Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši do zdaj. Kje so vzroki in ukrepi?

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
291
225
43
Jaz sem dalj časa živel v tujini, kjer so otroci hodili v mednarodne osnovne in srednje šole. Prav veliko domače naloge niso imeli. Tudi se niso učili balasta.
Spomnim pa se ene velike razlike v času korone, ko je bila šola na daljavo. Moji so uporabljali Word in Power Point sami, ker so se ga naučili v šoli, tako kot osnove računalništva. Tudi programirali so pri ICT. Bratovim otrokom tu so pri osnovnem računalniškem znanju morali pomagati starši.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.373
4.824
113
Otroci nimajo težav s pozornostjo. Problem so vsi okoli njih, ker jih motijo.
Tak je to danes.
Včasih hiperaktivnosti oz. ADHD ni bil ,ker si dobil šamar kot si nekaj ekstra počel med poukom. Vsem je terapija pomagala. Danes greš do zravnika pa imaš ADHD, dobiš tablete pa še posebno obravnavo pri pouku.

(ne trdim da bolezen kot je ADHD ne obstaja, samo danes jo ima pol populacije za kar je krivo 1. zdravstvo in 2. vzgoja ... šolstvo kot tako je samo žrtveno jagnje v takem primeru)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.570
8.704
113
Zdaj ali delam kaj narobe ali ne... Skratka rezultati so zunaj. Trenutno je drugi v vrsti na tretji gimnaziji, kamor se je vpisal. Na prvi bi bil 18., na drugi pa 60ti, na tehnični prvi.
Mogoče sem ga malo podcenjeval. Upam da ga puberteta ne zmeša preveč. Malo ga pa mora, to je jasno.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.521
6.842
113
Moji so uporabljali Word in Power Point sami, ker so se ga naučili v šoli, tako kot osnove računalništva. Tudi programirali so pri ICT. Bratovim otrokom tu so pri osnovnem računalniškem znanju morali pomagati starši.
Zdaj pa pojdi še to "strokovnjakom" na MVI in ZRSŠ povedat. Ker še do nedavnega niso čutili potrebe po teh znanjih. Še vsi izbirni do 7. razreda so bili za programiranje.
Zdaj bo pa to v sklopu vseh ostalih predmetov (digcomp kompetence) kot cilj.
Tak da v teoriji bo rešeno, v praksi pa isto sranje kot je bilo. Pride pa drugo leto nov UN za izbirnega v 7. razredu. Nič več urejanja besedil, zdaj bo ustvari svojo aplikacijo. Čez 2 leti nič več multimedije v 8. ampak z digitalnimi napravami upravljajmo svet. Čez 3 leta namesto omrežij v 9. razredu pride odkrivajmo skrivnosti v podatkih.
In spet vse temelji na programiranju, froci pa @ ne najdejo na tipkovnici, kaj šele shranit kaj v oblak ali presnet iz mape v mapo. Pa vsi bi radi govorne nastope v PowerPointu, seminarske v Wordu, raziskovalne z ne vem kakimi oblikovnimi zahtevami v Wordu. Ja kdo jim je dal to znanje?

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou