Kegging

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Rabu bi en nasvet, zaradi prostorske stiske sm hladilnik postavil na hladilnik zaj se mi pa pivo ful peni ko točim. Mislite da je težava da pivo potuje navzdol do pipe, al je bol problem da mam sam dober meter cevi za pivo ? Pritiska je 1bar pri 8°C
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Pri 1 bar je razlika zaradi gravitacije minimalna, tudi če imaš 1m višinske razlike je to 0.1 bar v + kar pomeni 10% več pritiska na pipi. Zaradi tega se pivo nebi smelo drastično bolj penit. V bistvu v teoriji ker je tlak pred pipo večji kot je "uravnan" tlak karbonizacije v sodu bi se pivo moralo penit še manj če je razlog v "pritisku".
 

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
30
1
8
Koliko co2 (približno) se porabi samo da se stoči en corny keg 20l ? Razmišljal sem da bi za piknik v naravi vzel karboniziran keg ki bi ga imel v ledu+picnic pipco, za co2 pa bi uporabil jeklenko za paintball 0,8l in me zanima ce bi bilo to dovolj?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
2g co2ja = 1l volumna pri atmosferskem tlaku. Tako da tamale 12g bombice dajo od sebe od oka 5l (6l + razlika v tlaku do atmosferskega). 0.8l jeklenka za paintaball ne vem koliko g drži (ker so tole US mere kjer volumen ni dejanski volumen za CO2 ampak najbrž zunanji volumen jeklenke?!), samo najbrž več kot 500g ... tako da imaš dovolj za 250l (10 sodov) stočit.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
2g co2ja = 1l volumna pri atmosferskem tlaku. Tako da tamale 12g bombice dajo od sebe od oka 5l (6l + razlika v tlaku do atmosferskega). 0.8l jeklenka za paintaball ne vem koliko g drži (ker so tole US mere kjer volumen ni dejanski volumen za CO2 ampak najbrž zunanji volumen jeklenke?!), samo najbrž več kot 500g ... tako da imaš dovolj za 250l (10 sodov) stočit.
Tale računica se mi zdi nekam velika. Jaz imam 2kg jeklenko nekje pol leta, pa sigurno ne stočim 80 sodov na leto.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Ja samo kaj delaš z jeklenko vse? Če jo rabiš za karbonacijo (tu gre največ CO2ja), prepihovanje kegov pred točenjem, čiščenje linij ipd. potem smo že ugotovili da je 2kg dovolj za ene 8 kegov (+-2 odvsino koliko šparaš in kakšna piva točiš).

V praksi je tudi pri samo točenju izgub CO2ja okoli 20-30% (recimo ko porivaš peno po linijah, pa da sploh "nafilaš linije" ipd.) nekako industrijski standard je da je 2kg dovolj za stočit 15 tamalih 30l sodov (450l piva). To je varna mera kjer se upošteva dolge linije, inicialno filanje pritiska in čiščenje linij po standardu ter doprinos k karbonaciji (ker so ponavadi točena piva nizko karbonirana in regulatorji nastavljeni na izredno visoke tlake). Se pravi če prenesemo na homebrewing 18l kege je 2kg CO2 dovolj za 25 kegov.

Če porabiš občutno več glede na zgoraj napisana dejstva, ti potem pušča nekje, kar je dokaj pogosta težava pri domačem pivovarstvu!;)
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Torej če prav zastopim bi se mogel v kegu pri 20C po 14 dneh (karbonacija z sladkorjem) ustvariti pritisk 1.58 bar (po kalkulatorju)
Ciljana karbonacija je bila 2.2. Torej če je večji pritisk je dejanska karbonacija višja?
LP
Če boš to isto pivo dal v hladilnik, moraš za isto stopnjo karbonizacije samo prilagodit (znižat) pritisk. Če bo pivo ohlajeno na npr. 7C, moraš pritisk nastavit na cca 0.8bar, sicer se ti karbonizacija povečevala. Pri tej temperaturi in pritisku 1.58 bar boš namreč imel v pivu 3.2 co2 Vol.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
Ja samo kaj delaš z jeklenko vse? Če jo rabiš za karbonacijo (tu gre največ CO2ja), prepihovanje kegov pred točenjem, čiščenje linij ipd. potem smo že ugotovili da je 2kg dovolj za ene 8 kegov (+-2 odvsino koliko šparaš in kakšna piva točiš).

