No, po mojem skromnem mnenju se je tu nabralo že precej neumnih izjav.
Mislim pa, da je ugotovitev sad-a precej dobra in zelo natančna. Bojler seveda SE splača ugašati čez dan, če ti zdrži topla voda do večera. Glede tega je jurga res FALIL V POLNO. Energetiki naj bi dokazali, da se ne splača? Ja, rad bi videl. Energetiki so edino dokazali, da ni velike razlike, če je bojler stalno prižgan, vendar le pod pogojem, da se ne porablja vode, pač pa se samo dogreva izgube skozi izolacijo. Ampak da smo si na jasnem, tudi v tem primeru izguba JE večja pri prižganem bojlerju, kot ugasnjenem, saj je razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo bojlerja večja, če je stalno prižgan in stalno na 57 stopinjah (optimalna temperatura boljerja sicer, pri višji se začne pospešeno nabirati vodni kamen).
Da me ne boste prehitro napadli, da pojma nimam kaj govorim, naj povem, da sem na univerzitetnem študiju elektrotehnike oba izpita iz fizike opravil z oceno 8.
Zato mislim, da lahko podam nekaj matematike, ki se je do sedaj še nisem lotil, me je pa v to prepričala tale debata.
Torej, če kolegu sad-u zdrži 80 l za cel dan in res ogreva bojler šele naslednjo noč, potem poudarjam, da je pr njemu račun še nižji, kot bo rekel tale primer:
Zaradi lažjega računanja vzemimo, da imamo 100 l bojler. Upam, da se strinjamo, da je specifična toplota vode približno 4200 J/kgK. Verjetno se tudi strinjamo, da je v 100 l bojlerju tudi 100 kg vode. Torej, če želimo to vodo ogreti za 1 K (1 stopinjo), potrebujemo 100kg * 4200 J/kgK = 420000 J/K.
Če ogrejemo bojler na 60 stopinj iz začetnih 20(temperatura prostora), je sprememba temperature 40 K. Torej, dovesti moramo 420000 J/K * 40 K = 16800000 J toplote. Torej, toliko energije porabimo na dan, če segrejemo bojler enkrat dnevno do temperature 60 stopinj in pri tem vsak dan bojler tudi do konca izpraznimo. Če ga ne, potem potrošimo še manj energije.
Sedaj pa še preračun v kWh, ker nam obračunavajo v teh enotah:
J= Ws, torej:
16800000 / 3600s = 4667 Wh = 4,667 kWh (v enem dnevu)
(ena ura ima 3600 s)
Sedaj pa je stvar enostavna, 4,667KWh/dan * 30 dni = 140 kWh/mesec.
Samo še strošek tega na mesec (za 100 l boljer), če imamo GEN-I elektriko, torej izračun po njihovih cenah:
Če ogrevamo v času nižje tarife:
140 kWh * (0,03149 EUR/kWh + 0,03270 EUR/kWh) = 8,9866 EUR/mesec + DDV = 10,78392 EUR/mesec z DDV
Če ogrevamo v času višje tarife:
140 kWh * (0,06249 EUR/kWh + 0,04243 EUR/kWh) = 14,6888 EUR/mesec = 17,62656 EUR/mesec z DDV
V primeru sad-a bi bilo to še 20 % manj(zaradi 80 l bojlerja), torej:
7,18928 EUR/mesec v času nižje tarife (+DDV) = 8,627136 EUR/mesec z DDV
11,75104 EUR/mesec v času višje tarife (+DDV) = 14,101248 EUR/mesec z DDV
Naš primer, če imam dobavo elektrike pri GEN-I
Če pa imamo pri Elektro energiji, bi pa bilo:
13,96752 EUR za nižjo tarifo z DDV in:
19,41744 EUR za višjo tarifo z DDV
Ker sad možno, da nima GEN-I elektrike, pač pa navaden elektro, ima račun zaradi tega nekaj višjji, tako da bo njegova domneva kar presenetljivo točna. Čestitam
Še glede toplotne črpalke: Ima grelno število okrog 3, ampak še to samo pri sobni temperaturi, pri nižjih temperaturah se to število še precej zniža (pozimi, jeseni ter spomladi). Če se ne, nam pa v zimi ohlaja hišo, kar je spet nasprotje, saj moramo potem porabiti več energenta za ogrevanje.
Vendar recimo, da nam v idealnem primeru res uspe biti v grelnem številu 3, to pomeni, da nam toplotna porabi 3 * manj kot boljer, se pravi, da na mesec porabi:
3,5946 EUR/mesec v višji tarifi z DDV
5,875524 EUR/mesec v nižji tarifi z DDV
Se pravi, s toplotno črpalko privarčujemo 7,1892 EUR/mesec ali 86,2704 EUR/leto v nižji tarifi
ali 11,751048 EUR/mesec ali 140 EUR/leto v višji tarifi.
Realnost za naš primer je nekje vmes, recimo 114 EUR. Poudarjam, da je pri sadu z njegovim načinom in v primeru, da je na GEN-Iju letna razlika 70 EUR.
V našem primeru upam, da vemo, da se nam ne splača vlagati v toplotno črpalko, če gledamo na svoj žep. Edino če smo super duper ekologi. In kot je nekdo omenil, raje vežemo ta denar, imamo obrestno obrestni račun in mislim, da bi precej bolje prišli skozi. Pri bistveno višji porabi pa je lahko situacija popolnoma drugačna.
Huh, malo sem se razpisal, upam, da sem komu pomagal pri odločitvi in da nisem koga užalil. Sem pa zašvicu ful...
Ups, nekaj sem pa zamočil: Ne smemo pozabiti, da če v kurilni sezoni ogrevamo z oljem ali lesom, so te cifre lahko še manjše.
LP