K: robotska kosilnica

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.215
7.552
113
Ker je lidar enako dober, če ne boljši. Antena je samo dodaten hassle in strošek zaradi štroma. Lidar pa odpakiraš, zmapiraš, in krene.

Jaz imam pač zelo robne pogoje, in tudi rtk ne bi delovala "brezhibno". vsekakor lidar deluje bolje.

• Všeč mi je
Reactions: Clancy

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.615
8.747
113
Ker je lidar enako dober, če ne boljši. Antena je samo dodaten hassle in strošek zaradi štroma. Lidar pa odpakiraš, zmapiraš, in krene.

Jaz imam pač zelo robne pogoje, in tudi rtk ne bi delovala "brezhibno". vsekakor lidar deluje bolje.
Tota je dobra... antena je strošek z štromom... Darjan meni Luba z lidarjem zdrži od 25 do 35% manj kot medel brez njega. Z enako baterijo. Ne samo da je lidar velik porabnik, tudi baterija se zaradi večkratnega polnjenja hitreje degradira.... :evil:

Zraven tega mi v enem kotu kjer grmovje visi iz vseh strani ravno zaradi lidarja kosilnica obstane. Če bi bila na RTK bi se tam brez problema prebijala skozi. Ni lidar vsemogočen, ni pa tudi slab.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.215
7.552
113
strošek iz vidika vlačanje kabla...večina ljudi nima prekopane parcele in položene požirke, antena pa mora biti "na samem".

Res je, grmi ga jebejo, ampak gre pa na drugi strani lepo pod drevesi in med ozkimi prehodi, kjer bi pa RTK zatrokiral.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.615
8.747
113
strošek iz vidika vlačanje kabla...večina ljudi nima prekopane parcele in položene požirke, antena pa mora biti "na samem".

Res je, grmi ga jebejo, ampak gre pa na drugi strani lepo pod drevesi in med ozkimi prehodi, kjer bi pa RTK zatrokiral.
Trenutno upravjam 3 kosilnice. 2 sta RTK in ena lidar. Verjetno precej dobro vem kje katera zatrokira. Mogoče se bo smešno zdelo. Pri RTK Yuki sem prišel do sklepa, da mi je zalutala v tistih dneh ko so se pojavljali serverni siji. Torej bi rekel da sončeva plazma zna zhebat RTK, pa še to zato, ker parcela ni ograjena. Doma, ko je okol in okol ograja, tega problema seveda ni. V ostalih primerih nimam preko RTK kaj za reč. Ena antena je montirana na strehi vrtne lope, na mestu kjer je parkirana kosilnica, druga pa 4m stran od hiše, zapičena med vrtnicami, tako da je precej neopazna, zraven priložen kabel pa dovolj dolg da to omogoča. Tako, da darjan tvoja bojazen je v vsakem primeru neopravičena, kar sem ti že 2 leti razlagal. Ampak dobro, imaš lidar in si srečen. Jaz pa tudi z vsemi tremi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.215
7.552
113
na lokaciji so bili husqvarna "mojstri" in rekli da RTK ne bo šel, predlagali so kombi RTK in žice. Niso vse situacije enaki.

Drugače pa probaj tam, kjer te jebe grm, izklopit zaznavanje ovir in določiš kot no go cono?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.615
8.747
113
na lokaciji so bili husqvarna "mojstri" in rekli da RTK ne bo šel, predlagali so kombi RTK in žice. Niso vse situacije enaki.

Drugače pa probaj tam, kjer te jebe grm, izklopit zaznavanje ovir in določiš kot no go cono?
Problem pri Lubi je ker moraš izklopit zaznavanje za celo zono kjer kosi. Nekako mi to vseeno ni pametno. Navimow ima to lepše rešeno. Tam lahko označiš ovirček samo za mali košček parcelice.

Sicer pa si husqvarno dal za primer, ko ravno huskqvarna je najslabša možnost med RTK kosilnicami, to že ptički pojejo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.215
7.552
113
A ne moreš pač znotraj večje cone narediš manjšo cono? Dobro, potem je to samo sw problem in bo mammotion uredil, če bo dovolj zanimanja.

ja od husq so mojstri vsaj prišli na teren, od slovenskega luba "zastopnika" sem dobil samo besede...saj bo delovalo, ampak vrnit ne morete, če je že uporabljena kosilnica...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.615
8.747
113
A ne moreš pač znotraj večje cone narediš manjšo cono? Dobro, potem je to samo sw problem in bo mammotion uredil, če bo dovolj zanimanja.

ja od husq so mojstri vsaj prišli na teren, od slovenskega luba "zastopnika" sem dobil samo besede...saj bo delovalo, ampak vrnit ne morete, če je že uporabljena kosilnica...
Znotraj ene cone ne moreš še ene naredit. Lahko pa narediš dve ločene. Mogoče bom kdaj to uredil.

• Všeč mi je
Reactions: darjan