Sušilni stroj

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Vem, poznam, imam jaz tudi podobno Kjusovo smučarsko jakno. Ampak vseeno mislim da ko pride zadeva iz fabrike da jo prej namočijo v neko impregnacijo kajti lestvico/stolpec ima kar visoko. Dvomim da bi se jakna enako obnašala če bi te 5x vmes dobil naliv. Pa kljub temu da jo oglašujejo kot super duper haj performance material.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jabe ima popolnoma prav.

V sušilec ne gre volna. Vse ostalo pa gre. In to zelo lepo.

Čar oz. zares čudovito je, ko sušilec dela z nizko temperaturo, torej kondenzacijsko. Zato je to zares, dobesedno, "moderen" stroj.

Zdi se mi pa tudi odlična pripomba, ki ste jo tu izpostavili, da bi se boben moral vrteti izmenično, torej v eno, pa v drugo stran. Ker se v resnici vrti zgolj "v eno stran", se cote zbašejo v žakelj.

Sušilec je vrhunska pogruntacija, edino štrikanih zadev pa res ne smeš tam obdelovati. Vse ostalo pa - vsaj kolikor sam vidim, brez problema oz. odlično.
 

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
584
7
18
Hvala za to modrost, do danes sem živel v prepričanju da kondenzacijski sušilci sušijo pri višjih temperaturah in zato tudi bolj krčijo/uničujejo cunje. Čistiti kondenzatorja? Ne vem o čem govoriš? Kak kondenzator bi ti čistil? Od zgoraj imam na TČ sušilcu 2 filtra na katera se ujame 95% vseh muc in dlak in ju enostavno stuširam, od spodaj pred kondenzatorjem pa je še dodatni filter na katerem pa se na cca. 10 sušenj nabere ena majhna revščino kar zopet splahneš pod tekočo vodo, ožameš in daš nazaj?
Zunanji filter očistiš vsakič, 3 sec dela. Kondenzator je pa v skladu z navodili treba čistit vsakih 5 sušenj ! Pri meni je praksa pokazala, da je dovolj na vsakih 40. Če pa sem ga pol leta pozabil, se je pa tako zapolnil, da je zelo slabo sušil.
Pri TČ strojih pa bi naj kondezator bil tako globoko v stroju, da ga more očisti serviser, recimo vsakih nekaj let - tako pravijo po forumih.
 

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.705
-484
113
145 km SZ od Opatije
JABE, DEMZ: OK, kakor hočete. Zarad mene lahko date še psa v sušilca, mene ne moti. Jaz pač določenih materialov ne tlačim v sušilca, ker uničujejo ...aja, Miele jih ne, sorry. Upam le, da tem cunjam v pralni stoj dodate še mehčalec ... :evil:

AVTOFUN: jaz popolnoma dobro razumem, kaj hočeš povedat. Sem dojel, da nimaš problema s financami (Miele, Kjus - a si kle povedal, kolk pride ena spodobna Kjus bunda? Bolje da ne, bo še već zavisti :evil: ).

K sreči tudi sam nimam težav s financami, ampak sem tipičen slovenc: zakaj bi kupoval Miele sušilca, če ga sosed ne vidi? In mi ne bo zavisten?
:evil:

Za konec pa še najslajše, če mogoče le ti nisi mene razumal: Miele je zagotovo boljši od preostalih, tu ni dvoma. Ampak včasih se pač moram vmešat v teme, kjer skorajda po "janševsko" (beri: božje) hvalite neke zadeve kot so Miele in iPhone. Ćeprav se ve, da so ti aparati narejeni predvsem za to, da lahko navadni smrtniki vsaj nekje izstopite iz sivine. Ker dvomim, da si lahko privoščite novo S klaso ali pa jahto na morju :evil::evil:
p.s. jest si ju tud ne morem.
 
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun in McGiver
I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa - sej se ne gre za Mile.
Jaz imam boscha, 10 ali 12 let starga, sem malce višje opisal, kako mi ga je serviser obnovil za naslednjih 10 let. Ok, tudi če bo za tri leta, bo super, pravzaprav odlično, glede na to da mi mašine nekako crkujejo na 6 let.

Pa - sej, če tako pogledaš, je pravzaprav narobe, če mašina predolgo dela. Če bi bilo to sprejemljivo, bi se še danes vozili na kulm. :norec: Boli pa, ja. Seveda boli, ko ti mašina crkne.
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
saj jaz tudi nimam milčija drgač… ampak enega takega, kjer moram paziti katere cote dam notri, pa tudi ne. Point je, da papir vse prenese, to je pa tudi vse, kar nekateri vedo in znajo na temo.
Seveda, potem ko ni nič več za reči, ostanejo linki kot so zgoraj...
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.382
957
113
Obišči stran
Pri nas gre v sušilca vse, kar ni iz plastike :p

Pa je sušilec star okoli 15 let, Sidex (stara linija Gorenja), kondenzacijski. In dela. Na servisu samo 2x. Prvič se je na pumpo ena špaga zapletla pa ni vode vn metal, drugič pa se je natrgal jermen pa je tolklo. Torej vse skupaj nič.

točno takle model: https://www.bolha.com/susilni-stroji/susilni-stroj-kondenzacijski-gorenje-sidex-oglas-3523199

kak kondenzacijski, kdo bo serviserja klical za pucat kondenzator :D
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Zunanji filter očistiš vsakič, 3 sec dela. Kondenzator je pa v skladu z navodili treba čistit vsakih 5 sušenj ! Pri meni je praksa pokazala, da je dovolj na vsakih 40. Če pa sem ga pol leta pozabil, se je pa tako zapolnil, da je zelo slabo sušil.
Pri TČ strojih pa bi naj kondezator bil tako globoko v stroju, da ga more očisti serviser, recimo vsakih nekaj let - tako pravijo po forumih.

