pritisk premajhen za kakšen efekt in bo treba keg porinit na 3, 4, 5 barov!
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
609
26
28
Pomojem imaš premajhen pritisk. Sicer se na tonike ne spoznam, ampak če hočeš da je voda karbonirana da malo "požgečka" jo moraš nabit na vsaj 5.0 vol CO2ja pod to mejo čutiš razliko med navadno vodo samo kot kislost - kislino (kaboksilna kislina). Recimo tudi peneča vina so tam okoli 5 vol co2ja, kar je 2-3x več kot pivo.
Aja to pa nisem vedel. Hvala
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Kegging in shranjevanje sodičkov brez hladilnika.
Je že kdo poskušal polne kege hraniti in iz njih točiti brez hladilnika?
Tokratno pivo bi poskusil(prvič) shraniti v keg, ker pa nimam hladilnika v katerem bi bilo pivo v času točenja, me matra, kako hladiti pivo?!
Kakšne ideje?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Kegging in shranjevanje sodičkov brez hladilnika.
Je že kdo poskušal polne kege hraniti in iz njih točiti brez hladilnika?
Tokratno pivo bi poskusil(prvič) shraniti v keg, ker pa nimam hladilnika v katerem bi bilo pivo v času točenja, me matra, kako hladiti pivo?!
Kakšne ideje?
Pred točenjem poskušaj nekako ohladiti keg, potem ga daš v lavor vode z ledom.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Pred točenjem poskušaj nekako ohladiti keg, potem ga daš v lavor vode z ledom.
Sem tudi o tem razmišljal, a sem za moj problem našel način, ki mi zelo ustreza.
CPF-counter pressure filler, sem ga že lani nabavil, pa mi ni kapnilo, da z njim lahko.
Napolnil bom plastenko 2 litra in postavil v hladilnik, če bo pa potreba po več, pa led in keg...
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Si že poskusil polnit s tem? Ker moje izkušnje so, da mora bit keg zelo ohlajen, da je mogoče pretakanje brez pretiranega penjenja. Pri sobni temperaturi zna bit zelo problematično.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Si že poskusil polnit s tem? Ker moje izkušnje so, da mora bit keg zelo ohlajen, da je mogoče pretakanje brez pretiranega penjenja. Pri sobni temperaturi zna bit zelo problematično.
Nisem še poskusil...
Imel bom v kleti, kjer je zdaj temperatura okrog 15, pozimi pa okrog 7-8 stopinj.
Benti, to nisem pomislil.
Rad bi že enkrat začel s sodčkanjem, pa niman hladilnika.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.337
1.012
113
Če nimaš ohlajenega piva tudi točenje v steklenice ni ravno enostavno, ker je pritisk enostavno previsok.

Sicer če imaš tako hladno klet kot praviš potem točenje sedaj v jeseni pri 12C kakšnega ale piva nebi smel biti problem, temperatura je povsem ustrezna za take tipe piva! ;)

Če nimaš hladilnika ker imaš težave s placom potem kupi točilni avtomat, potem lahko točiš tudi pivo iz toplega kega!:D
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Kje se da kupit ta mali ventil, ki pride pod Co2 regulatorjem?
Kolega ima regulator brez smrekice, oziroma ventila, pa bi nabavil ventil.
Kje se dobi in ali mora kaj pazit pri njem.
lp
 

jankramberger

Zelenc'
28. sep 2019
14
2
3
Pozdravljeni, od strica sem dobil rabljene corny sodčke, ki pa so brez varnostnega ventila na pokrovu, zanima me če se da kako drugače spustit zrak iz sodčka, ali morem kupiti novi pokrov z varnostnim ventilom?
lep pozdrav
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Sem tudi o tem razmišljal, a sem za moj problem našel način, ki mi zelo ustreza.
CPF-counter pressure filler, sem ga že lani nabavil, pa mi ni kapnilo, da z njim lahko.
Napolnil bom plastenko 2 litra in postavil v hladilnik, če bo pa potreba po več, pa led in keg...
Jaz to imam, pa je kljub temu preveč packarije. Meni se ne obnese, pa sem delal z mrzlim pivom. Če nesem flaše k prijateljem, enostavno počasi natočim kar preko pipe direktno v flašo. Za ta namen imam Bernardove s poklopom, ki jih takoj po uporabi očistim in to je to. Pivo se od točenja do zaužitja pač ne pokvari :)
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Jaz spuščam zrak iz kega tako da kar pipo priklopim pa spustim mal piva ven.
Mislim, da na tak način ne boš spustil zraka iz kega, samo pivo.

Zrak se nabere v head spacu, preden zapreš keg. Pivo ti potegne od spodaj...kjer itak ni zraka (samo pivo). Torej head space se ob točenju piva samo poveča...za del itočenega piva se napolni s CO2jem, a zrak, ki ga nisi spustil ven, ostane.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Pa res, poglej ga zlomka! Če obrnem kontra, bo delovalo? Torej pipico na co2 priklopim pa spustim?
zakaj bi sploh obračal na glavo?

Enostavno zapri pokrov kega, priklopi CO2 IN, napolni npr. 1bar, spusti z varnostnim ventilom, ponovno napolni, spusti z varnostnim ventilom, ponovno napolni, spusti z varnostnim ventilom (ja znaredim 3x). S tem, ko boš head space nafilal s co2, ki bo izpodrinil zrak, boš z izpustom najprej spustil ven zrak. Če boš ponovil 2x, 3x, boš sigurno spustil iz head spacea ves zrak. Na koncu nafilja s co2 in pusti karbonirat.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Tazadnja runda kegov nima varnostnih ventilov.

Obrnem kontra sem mislil da na co2 priklopim pipco.
v takem primer uvzameš izvijač ali neko drugo špičasto trdo stvar in pritisneš na tisti "gumbek" v priklopu. Lahko pa enostavno priklopiš priklop za co2, ki na izhodu nikamor ne vodi. Ampak v tem primeru ti bo co2 uhajal, dokler ne boš priklopa dal dol.