V praksi je tudi pri samo točenju izgub CO2ja okoli 20-30% (recimo ko porivaš peno po linijah, pa da sploh "nafilaš linije" ipd.) nekako industrijski standard je da je 2kg dovolj za stočit 15 tamalih 30l sodov (450l piva). To je varna mera kjer se upošteva dolge linije, inicialno filanje pritiska in čiščenje linij po standardu ter doprinos k karbonaciji (ker so ponavadi točena piva nizko karbonirana in regulatorji nastavljeni na izredno visoke tlake). Se pravi če prenesemo na homebrewing 18l kege je 2kg CO2 dovolj za 25 kegov.

Če porabiš občutno več glede na zgoraj napisana dejstva, ti potem pušča nekje, kar je dokaj pogosta težava pri domačem pivovarstvu!;)
Karboniziram s cukrom. Ko sod napolnim ga parkrat prepiham in nastavim na 3.5 bara in odklopim. Ko je prazen iztočim čez linijo 10 litrov kristalne sode in je to to. Možno da kje pušča
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Imaste kakšna priporočila za kakšen hladilnik ali pa zamrzovalno skrinjo? Iščem nekaj za tam nekje cca 4 kege, in pa ali še priporočate kar kakšen KIt za keezerje nekaj sem gledal po straneh in videl da obstajajo že skupaj z jeklenko.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Jaz imam skrinjo, pri kateri sem dvignil pokrov z lesenim okvirjem, v katerega sem navrtal luknje za pipe in luknjo za co2. Je super, jaz dam lahko noter 6 kegov na tesno. Ostane frej še dvignjena polička, na kateri imam slurrije, kako flašo piva itd., + tista mrežasta košara, v kateri imam kvas in še kake drobnarije. Praktično. Če bi delal ponovno, bi si verjetno omislil hladilnik. Zakaj? Manj prostora zasede, pa teoretično niti ne rabiš zunanjega kontrolorja.

Tudi jaz sem videl na nekih nemških spletnih straneh, da prodajajo komplete, ne poznam pa nikogar, ki bi kaj takega dejansko kupil. Glede na to, da je komplet, je sigurno dražji, kot če boš sam nabral in sestavil.
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Tudi men se zdi hladilnik malce bolj "uporaben" glede koliko prostora zasede itd, je pa res da verjetno v hladilnik spravim 2 kega ali kaj več ?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Odvisno od velikosti hladilnika :)

Ja, jaz sem skrinjo uredil zato, ker sem jo sprva uporabljal kot all-in-one pripomoček za kege, uravnavanje fermentacije (ta čas nisem imel kegov), cold crash itd. Ker so fermentorji težki za spuščanje v in dvigovanje iz skrinje, sem si omislil hladilnik, ki ga imam sedaj namensko za ferentacijo in cold crash, skrinjo pa za kege in ostalo šaro, ki mora biti na hladnem :) K sreči imam klet, kjer se vse to nahaja.
 

djozinho

Zelenc'
27. jan 2019
8
1
3
Zdravo,
Vprašanje v zvezi z skladiščenjem. Recimo da imam s pivom napolnjenih 10 kegov, ze karboniziranih in pod pritiskom. Skladiščil bi jih na sobni temperaturi. Ali pivina v 2-3 mesecih absorbira co2 iz head spacea in pritisk v kegu pade? Je zaradi tega možna oksidacija glede na to da pritisk v kegu pade in lid lahko ne tesni več 100%? Ali lahko karkoli negativno vpliva na pivo med skladiščenjem? Ali so moje skrbi odveč?

Hvala
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Če imaš kege priklopljene na določenem pritisku, se bo glede na temperaturo piva vanj absorbirala določena količina CO2-ja (to preveriš po znani tabeli, ki se svaljka po forumu in na googlu). Če ta keg odklopiš ali pa imaš še naprej priklopljenega (pa da so vsi srugi parametni - temperatura piva in pritisk nespremenjeni), se pivo ne bo dodatno karboniralo. Ko boš točil in boš pivo ohladil, moraš ustrezno prilagoditi pritisk (ga zmanjšati), če boš želel ohraniti nivo karbonacije, sicer boš mrzlo pivo pri istem pritisku dodatno karboniral.

