Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Mam 38 let star avto.
Če mi ga kdo rukne, kaj bomo?
Iz naslova AOja dobiš nula (itak tudi plačuješ "nula" če imaš urejene papirje). Oldtimerje lahko posebej zavaruješ na njihovo dejansko vrednost, to priporočam tudi lastnikom cliov za 200 EUR ki so pretirano navezani na pleh in ga cenijo več od ekonomske cene!
Ti plačuješ za škodo storjeno nekomu drugemu popolnoma enako. Imaš popust zaradi oldtimerja ja, samo drugače je zavarovanje škode strojene po tvoji krivdi odvisno od tvoje zgodovine, konjev in podobno. Tko da nima veze, al si ruknil novega porša al pa 15 let star enoprostorec, morali bi popravit neglede na tržno vrednost oškodovančevega vozila, pa se to kot vidiš ne dogaja.
Tud z oldtimerjem lahko stolčeš novbega AMG mercedesa recimo.
Itak: popust pri AO,ki ga da zavarovalnica, ker je riziko pri oldiju majhen (ker ni za vsak dan), pokriva vso škodo, ki jo povzročiš drugim.
In nima veze s tem, kolko si plačal.
Če pa tebi kdo povzroči škodo pa se ta pokrije iz njegove AO police.
In če se mi stolčen avto popravi, da je takšen kot prej (prej recimo bil vreden 5.000 eur), je po popravilu vreden še vedno 5.000 eur, ali celo še manj, ker je bil zaleten.
Ne glede na to, da je popravilo stalo 20.000 EUR. To je problem in riziko tistega, ki je poškodoval in ne stvar oškodovanca.
In jaz nisem obogaten za 20.000, ker je moje vozilo še vedno vredno 5.000 EUR.
In tu je srž problema.
Zavarovalnice po vzoru iz tujine izumijo ekonomsko totalko.... = tega v naši zakonodaji NI.
In na ta način opeharijo oškodovance, ki jim ostane poškodovano vozilo ter izplačana mizerija in breme, da si vozilo popravijo...
Prej vozen in povsem ok avto čez noč postane zaradi KRIVDE DRUGEGA kup pleha s par stotaki v denarnici...
Pretežko enim razumet.