Imel sem 6,30m, 7,05m, 6,35m in 6,99m 2 krat. Pa širina 220-230 + ogledala. Še ni bilo grške plaže ali siciljanskih ovinkov, da ne bi dol in gor prišel (no enkrat je malo manjkalo da bi nekoga za šlepanje klical in to zaradi 10 višincev in 50 dolžincev, samo smo pa bili dvojni sami na plaži v vukojebini!
Toliko o dolžini in okretnosti.
Če bi lahko bi vzel zadnji pogon ali seveda 4x4; in zdaj smo pri "trojčku" in zakaj ne, če se mu lahko izogneš - jaz se mu žal nisem mogel v zadnjih dveh variantah. Ford 2,5 zadnji pogon - nikoli problema, MB 2,9 zadnji pogon - nikoli problema + z luknjo na bloku motorja prišel BP iz Turčije domov, Fiat 3.0 prednji pogon - ko je malo mokra trava ne spelješ po 2° "ravnini" + menjalnik odletel v franže pri 100.000km (ravnokar mi je kolega javil, da je šel preventivno odpirat menjalnik na isti kombinaciji pri istih km - tik pred zdajci, da vse zdrobi (pa so to ADji, ki jih vozi en šofer in ne rentarski) Fiat 2,3 130KM anemična mašina do "optimizacije", zružli ventilatorji pri 90.000 km, Fiat 2,2 180KM predvideno zruženje avtomatskega menjalnika v enem letu + vse potencialne težave z AdBlue.
O elektriki v AD pa toliko - zaenkrat:
v zadnjih dveh imam LiFePO4 280 AH prej, sedaj 314 Ah, pa DC-DC 40A polnjenje iz mašine in seveda sončne na strehi (to imam na vseh do sedaj) s kvalitetnim MPPT regulatorjem. Dodatno zraven inverter, sedanji realnih 1800/4000 W (nazivna in max. moč).
Pozimi na smučišču sem z LiFePO4 podaljšal čas popolnega off grid na cca 10-15 dni (težko ocenim, ker lani je po 8 dnevih baterija kazala še 75%), je pa res, da ne laufa TV vsak večer, prej z GEL 180Ah sem imel avtonomijo do 7 dni.
In sedaj najpomembnejše - v sedanji originalni konfiguraciji sem imel 2x gel 90 Ah in je preko inverterja laufal normalno Dolce Gusto kafe aparat. V sedanji LiFePO4 postavitvi mi meče ven varovalko 80A ob zagonu kuhanja (prej je bil inverter brez varovalke direkt na aku priklopljen). Sedaj grem pač na debelejše žice in močnejšo varovalko.