ogrevanje prostora

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Sem tu pri eni lokalni trgovini z gradbenim materialom našel tako stikalo. Potem pa sem šel še v Merkur gledati, vendar ti dve stikali ne prideta v poštev, saj bi moral dodati še rele, saj sami nista zmožni tako velikega toka skozi šibat (cenejši je imel 1,5A, za dražjega ne vem).
Pri tisti prvi trgovini pa bi naj 16A spustilo skozi, tako da ima rele verjetno že vgrajen.

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Gs bluzi al pa je neki narobe, že tretjo zimo se bom ogreval SAMO z klimo (pač ni centralne napeljave) in to stanovanje okoli 80kvadratov, stare kmečke hiše, kjer o izolaciji še sanjali niso, edino kar je dobro da so nizki stropi. Če ne verjameš da je toplo pa pridi še k meni na obisk, elektrike pa plačujem 124€ na mesec, s tem da imamo dva 80l bojlerja, talno gretje, tri računalnike nonstop prižgane (server), TV laufa cele popoldneve čeprav noben ne gleda, mama spodaj velikokrat kaj speče, dve skrinji, dva hladilnika, pomivalni stroj, pralni stroj ki non stop pere (dva majhna otroka), vsako jutro molzni stroj, poleti še puhalnik, sekular... Poračuna sem plačal 40€

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kaj pa recimo če mora bit v vikendu (ko ni nobenega) temperatura okol 10°C? Kakšna je potem poraba elektrike pri dobri klimi pri vzdrževanju na 10°C? A je možno nastaviti, da se klima bolj greje ponoči in manj podnevi? Je možno, da se nastavi tako, da se ponoči (ko je poceni tok) segrejo do npr. 20°C in se potem zjutraj, ko je dražji tok avtomatsko nastavi na 10°C in izklopi dokler temperatura ne pade na 10°C? Namreč iščem najcenejšo varjanto ogrevanja vikenda, ki je pozimi kar dosti prazen in ni dobro da se čisto shladi da ne zmrzneš ko prideš. Zaenkrat imamo termoakumulacijsko peč na katero imam namen zmontirati dvotarifni števec.

Nazadnje urejeno:

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Citat:
Uporabnik shift pravi:
katera klima če smem prašat?!

meni pridejo naslednjo soboto montirati toshibin dvojček 7kw

Klima je od panasonica zdej se ne spomnim oznake ampak je edina ki dovaja kisik in sta dve izvedbi ena močnejša in ena mal manjmočna, no jaz imam močnejšo.

@sass
Ne ni to letni proračun to je mesečni znesek,imamo pač manjšo kmetijo in toliko nekako se porabi elektrike za celo hišo kjer sta ubistvu dva gospodinjstva.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
če že, potem bi se dalo kaj nastavit v smislu da imaš timer na el. kablu - ki klimo izklopi - je pa vrpašanje (vsaj verjetno nevse) če se bo klima po naslednjem vklopu spet postavila v prvotno stanje - torej da bo spet delala.

je pa fora ravno v tem...če imaš klimo se ne rabiš sekirat koliko bo temperatura (razen če je bojazen da kaj zmrzne)...ker klima ti bo neko manjšo zadevo v praktično takoj segrela (zrak seveda) do te mere da boš notri čisto normalno bival. TAko da jo prižgeš ko prideš.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Je pa še ena varianta. Točno kot je vincent napisal - če se ne motim naj bi se po povratku napajanja vse klime spet vklopile, če so prej delovale oziroma zavzamejo stanje pred izpadom napajanja. To je točno zaradi tega, če zmanjka elektrike za par minut ali ur. Torej bi lahko klimo upravljal preko sobnega termostata z uro, kjer nastaviš in temperaturo in čas vklopa. Klimi nastaviš na kako stopinjo več kot na termostatu in načeloma zadeva deluje, le spet je "štromarski" problem. Ali imaš termostat, kje je in kako je vezan. Sam namreč ne more vklapljat klime, ker je običajno prešibak, zato rabiš vmes dodat kontaktor oziroma pri klimi bi to zmogel tudi rele, pa magari če mu kontakte vežeš vzporedno.