V head spaceu bo vedno CO2, če ne boš kega odpiral. Ob polnjenju kega priporočam, da ga zapreš in nekajkrat napolniš in spustiš preko ventila, tako da bo zrak v head spaceu šel ven.

Kar se tiče CO2 ja so po moje tvoje skrbi odveč, če seveda nisi oksidiral piva že v predhodnem postopku (npr. med pretakanjem). Problem pa zna bit to, da boš imel 3 mesece pivo na toplem...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
Prvič sem delal prisilno karbonizacijo iz nule v kegu ampak ne piva, ampak doma narejenega tonika. Nevem ali jaz kaj ne razumem ampak po enem mesecu na 6 stopninjah in 0.9 bara v hladilniku mehurčkov prakticno ni. Puščanja ni ker je tlak v jeklenki nespremenjen.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Prvič sem delal prisilno karbonizacijo iz nule v kegu ampak ne piva, ampak doma narejenega tonika. Nevem ali jaz kaj ne razumem ampak po enem mesecu na 6 stopninjah in 0.9 bara v hladilniku mehurčkov prakticno ni. Puščanja ni ker je tlak v jeklenki nespremenjen.
Verjetno si hotel napisat, da imaš keg en mesec v hladilniku na 6 C in priklopljenega na 0.9bar? To je po moje OK. Pijača bi morala biti že zdavnaj karbonirana. Ali si keg imel ves čas priklopljen na pritisk? Ali si samo priklopil, napolnil na 0.9 bara, odklopil in čakal? Če je slednje, potem seveda ni mehurčkov. Prav je prvo. Če kljub temu ni mehurčkov, ti mora nekje puščati. Vsaj jez ne vidim drugega razloga, da sicer ne bi bilo mehurčkov.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
Verjetno si hotel napisat, da imaš keg en mesec v hladilniku na 6 C in priklopljenega na 0.9bar? To je po moje OK. Pijača bi morala biti že zdavnaj karbonirana. Ali si keg imel ves čas priklopljen na pritisk? Ali si samo priklopil, napolnil na 0.9 bara, odklopil in čakal? Če je slednje, potem seveda ni mehurčkov. Prav je prvo. Če kljub temu ni mehurčkov, ti mora nekje puščati. Vsaj jez ne vidim drugega razloga, da sicer ne bi bilo mehurčkov.
Seveda sem imel non stop priklopljeno na 0.9 bara, vmes sem še odklopil vzporedno priklopljen sod piva, ker sem mislil da je v tem problem in povišal pritisk za 7 dni na 1.5 bara, pa nič. Mislim da mi ne pušča nikjer ker sem preverjal spoje, poleg tega je v sodu bil pritisk, kar sem parkrat preverjal preko ventila za izpust. Tonik je dokaj sladek, ali je v tem problem?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Seveda sem imel non stop priklopljeno na 0.9 bara, vmes sem še odklopil vzporedno priklopljen sod piva, ker sem mislil da je v tem problem in povišal pritisk za 7 dni na 1.5 bara, pa nič. Mislim da mi ne pušča nikjer ker sem preverjal spoje, poleg tega je v sodu bil pritisk, kar sem parkrat preverjal preko ventila za izpust. Tonik je dokaj sladek, ali je v tem problem?
Huh, jaz potem nimam več idej, kaj bi lahko bilo. Se mi zdi, da vse prav delaš. Kar se sladkobe tiče tudi ne vem, če bi lahko bil problem. Potem bi bil problem tudi pri kakih pivih, npr. kak RIS in podobni stili.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Pomojem imaš premajhen pritisk. Sicer se na tonike ne spoznam, ampak če hočeš da je voda karbonirana da malo "požgečka" jo moraš nabit na vsaj 5.0 vol CO2ja pod to mejo čutiš razliko med navadno vodo samo kot kislost - kislino (kaboksilna kislina). Recimo tudi peneča vina so tam okoli 5 vol co2ja, kar je 2-3x več kot pivo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa