K: robotska kosilnica

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.213
7.551
113
Ker je lidar enako dober, če ne boljši. Antena je samo dodaten hassle in strošek zaradi štroma. Lidar pa odpakiraš, zmapiraš, in krene.

Jaz imam pač zelo robne pogoje, in tudi rtk ne bi delovala "brezhibno". vsekakor lidar deluje bolje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.611
8.746
113
Ker je lidar enako dober, če ne boljši. Antena je samo dodaten hassle in strošek zaradi štroma. Lidar pa odpakiraš, zmapiraš, in krene.

Jaz imam pač zelo robne pogoje, in tudi rtk ne bi delovala "brezhibno". vsekakor lidar deluje bolje.
Tota je dobra... antena je strošek z štromom... Darjan meni Luba z lidarjem zdrži od 25 do 35% manj kot medel brez njega. Z enako baterijo. Ne samo da je lidar velik porabnik, tudi baterija se zaradi večkratnega polnjenja hitreje degradira.... :evil:

Zraven tega mi v enem kotu kjer grmovje visi iz vseh strani ravno zaradi lidarja kosilnica obstane. Če bi bila na RTK bi se tam brez problema prebijala skozi. Ni lidar vsemogočen, ni pa tudi slab.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.213
7.551
113
strošek iz vidika vlačanje kabla...večina ljudi nima prekopane parcele in položene požirke, antena pa mora biti "na samem".

Res je, grmi ga jebejo, ampak gre pa na drugi strani lepo pod drevesi in med ozkimi prehodi, kjer bi pa RTK zatrokiral.