Vse razumljivo napisano ampak ne razumem kaj bi naj čistil iz tega kondenzatorja? Muce od cunj? Blato? Vodni kamen...? Čez vse te filtre ne more v stroj priti nič.... ni opcije. Prav tako nikjer ne piše da bi tekom življenjske dobe moral karkoli oz. kakorkoli servisirati ali na kakršen koli način vzdrževati? Morda se motim...
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
Se... Piše lepo, ampak... Ni pa to neka kriza. Letos prvič (po 9 letih) je bilo treba malce očistiti kar se je znašlo za filtri in kar samocistilno ni očistilo. Se pravi enkrat vmes je treba, če bom pa 2x pa tudi super.

Čistim pa po vsakem sušenju vse 3 filtre. Beri... Mucke ven poberem. Razen pri goretexu oziroma podobnih super duper zadev za vse razmere (razen sušilca) . Tam nič ne odleti...
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Razumem, sem še 1x vse preveril in nikjer nič ne piše. Zdaj pa te vprašam, a misliš da se v 9-ih letih ti filtri in filtrirni sistemi niso nič izboljšali?
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
Ne vem, ti imaš novega, boš povedal... Drugače se ne da vedeti. Je pa 9 let meni več kot sprejemljivo. Lahko tudi tako napišejo, pa podpišem... Veliko raje kot "nikoli ni treba", tu mi gredo pa vsi alarmi gor.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj sem zgoraj opisal, kako to izgleda. Filter ni vsemogočen, mimo njega tudi kaj uide in se v zbiralniku naredi fina pulpa, ki zapacka zadevo in črpalko zraven. Še posebno so lasje problematični, ker se navijejo na rotor črpalke, razpadejo pa ne. Pa še bakterije imajo cajt po svoje početi :rolleyes: . Samo zgornjo zbiralno posodo poglej, vsaj na pol leta jo je treba konkretno prepucat, toliko se napravi svinjarije tam. o_O

Tako da mi je moj primer, torej 10 let brez slehernega vmesnega servisnega posega - naravnost odličen.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Ja saj verjamem, ne bom zagotovo trdil. Upam pa z gotovostjo trdit da nic ne more pri mojem sušilcu mimo vseh tistih treh filtrov, sploh pa ne skoz taspodnjega.
 
Nazadnje urejeno:

Boris S

Zelenc'
30. jan 2021
3
0
1
En info iz prve roke:
Doma je sušilec Bosch, točnega modela ne vem iz glave, serija 8 je to vem, TČ, blabla... in ima ta famozni samočistilni kondenzator.
Trenutno je star 3 leta, v povprečju naredi cca 1 sušenje na dan. Vsakič poberemo mucke iz filtra pod vrati (dvojni je, en v drugem, iz ta spodnjega finega je treba pobrat mucke 1× na deset čiščenj grobega). To je to.
Niti enkrat ni bilo nikakršne težave. Dela kot prvi dan.

Prej smo imeli klasiko in smo vsake toliko tisto gnilobo od kondenzatorja spirali, zdaj ga spere s kondenzirano vodo iz posode sam. Glede na dosedanje izkušnje ne kupim več sušilca brez te funkcije.

Edit
Napaka, ni serija 8, ampak 6. Tale je: BOSCH WTW85460BY

Pozdravljen, se ti je že kdaj zgodilo, da se kakšni kosi perila nonstop vrtijo ob steni bobna in so na koncu vlažne? Kot da bi se boben prehitro vrtel in se cunje ne premetavajo dovolj?
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.110
59
48
Pozdravljen, se ti je že kdaj zgodilo, da se kakšni kosi perila nonstop vrtijo ob steni bobna in so na koncu vlažne? Kot da bi se boben prehitro vrtel in se cunje ne premetavajo dovolj?
Ne, ni opazit.
Mogoče je v povezavi s centrifugo pralnega stroja, da ni dovolj ožeto?
Edina propomba bi bila, da je se je do zdaj ene trikrat zgodilo, da je pri sušenju posteljnine vse nabasal v eno prevleko in naredil en tak knedl, ki seveda ni bil do konca posušen. Ni pa to pravilo. Če oprano mokro posteljnino pri prelaganju v sušilca streseš in vržeš lepo kos po kos v sušilca, se to nikoli ne pojavi.
Ko pa kdo cel kup, že malo zapleten od pranja, zbaše v sušilca pa se lahko zgodi.
Pa če bi še gumbe zapenjali, ampak kdo bo to delal...