ogrevanje prostora

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Kako najceneje ogreti prostor velik cca 15m2, ki nima centralnega ogrevanja?

Oljni radiator?! ali obstaja kaj boljšega?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.525
314
83
Kras
www.mtl.si
Z vidika dolgoročnih stroškov klima. Z vidika kratkoročnih pa verjetno kakšen oljni radiator, ali celo kalorifer oz. električni radiator.

Nazadnje urejeno:

woofer

Pripravnik
25. avg 2007
103
0
16
Citat:
Uporabnik MG3 pravi:
Mene pa zanimajo vaše izkušnje s pečjo na plin.
Peči prodajajo v baumaxu cena je cca 89€, ogrevali bi delavnico veliko cca 30m2, kako dolgo zdrži jeklenka za plin.

Babi, kaj vi delate v Bakovcih? vulkanizerstvo ?
lp

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Ne nimamo obrti, če to misliš. Moj partner ima pač delavnico, ki jo uporablja bolj poredko, če kaj dela na svojem avtu ali ima kako drugo delo, ki ga ne more delati v stanovanju, da mi vse ne zamaže.

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Te peči na plin so vredu za kaj na hiter pogret na kratek čas in za prostore kjer je konstanten dostop svežega zraka saj te peči porabljajo veliko kisika. Menim da bo boljša rešitev nakup kakšnega električnega radiatorja

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
pri teh plinskih je kot je že ivi povedal največji problem dovod svežega zraka oziroma kisika ..... če je prostor precej majhen in ni ravno nekega dotoka svežega zraka pečka dokaj hitro ugasne ..... drugače pa te pečke greje zelo dobro ....... drugače pa za 15m2 bi rekel da je najboljša varianta klima

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Smo rešili problem s pečjo na olje, ker je bila ravno doma
cheer.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ne vem zakaj mi ostaja nekje v ozadju misle, da je klima primerna za ogrevanje samo v prehodnem obdobju? Pa tisto nadležno pihanje? Potem pa še zunanja in notranja enota, izgled... Povprečna klima ima 2KW, kar ni malo.

Če že elektrika potem bi predlagal "marmorne grelce". Prodajajo jih nekje v ljubljani. Marmorna plošča, ki jo pritrdiš na steno. Dimenzije tiste, ki sem jo jaz montiral so bile 1200 x 600 x 80 mm. Moč tudi okrog 2KW. Ima pa veliko temperaturno vztrajnost. Tako, da dokler se ne segreje - obrača števec konkretno. Potem pa se vklopi na približno vsakih 10 minut.

Varianta z oljnim se mi tudi ne zdi slaba. Samo moje skromno mnenje.
smirk-1.gif

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Povprečna klima porabi 1.0-1.3 KW/h za ogrevanje (do 40m2)...uporabna pa je do -10 ali celo -15 stopinj C (zunaj). Kilovat elektrike pa stane kolk? 10 centov? Ugodneje (predvsem pa udobneje) se skoraj ni možno ogrevati.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Da ne odpiram nove teme...

Za eno sobo bi rabil oljni radiator. Soba je zelo majhna, malo manj kot 10m^2. Soba je sicer ogrevana s centralno, a je najhladnejša soba, zato bi jo moral dogrejevati.
Nekaj sem že gledal te radiatorje, a noben ni imel termostata na °C. Vsi so imeli tiste številke 1 - n, kar pa mi ni všeč. Da bi bil termostat na kablu (da ga dam malo dlje od radiatorja, ali pa nad radiator od centralne), pa so itak že pobožne želje.

Upam da sploh obstaja kaj takega, ali pa samo jaz ne najdem
redface-1.gif

Aja, kalorifer & halogensko peč že imam, ampak ne prideta v poštev. Tako da mi drugo kot oljni radiator ne preostane.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Jst imam elektricni radiator za dodatno ogrevanje po potrebi in sicer res da ima stevilke gor,ampak se navadis teh stevilk kar zelo hitro.

Če ni pretirano mraz, imas ponoci na št. 3 recimo, če je bolj mraz, daš na 4. , če hoces pa orenk ogreti prostor, das pa na 5. ali 6.

Ce pa vseeno zelis imeti termostat,ti pa svetujem da na radiatorju nastavis na stevilko 5. ali 6. , potem pa gres kupit tak vtič ki se vklopi / izklopi na podlagi določene temapreture.

Torej,radiator vklopis v ta vmesnik, ta vmesnik gre pa v stensko vtičnico , in lepo bos tam nastavil da je min. temp. 20°C , max pa 24°C , in tako se bo zadeva izklapljala in vklapljala.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Poglej še enkrat priročnik za klimo, notri sta zapisani dve moči. Ena za gretje in ena za hlajenje.
wink-1.gif

Pa tudi če? S klimo iz -15 na na +21?
rolleyes-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
na moji klimi piše:
poraba pri hlajenju : 170-1200W
poraba pri gretju : 140-1460W

moč gretja: 900-5100W

sicer pa s klimo ne segrevaš zunanjega zraka, ampak dogrevaš notranjega, torej npr iz 20 na 24 C

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Citat:
Uporabnik sass pravi:
sicer pa s klimo ne segrevaš zunanjega zraka, ampak dogrevaš notranjega, torej npr iz 20 na 24 C

cheer.gif
No pa sva le prišla skupaj. Dogrevaš notranjega! Iz 20 na 24 funkcionira klima odlično. Potem pa vzami primer, ko sobico prezračiš in je zunaj recimo 15 stopinj. Oziroma še bolj tragični primer, ko je izolacija v sobi tako slaba, da se stanovanje ohlaja hitreje, kot pa klima utegne greti (toplotne izgube). V najslabšem primeru ne boš potem nikoli dosegel temperature 20 stopinj, oziroma manj.

Zato tudi drobni tisk v navodilih, da je klima primerna za ogrevanje v prehodnem obdobju. Zunanje temperature so še vedno tako visoke, da lahko brez skrbi sobico prezračiš, izgub pa tudi še ni takih, da ne bi mogel sobe segreti na tako temperaturo, da ne bi notri skakal nag.
grin1.gif

No po drugi strani je pa tvojih 5KW kar nekaj, za to kvadraturo.
smirk-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
^^ Bluziš.

Če so toplotne izgube prostora/ov manjše kot je moč gretja klime, se bo stanovanje segrevalo. Pa če je v stanovanju 15'C ali pa 20'C. Pač, trajalo bo dlje, samo traja dlje pa tudi pri centralni kurjavi segrevanje stanovanja iz 15'C na 23'C. In to tudi pri -10'C. Če je izkoristek klime zadosti dober (kar pri inverterskih je), se je tudi pri te temperaturi še vedno ceneje ogrevati na invertersko klimo. Važno je le, da je output klime večji od izgub stanovanja.

Če ima pa človek slabo izolacijo, si je pa sam kriv.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
Citat:
Uporabnik sass pravi:

cheer.gif
No pa sva le prišla skupaj. Dogrevaš notranjega! Iz 20 na 24 funkcionira klima odlično. Potem pa vzami primer, ko sobico prezračiš in je zunaj recimo 15 stopinj. Oziroma še bolj tragični primer, ko je izolacija v sobi tako slaba, da se stanovanje ohlaja hitreje, kot pa klima utegne greti (toplotne izgube). V najslabšem primeru ne boš potem nikoli dosegel temperature 20 stopinj, oziroma manj.

Zato tudi drobni tisk v navodilih, da je klima primerna za ogrevanje v prehodnem obdobju. Zunanje temperature so še vedno tako visoke, da lahko brez skrbi sobico prezračiš, izgub pa tudi še ni takih, da ne bi mogel sobe segreti na tako temperaturo, da ne bi notri skakal nag.
grin1.gif

No po drugi strani je pa tvojih 5KW kar nekaj, za to kvadraturo.
smirk-1.gif

bolje, da ne pišeš, če pojma nimaš o stvari! Klima je še kako primerna za ogrevanje!

Če ne verjameš lahko preveriš pri meni doma! Je zraven klime priklopljen še merilnik porabe in lahko vsak trenutek pogledaš koliko je odjemna moč, povprečje, max, min., skupna poraba za x dni... no in za nejeverne lahko z veselem pokažem podatke. Je pa res, da imam toshibo, ki ima še malenkost boljše podatke od kakšnih šparovih variant
smile-1.gif

Brez težav pa mi 2,5 kw naprava (ja pri gretju ima večjo moč) segreva stanovanje v velikosti 68m2 in to za par evrov na mesec. tudi pri -10!

Kot pravim, pridi in se prepričaj...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
ksz...da se še jaz vklopim v debato o klimah...

klima je fenomenalna zadeva za segrevanje prostorov (to smo že večkrat debatirali ter dokazali)...predvsem z vidika ker je praktično to 'zastonj' ogrevanje.

S sposobnost le te pa ni potrebno dvomiti...dela v vseh pogojih, ki so najblj tipični za naše kraje.

Pri nas doma (starši) segreva eno nadstropje (pribl. 60 kvadratov) neizolirane hiše (edino okna smo menjali)....pa pravijo naši da je to ena najboljših naložb pri bajti v zadnjih 20-ih letih (seveda je klima kot se spodobi Mitsubishi, takrat najboljši model COP 4,35 (najšvohnejše moči...3,2 kW za gretje)....in dela čez zimo praktično cel dan. Ni panike koliko stopinj je zunaj, koliko je notri...v pol ure je stanovanje toplo...poraba pa smešno nizka (ničelna)..sploh v pirmerjavi z oljem.

Pri nas lani nismo vklopili oljnega grelca (imamo kombinirano peč drva/olje - 35 let staro)....kurili smo lesene odpadke (od moje prenove gornjega štuka - ker so bile vse sobe oblečene v les, parket...etc)...s tem da je mama v prehodnem obdobju 1 x zvečer zakurila (torej voda se je segrela do 60 stopinj - 1 x polnjenje), v najhujšem mrazu pa je to naredila že zjutraj (torej 2 x dnevno je zakurila - pač kolikor se segreje se segreje)..črpalke za radiatorje sploh nismo vklopili...ves preostenk energije pa je dovedla klima...in poraba olja je bila 0 litrov (pred nabavo klime se je v povprečju vrtela nekje na 2.000 litrih)....les pa, ki smo ga kurili, pa bi v prejšnjih pogojih mogoče zadostoval za 1 mesec (pa dvomim).

Še glede porabe el. energije...prvo leto je prišel poračun v vrednosti 85 EUR (!)...pa poraba olja je bila 1.200 litrov (nekje 600 do 800 itrov manjša kot brez klime). Drugo leto (torej to zdanje) ko je klima delala praktično od 5-ih zjutraj od 10-ih zvečer brez prestanka, poraba olja je bila ničelna, pa je poračun prišel - 2 EUR.

tako da...ceneje kot s klimo zaenkrat ne gre.

Seveda....kupiti je potrebno dobro klimo (Toshiba, Mitsubishi, Daikin)...vse ostalo so več ali manj dobri približki.

Imajo pa najnovejše Toshibe Daisekai COP nad 5...kar pomeni da razturajo!

Nazadnje urejeno:

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Malce si se zatipkal
Toshiba Daiseikai je pravilno.
Si me pa navdušil s svojim postom, da sem začela iskati ponudnike v moji okolici, ker tole ogrevanje z oljem
me bo spravilo na beraško palico.
Hvala za namig o ogrevanju.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ja menda je trenutno pri nas takšno stanje da je ogrevanje na elektriko ceneje za nekej 30% ...... kalkulatorje v roke pa gremo delat kalkulacije .......se mi zdi da se bomo slej ko prej spet greli na elektriko tako kot v bivši jugi