Nakup parcele, ki je bila predmet darilne pogodbe

sad

Guru
24. avg 2007
20.485
9.188
113
Jst tudi ne vem zakaj bi kdo kupil kmetijsko zemljišče če nima namena tam kmetovat?
Hehe, dobrodošel v Slovenijo. Si že slišal tisto: tudi če meni krava crkne, važno je, da tudi sosedu. In pa seveda klasičen ''reket'', kot si ga omenil. Če se ne pustiš prepričat in prej plačat pod mizo.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Jst tudi ne vem zakaj bi kdo kupil kmetijsko zemljišče če nima namena tam kmetovat? Že tako se premalo kaznuje zanemarjanja kmetijskih zemljišč, vse se zarašča, potem bi pa še nekateri špekulativno kupovali zemljo?

Pač nabavi 10 ovc, zakupi kakšno občinsko/državo zemljišče pa tam kmetuj = prijavi status kmeta in potem kupuj dalje. Če to ni opcija potem tega zemljišča dejansko ne rabiš. Če ga nujno rabiš ga lahko tudi zakupiš za par let če se lastnik strinja in si potem dejansko predkupni upravičenec ne glede na status.

P.S. če gre za kakšne zaplate med hišami pa če kdo tam uveljavlja predkupno pravico bo skoraj sigurno prišlo do klasičnega "občinskega reketa", kmalu po objavi zemljišča dobiš klic, kmet-kupec ti bo povedal koliko moraš plačat da ne uveljavlja on predkupne pravice in potem imaš opcijo da plačaš ali pa si brez parcele. Žal je to stalna praksa pri takih zadevah.
prekupčevanje, prekupčevanje
Potem pa ljudje, ki nekaj podedujejo hočejo prodati in morajo plačati visoki davek na dohodek.
Moralo bi biti tako, da če podeduješ pri eventuelni prodaji plačaš samo prometni davek. Če pa kupiš in hočeš preprodati naprej pa kr naj plačajo davek na dohodek. Zarad mene 100%
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.456
1.246
113
Iskajoč brata
Zakaj se kupuje? V mojem primeru je to sredi vasi in sem šel v to iz dveh razlogov: Špekulativno, da če bo čez 20 -30 let zazidljivo. Če bo sin zidal ali prodal in kupil drugje. Pa če pride do krize, je dobro imeti malo zemlje za krompir, koruzo, ali pa kokoši.....
 

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
P.S. če gre za kakšne zaplate med hišami pa če kdo tam uveljavlja predkupno pravico bo skoraj sigurno prišlo do klasičnega "občinskega reketa", kmalu po objavi zemljišča dobiš klic, kmet-kupec ti bo povedal koliko moraš plačat da ne uveljavlja on predkupne pravice in potem imaš opcijo da plačaš ali pa si brez parcele. Žal je to stalna praksa pri takih zadevah.

(1) Pogodba, ki nasprotuje ustavi, prisilnim predpisom ali moralnim načelom, je nična, če namen kršenega pravila ne odkazuje na kakšno drugo sankcijo ali če zakon v posameznem primeru ne predpisuje kaj drugega.

(1) Kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, je prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti vrednost dosežene koristi.

VS4001290​

Pojem védenja iz 191. člena OZ ne zadeva le stanja plačnikove zavesti, temveč je povezan tudi z njegovo voljo: za prenehanje pravice, da zahteva vrnitev, ni vselej dovolj, če ve, da ni dolžan, pač pa je treba, da lahko v svoje prikrajšanje tudi prosto privoli. Povračilo je upravičen zahtevati tudi, kadar ve, da dolg ne obstoji, toda plača kljub temu, ker je v neugodnem položaju, zaradi katerega bi ga lahko zadele kakšne posledice, če ne plača. To je tudi izhodišče za razlago pojma sile. Tega pojma tako ni pravilno razlagati tako, da bi bilo plačilo opravljeno v sili, če bi toženka tožnico izsiljevala: dovolj je, da so podane okoliščine, v katerih plačnik prikrajšanja noče, a plača zato, ker je v težavnem položaju, ki se mu razen s plačilom težko izogne.

 
  • Všeč mi je
Reactions: lanos in tony

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
527
82
28
kaj pa če lastniku zemljišča posodiš denar in on za ta denar zastavi parcelo? In vse to seveda tudi pravno-pogodbeno in ZK urediš. Je pa kr nekaj stroškov s tem. A to pa bi šlo čez?
 

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
508
79
28
Res je, ena ideja je, da se kmetijsko zemljišče prej obremeni s hipoteko. Potem se pa objavi prodaja na UE. Če je zemljišče vredno 1.000 Eur, gor pa ima hipoteko 30.000 eur, je malo možnosti, da bi šel kdo v nakup. Z upanjem, da se na objavo noben drug ne javi, in ko se prenos lastninske pravice zaključi, izbrišete še hipoteko.