Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.446
4.546
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.551
8.907
113
Človek ima občutek, da prav zanalašč iščete težave, ampak če ste taki komplikatorji in neposobneži, potem res ni za vas kaj drugega kot 1,1 eur prežgana kavica pri Cilki ali džezva s podobno godljo. In da, vsekakor se izogibajte vsem opravilom, ki vam komplicirajo vsakdan, vključno s službo, ženo, otroki in življenjem na sploh. Đizs.
In map, če imaš pomivačico, ker si sam popolnoma nesposoben (ampak si dec, to pa ja), bi ti pomivačica lahko tudi spucala mašino na vsake kvatre kajne...ti pa pejt gledat lokalno Cilko in se slini zraven. Jaz pač rad popijem dobro kavo s svojo ženo, pomivača sva pa oba. Ampak sej si dec, ni kaj.

Pri mašini zjutraj pridem, prižgem, dam šalico pod mašino, pritisnem gumb za željeno kavo in to je to. Me kar roka boli od vsega hudega. Na x kav pa je potrebno čiščenje pladnja, odstranjevanje namletega, dolivanje vode in o groza tudi čiščenje notranje enote, kar povprečno operativnemu osebku ne bi smel biti problem narediti 1x na mesec. Če človek napiše opažanja, da občasno kaj pri mašini pač ni 100%, še ne pomeni, da rabiš dr. za uporabo, ampak samo pomeni, da nisem povprečen janez, ki hvali vse kar ima ne glede na slabosti.

Pa kje se najdete...
Ok, sem videl, da si pristal na avtomatskem Delongiju. To je to, če nočeš komplicirat in bo kava vedno dobra. Kava iz kolegovega vrhunskega avtomata ti pa ni dobra, ker na roke moraš pa kofe znat skuhat, ni tok zelo važno kater kofe uporabiš, je važna tud roka k kofe stisne. Na Delongiju na ročko sem zase skuhal vrhunsko, dokler ni po letih uporabe crknil. Na naslednjega se nikakor nisem mogel navadit. Zdaj sem že nekaj let doma na bakreni Đezvi, kjer spet, moraš znat skuhat, če hočeš kaj boljšega. Seveda pa požrem tud kafe iz avtomata na šihtu, tud brozgo k jo skuha moja tašča, ne kompliciram. Dolče gusto mi je bil vedno OK, tko da... za gušt je bil pa un moj Delongi, pa k je res u piko ratal. No pa bakrena Đezvica je tud ok.
 
  • Všeč mi je
Reactions: dejan_

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.551
8.907
113
Tale svet kave je zgleda tak, da vprašaš 100 ljudi in dobiš 110 mnenj, ki so seveda različna med sabo :)

Že v firmi imam ljudi, ki ali prisegajo na Nespresso, Illy, Dolce G., instant ali druge X variante. Bo potrebno testirati in upati, da se najde nekaj kar ustreza vsem domačim :)
Vpraš 10 bosank, kako se prava kava skuha....
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.399
966
113
Obišči stran
Huh na mojem DeLonghiju pa je ravno kontra, če mleko ni iz hladilnika ga katastrofalno peni. Če je iz hladilnika pa odlično. Zanimivo.

Sej konec koncev je pena na mleku stvar osebne preference. Eni marajo veliko, eni malo, eni jo potem dajejo stran... Ženi je OK, gostje se tudi ne pritožujejo... Evo še dva izdelka od takoj ko sem dobil avtomat (cappuccino in latte machiatto):

Screenshot_2.jpgScreenshot_3.jpg
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.159
2.256
113
Sej konec koncev je pena na mleku stvar osebne preference. Eni marajo veliko, eni malo, eni jo potem dajejo stran... Ženi je OK, gostje se tudi ne pritožujejo... Evo še dva izdelka od takoj ko sem dobil avtomat (cappuccino in latte machiatto):

Poglej priponko 24148Poglej priponko 24149
Drži, stvar osebnega okusa, pač če je mleko na sobni temperaturi (iz elementa) ni pena "gladka" temveč je luknjasta kot švicarski sir. Pajčevinasta, hitro se naredi luknja, pač ni kompaktna. Te mojstrovine od zgoraj pa sem jaz samo poskusil ko sem nabavil avtomat, tega sicer nihče ne pije. Pretežno kuham Ristretto + malo mleka + malo penice.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.446
4.546
113
Za mojega DeLonghija mislim da piše obvezno hladno mleko. In tudi na netu je običajno priporočljivo hladno mleko, še posebej za začetnike (karkoli že to pomeni).
Kao naj bi segrel mleko na določeno temperaturo, ampak se tega ne grem, pač po občutku.
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.673
732
113
Če ne zaradi drugega ima tako ali tako mlin, dozator in še nekaj kosov od Jure, kar pomeni preverjeno kvaliteto in ja, ne boste verjeli Domel motor na mlinu....
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.673
732
113
Motiš se, ker je tudi v Saecu marsi kaj od Jure ! Navadno jih večina od Saeca, Boscha, Krupsa, Mieleta, Electroluxa, Philipsa uporablja vsaj mline od Jure in navadno tudi dozatorje in verjetno še kaj, ostalo pa svoje .....
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.159
2.256
113
Kul tega pa nisem vedo. Pac zdi se mi smesno da en Saeco v svoji zgodovini (če že ni lastniško prepleten z Juro) ne more rszviti svojega mlina in dozatorja...
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.673
732
113
Ma saj verjetno ga zna razviti, samo vprašaje če je smiselno to razvijati, če ti Jura to ugodno proda, pa veš da dobro dela, zanimivo tudi da imajo teli mlini nekdaj 3 vrste motorjev sedaj samo še 2 nekaj let in sicer ene ameriške, drugi najbolj mednarodno cenjeni, celo tako, da na Ebayu to povdarjajo so pa slovenski Domel motorji......

Itak pa potem vsak prodaja svoj design, elektroniko......... je pa ne glede na vse za res dobro kavo potreben vrhunski aparat, dobra kava in malo umetnosti ali beri znanja nastavitev aparata, od mlina, do temperature, do količin, mehčanja vode, jasno pa tudi higijena aparata in redno čiščenje, ki je tu itak sama po sebi umevna, ker brez tega kava niti ok, ne bo, kaj šele vrhunkska.....

Pa še en nasvet umetnikom... včasih je treba tudi vrhunsko kavo menjati, ker ko se navadiš na eno zgubi vrhunskost.....