Cene bencina pri ........

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.958
5.258
113
Verjetno sem bil jaz v ponedeljek žrtev tega. Tankava s kolegom na prvi Q8 pumpi iz trajekta v Livornu. Oba z iste ročke, nekaj več kot 50L na 40 podlage jaz, okoli 40 na 50 podlage on. Po cca 300 km, meni avtodom ne vleče več. Komaj pride do 6 brzine (od 9) in po blagem bregu dol do 90 km/h; navzgor proti Nanosu 30-40 :bonk: . Vprašam kolega kako njemu dela in pravi vse OK - zaenkrat. Sem šel v Postojni na Petrol, dolil nek njihov aditiv in tankal polno - po 100m je bilo vse OK - upam da tako tudi ostane!

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.933
5.654
113
**Povzetek članka** (Bloomberg, 8. avgust 2026):

Evropi grozi **hudo pomanjkanje dizla** pozimi, kar bi lahko povzročilo zelo visoke cene goriva.

### Glavni vzroki
- Vojne na Bližnjem vzhodu (motnje v Hormuški ožini in poškodbe rafinerij v Perzijskem zalivu).
- Ukrajinski napadi na ruske rafinerije.
- Skupaj sta ti regiji lani predstavljali približno tretjino svetovnega izvoza dizla.

### Zakaj je Evropa najbolj ranljiva?
Evropa nima dovolj lastnih rafinerijskih zmogljivosti in je močno odvisna od uvoza. Ameriške in azijske rafinerije trenutno delajo s polno paro in delno nadomeščajo primanjkljaj (ZDA so celo dosegle rekordni izvoz destilatov, večinoma v Evropo), a to ne bo trajalo dolgo.

Z bližanjem zime bodo te rafinerije verjetno zmanjšale izvoz, da bodo pokrile lastne potrebe (zlasti ogrevanje). V Aziji lahko dodatno zmanjšajo proizvodnjo dizla zaradi večje porabe v energetiki in preusmeritve na kerozin.

### Trenutno stanje
- Evropske zaloge dizla so od konca marca padle za približno **30 %** in so precej pod sezonskim povprečjem.
- Cena evropskega terminskega dizla je od 18. junija zrasla za skoraj **40 %**, medtem ko je Brent zrasel le za okoli 5 %.
- Strokovnjaki (npr. Eugene Lindell iz FGE NexantECA) opozarjajo, da bo situacija »grda« – pričakujejo izjemno visoke cene, ki bodo vplivale na prevozne stroške, inflacijo in politični pritisk na vlade.

### Kaj bo odločilno?
Obseg težav bo odvisen od:
- temperatur pozimi,
- kako dolgo bodo svetovne rafinerije delovale s polno zmogljivostjo,
- koliko dizla bo Kitajska izvozila.

Analitiki pričakujejo, da bo Evropa v zimsko sezono vstopila z občutno nižjimi zalogami kot običajno. Težava ni nujna takojšnja kriza, ampak se bo poglabljala v prihodnjih mesecih.