Cene bencina pri ........

Steve

Guru
13. avg 2007
10.826
3.038
113
Mislim da jambramo čisto po nepotrebnem. Se še spomnimo takrat okrog 2008 liter 1.3€? Povprečna plača pa polovica današnje?
Ali drugače povedano, 1.3€ takrat je 2€ danes, plače pa so šle konkretno bolj gor kot inflacija. Kar pomeni da si lahko danes s povprečno plačo kupimo duplo količino kot takrat.

Torej gorivo je v bistvu đabe

• Všeč mi je
Reactions: first1 in klekej

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.769
11.275
113
Drugače je gorivo, ki ga v avtu skuriš še najmanj. V zadnjih 5 letih se je dvignila, posledično tudi zaradi cene dizla, predvsem hrana in ko moraš nahranit 5 ljudi, to ni več tako zelo malo v družinskem budgetu. Tako da marsikdo si dopusta sploh več ne more privoščit. Na tritedenskem dopustu je pa, ne boš verjel, hrana največji zajedalec budgeta. Nafta v kamper je proti temu zelo malo.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Steve

Guru
13. avg 2007
10.826
3.038
113
Drugače je gorivo, ki ga v avtu skuriš še najmanj. V zadnjih 5 letih se je dvignila, posledično tudi zaradi cene dizla, predvsem hrana in ko moraš nahranit 5 ljudi, to ni več tako zelo malo v družinskem budgetu. Tako da marsikdo si dopusta sploh več ne more privoščit. Na tritedenskem dopustu je pa, ne boš verjel, hrana največji zajedalec budgeta. Nafta v kamper je proti temu zelo malo.

Bingo. Ceste pa vedno bolj polne pleha. Zato so mi fantazije ekologov izjemno zabavne ko vriskajo, zdaj pa bodo vsi ev kupili ja. Veš da ja, prvo bodo gledali da so krožniki polni in naprej vozili stare gare.

Saj nek vpliv na prodajo evjev sigurno ima. Ampak to večinoma pri ljudjeh ki ne znajo računat in kupujejo po logiki: jaz šparam, pa naj stane koliko hoče

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.276
9.474
113
Mislim da jambramo čisto po nepotrebnem. Se še spomnimo takrat okrog 2008 liter 1.3€? Povprečna plača pa polovica današnje?
Ali drugače povedano, 1.3€ takrat je 2€ danes, plače pa so šle konkretno bolj gor kot inflacija. Kar pomeni da si lahko danes s povprečno plačo kupimo duplo količino kot takrat.

Torej gorivo je v bistvu đabe

Mi lahko poves kako ti vedenje, da je bilo gorivo leta 2008 glede na povprečno plačo dražje, danes plača račune?

pa ce je hrana drazila bolj in ostaja manj za vse ostalo - je treba se vedno kupiti gorivo?

Ne vem, pri nas se vse sešteva in placuje absolutne zneske, kako vi to neke relativne cifre placujete? Jaz bi tudi, izgleda da na koncu pride manj
S svojimi 30000km na leto pri 6l/100km je to danes 3300€ nafte. Kako vi to pol naredite, da je nic ali manj, ker bi bilo leta 2008 to vec ali pa ker je sel kruh bolj gor?

klekej

Guru
26. jul 2007
5.804
551
113
36

A to meni razlagas? Meni je ekonomija jasna, tudi po izobrazbi sem ekonomist.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.826
3.038
113
Mi lahko poves kako ti vedenje, da je bilo gorivo leta 2008 glede na povprečno plačo dražje, danes plača račune?

pa ce je hrana drazila bolj in ostaja manj za vse ostalo - je treba se vedno kupiti gorivo?

Ne vem, pri nas se vse sešteva in placuje absolutne zneske, kako vi to neke relativne cifre placujete? Jaz bi tudi, izgleda da na koncu pride manj
S svojimi 30000km na leto pri 6l/100km je to danes 3300€ nafte. Kako vi to pol naredite, da je nic ali manj, ker bi bilo leta 2008 to vec ali pa ker je sel kruh bolj gor?

Saj nimam pojma (kot ponavadi) kaj hočeš povedat, ampak pod črto se temu reče dvig blaginje. Danes smo precej bolj premožni kot takrat, z večjimi prihranki in nižjo zapufanostjo. Ozri se malo okoli pa boš moogče dojela o čem govotim.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.913
762
113
tu in tam
Torej nas čaka še večja blaginja, glede na napovedi vlade..ali varčevanje, saj še sam ne vem več..v glavnem, zadnje čase nam ni bilo nič hudega, glede na sranje po svetu, kaj bo pa naprej, se pa še ni zgodilo, kot pravi vrhovni modrec-lahko je samo še slabše, glede na izkušnje preteklih modrečevih vlad.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.769
11.275
113
A to meni razlagas? Meni je ekonomija jasna, tudi po izobrazbi sem ekonomist.
Nism čist zihr če ti je praksa v tej smeri jasna, ker je kr zanimiv, ko so računi v trgovini praktično čez noč iz povprečno 60-70 EUR zrastl na 100-130 EUR, hladilnik se pa z enako hitrostjo prazne. Sej teorija je lohk vsakmu jasna, ko se morš pa temu prilagodit v reali je pa zanimiv. In pol se vprašaš kako je šele tistmu ki je bil že prej na škrge, kar mi tud zdaj nismo, je še daleč od tega, in ti gredo po tem tiči Mijić and co še bolj na jetra.

In verjemi, sem delal tako za take kot je Mijić, kot za take, ki so na škrge. Prvi bo ko je delo opravljeno vedno cenkal in jamral da nima, tist ki je na škrge, bo imel denar naštiman.

• Všeč mi je
Reactions: sad

klekej

Guru
26. jul 2007
5.804
551
113
36
Ne vem v cem je tvoja praksa praznjenja hladilnika drugacna od preostalih zemljanov, da je ostali ne bi mogli razumeti.

Gorivo je v teoriji=dizel&bencin&lpg&vodik&oljna repica&olje iz friteze. Zdaj pa sem out, ker je tole ze konkretno zaslo izven konstruktivnega dialoga.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.769
11.275
113
Ne vem v cem je tvoja praksa praznjenja hladilnika drugacna od preostalih zemljanov, da je ostali ne bi mogli razumeti.

Gorivo je v teoriji=dizel&bencin&lpg&vodik&oljna repica&olje iz friteze. Zdaj pa sem out, ker je tole ze konkretno zaslo izven konstruktivnega dialoga.
Je bil to kdaj konstruktivni dialog? Vsak dialog ki se začne z zmerjanjem ni konstruktiven.

Govorim o praksi polnjenja hladilnika, praznenje je jasno vsakemu.

• Haha
Reactions: klekej

first1

Fizikalc
19. mar 2018
401
189
43
Relativno cifre zato, da si malo prioritete postaviš. Pri meni vsi stroski z avtom, amortizacija,gorivo, servisi predstavljajo manj kot 1% druzinskega proračuna. Zakaj bi vlagal energijo, čas, denar, da te stroške zmanjšam? Koliko profitiram? V enem mesecu zapravim več za hrano kot celo leto za avto. Pa nisem bogatun, le olje dobim po 1€ na liter, servis 1x na dve leti sam opravim, zav. 7€ na mesec, amortizacija zanemarljiva. Če bi delal 30k+ km, ne bi najprej pomislil kako prišparati in takoj šel v nakup el. avta, ampak bi najprej pomislil koliko dni življenja bom letno izgubil na cesti, če mi je res tega treba. Denar že zaslužiš, leta življenja pač ne.