Domači avtomati za kavo

dwight

Pripravnik
29. nov 2013
61
0
6
Bi si kar sposodil to temo in vas tukaj prosil za nasvet. Imam Saeco aparat, star sedaj ca. 1 leto. Aparat ima filter za vodo, kar naj bi pomenilo, da poleg "boljšega okusa" tudi ni potreba po tako pogostem čiščenju vodnega kamna. Do sedaj sem zamenjal 3 filtre, čiščenja vodnega kamna pa še nisem opravil, saj aparat še tega ni zahteval. Opravil pa sem že 3 - 4x čiščenje oljnih madežev od kave.
Sedaj pa problem, ki ga opažam... mogoče smo malenkost zanemarili čiščenje kuhalnega sklopa ( morali bi ga očistiti 1x tedensko pod mlačno vodo) in včasih nismo počakali, da se ta po pranju temeljito posuši. Sedaj imamo problem, da ima sklop vonj, podoben plesni. Tega vonja se z splakovanjem in s tabletami za čiščenje oljnih madežev še nisem znebil. Prosil bi za nasvet kako bi se znebil tega vonja... razmišljal sem, da bi ga potopil v kis, a se bojim, da bi to slabo vplivalo na tesnila... se je kdo že srečal s tem problemom in kako je reševal podobno zadevo?

Nekako opažam, da kava nima več enakega okusa, kot prvotno. Mogoče je to problem vonja, ki ga oddaja aparat, ali pa kot je trdil matofill, da bi bilo potrebno zamenjati dobavitelja kave.
 
12. nov 2007
12.174
160
63
Jst 1x na mesec komplet avtomat nesem v banjo in pod tušem z vročo vodo sperem kuhalno enoto in notranjost avtomata kjer je kuhalna enota, potem pustim da se odteče in popolnoma posuši. Prah od mlete kave gre namreč povsod, med kuhanjem se dviga iz kuhalne enote malo pare in posledično dobiš lepljivo oblogo ki lahko splesni.

Ampak ta del ni izpostavljen kavi in nebi smel vplivat na aromo. Tudi sama kuhalna enota ima v stiku s kavo/vodo samo posodico in "bat" s tesnilom ter par cevi/kanalov, tisto ščisti "tableta". Vizualno preveri da nimaš plesni slučajno v dozirniku od mlinčka do kuhalne enote. tu je edina opcija da imaš svinjarijo kjub temu da ga čistiš.
 
3. avg 2007
6.568
23
38
Obišči stran
Torej smo kupili tega Philipsa HD8827.

Je pa čisto drugače kot Bosch, glede na navodila dosti več dela s čiščenjem...

Dve prašanji:

Ali je treba res nucat točno njihovo tekočino, ali se lahko recimo uporabi Bosch tableto za odstranjevanje vodnega kamna?
Kako tu uporabit tableto za čiščenje kavnega olja iz kuhalne enote? Pri Boschu jo uporabim med postopkom odstranjevanja kamna, tukaj pa ni nikjer v navodilih, kako se uporabi (na strani pa prodajajo kot dodatno opremo)

hvala :)
 

dwight

Pripravnik
29. nov 2013
61
0
6
Hvala za informacijo. Katera tableta pa sčisti to? Tista za vodni kamen, ali ta za oljne madeže? Ker tista za oljne madeže vonja ni odpravila. Vonja pa se nabolj tam, kjer je bat...
 
12. nov 2007
12.174
160
63
Za vodni kamen napolniš posodo z vodo do vrha oz. oznake za decalc in noter usuješ 2-3 žličke citronske kisline potem poženeš program za odstranjevanje vodnega kamna. Če želiš lahko kupuješ tudi namenska čistila ki niso nič drugega kot citronska ali fosforna kislina!;)

Za pucanje sam uporabljam isti postopek samo da namesto 2-3 žličk citronske kisline usujem noter v posodo z vodo kristalno sodo. Ponavadi po ciklu čiščenja izvem cikel decalca, zato da se baza nevtralizira. Sicer sem zraven dobil tudi tabelete, ampak ko sem jih porabil nisem nikoli več nabavil.

S tabetami če je enako kot pri mojem Saeco vržeš tableto v luknjo za mleto kavo, poženeš cikel kuhanja z mleto kavo, ko pride proces do polovice (steče cca. pol vode) izklopiš aparat iz elektrike in počakaš 10-15 minut. Potem ga spet vključiš in nekajkrat "na prazno" skuhaš kavo iz mlete kave (da preko kuhalne enote spuca z vodo).
 
29. dec 2007
13.048
191
63
Zakaj bi kakršne koli tablete metal v luknjo za kuhanje kave? Pri mojem DeLonghiju tega v navodilih za čiščenje in vzdrževanje ni. Prav tako se kuhalna enota vzame ven in se za 15min namoči v toplo vodo vrez dodatkov ter se nato z vročo spere in namesti nazaj. Tako delam že vsaj 5 let, tudi na prejšnjem. Tekočino za kamen pa imam eno univerzalno in ko zahteva pač poženem cikel?
 
3. avg 2007
6.568
23
38
Obišči stran
Zakaj bi kakršne koli tablete metal v luknjo za kuhanje kave? Pri mojem DeLonghiju tega v navodilih za čiščenje in vzdrževanje ni. Prav tako se kuhalna enota vzame ven in se za 15min namoči v toplo vodo vrez dodatkov ter se nato z vročo spere in namesti nazaj. Tako delam že vsaj 5 let, tudi na prejšnjem. Tekočino za kamen pa imam eno univerzalno in ko zahteva pač poženem cikel?
ne vem, pri boschu je to v navodilih...

Katero tekočino uporabljaš? Link?
 
29. dec 2007
13.048
191
63
Niti ne, večina teh avtomatov (znotraj določene znamke) je od znotraj popolnoma enakih (torej sama pumpa, kuhalna enota itd..). Edino razlika je v fensi barvnih displayčkih, BT povezljivosti, boljši/lepši zunanji obdelavi, brušen aluminij namesto lak plastike itd... Še vedno je več odvisno od same mešanice kave ter od tvojih sposobnosti torej kako boš nastavil avtomat (fine nastavitve mlina ter doziranja in količin ter temperatur vode pri posameznem napitku). Seveda ne pozabit da čiščenje in redno vzdrževanje, če se stvar zanemari potem niti zgoraj napisano ne pomaga.