Nakup parcele, ki je bila predmet darilne pogodbe

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.034
2.354
113
To smo imeli nedavno pri nas. Parcela tako od oka 60 arov, cena tam nekje okrog 45.000 EUR. Sicer ne vem, če ni bila takšna dejanska kupnina ker gre za lesnopredelovalno podjetje v imenu kupca in imajo kar realne namene okrog vsega (potrebovali so zemljišče za odlaganje hlodovine) .
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.148
5.753
113
pri taščici
Cena je pač odvisna od lokacije in kaj lahko gor postaviš.
Cena zemljišča v Portorozu kjer lahko postaviš 10 nadstropni hotel je druga kot cena parcele za hlodovino nekje v Prekmurju. 10km od ljubljanske obvoznice pravijo da občina plačuje zemljo po 3,2€. En km stran od te parcele pa DUTB prodaja parcelo po nekih 170€.
Zakaj je zemlja DUTB vredna 50x več kot kmetova.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.148
5.753
113
pri taščici
Očitno imaš raje "okvirja" za soseda kot dati državi nekaj %.(100 evrov )
Razen če se boš odselil in staremu sosedu privoščis okvirja. ;)
 
Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
okvir=kmet????
A imajo okvirji predkupno pravico?
Uff... na alterju same neke novosti še zmeraj....
 

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Če želiš prodati določenemu kupcu, potem je bolje napihniti ceno na oglasni, v ozadju pa imeti dogovor da mu del kupnine vrnes.

Plačati visok davek, hkrati pa vračati del kupnine? Ne vem, koliko je ta opcija privlačna.

Poleg tega je potrebno vedeti, da tovrstni dogovori niso iztožljivi, zato lahko kupec hitro nastrada. Ker so pri poslih z nepremičninami pogosto v igri veliki denarji, se nemalokrat zgodi, da kupci kupnino nakazujejo že v naprej, potem pa prodajalec nenadoma izgubi interes hoditi okoli notarja ipd.

Jaz bi bil previden s takimi nasveti.
 
  • Všeč mi je
Reactions: lanos

kajn

Guru
5. okt 2007
2.441
1.235
113
Iskajoč brata
V slo je nakup kmetijskih zemljišč en K..... Pri nas imamo enega nekmeta, ki ima poleg podjetja kmetijsko zadrugo in pokupi vsak košček kmetijskega zemljišča.
Govorice so, da pokupi vse kar lahko, tudi širše po Sloveniji.

Če se na razpis prijavita dva enakovredna kmeta, se lahko odloči prodajalec parcele, komu bo prodal.
Težava potem nastane, kako ti bo tisti kmet tebi prodal?
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Runo , ne samo da kupec izgubi interes hoditi okoli notarja, ko dobi denar, ampak ogromno ljudi misli, da se bodo s tem, ko dobi denar zadeve same od sebe reševale. Ali pa, da naj kupec rešuje. Ok. Samo brez prodajalca se ne naredi NIČ.
kajn , Ta vaš "nekmet", ki pokupi vse. V čem je težava? Pač vesel on, vesel prodajalec. Če se ni javil nobeden s predkupno pravico.
Sej davek na dobiček ima namen tega, da se nekmetom z denarjem ne izplača prekupčevati z kmetijskimi zemljišči, ker je davek zelo visok. (če si lastnik manj kot 5 let je davek na dohodek 27,5% in ne 20% , kot so nekateri pisali tukaj in 2% prometni davek in potem vsakih 5 let 5% manj do 0% davka da dobiček)

1620802596701.png
 
  • Všeč mi je
Reactions: Runo

kajn

Guru
5. okt 2007
2.441
1.235
113
Iskajoč brata
@kajn , Ta vaš "nekmet", ki pokupi vse. V čem je težava? Pač vesel on, vesel prodajalec. Če se ni javil nobeden s predkupno pravico.

Jaz nisem vesel, ker sem hotel razširit svojo parcelo in sem moral okoli ovinkov jo kupit, kar me bo koštalo dodatnih 20% od cene parcele.

Sam sem se dogovoril z prodajalcem, sam se domenil z geodetom, mi je šel čas in denar, zato da drug kupi parcelo, ker ima predkupno pravico. Jaz sam jo nimam.....

Pa še to, prodajalec mi je "zagrozil", da naj dobro premislim načrt nakupa, ker se je to že zgodilo.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Zakaj ne bi imel ti, kot sosed tudi predkupne pravice?? No, ne vem kdo ima pa večjo. Kmet ali sosed.

Kaj ti je to prodajalec "zagrozil"?
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.441
1.235
113
Iskajoč brata
Jaz kot sosed in nekmet nimam predkupne pravice. Vsak s statusom kmeta ali kmetijsko podjetje ima prednost pred mano.

Prodajalec mi je rekel "zagrozil", da ne bo prodajal parcele, dokler mu ne predstavim načrta kako bom izvedel nakup. Ker se mu je isti kupec že tako vtaknil v prodajo.
 

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Da bo jasno, kdo je predkupni upravičenec pri nakupu kmetijskih zemljišč in kakšen je vrstni red predkupnih pravic:

23. člen

Pri nakupu kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, če ni glede kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije z drugimi zakoni določeno drugače, lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:

1. solastnik;

2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;

3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;

4. drug kmet;

5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;

6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.

Ob enakih pogojih se med kmeti, uvrščenimi na isto mesto v skladu s prejšnjim odstavkom, pravico do nakupa določi po naslednjem vrstnem redu:

1. kmet, ki mu kmetijska dejavnost pomeni edino ali glavno dejavnost;

2. kmet, ki zemljišče sam obdeluje;

3. kmet, ki ga določi prodajalec, razen v primeru, ko gre za prodajo kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, ki je stvarno premoženje države in mora prodajalec določiti kmeta na podlagi metode javne dražbe.

Kmetijska dejavnost se šteje za edino in glavno dejavnost, če pridelki oziroma sredstva, pridobljena iz te dejavnosti, pomenijo tej osebi poglavitni vir za preživljanje.

Če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče vsakomur, ki je sprejel ponudbo pravočasno in na način, predpisan s tem zakonom, če sklenjeno pogodbo odobri upravna enota v skladu z 22. členom tega zakona.

Če bi torej rad pokupil zemljišča nekdo, ki ni predkupni upravičenec, mora pogodbo odobriti upravna enota. Torej neke mahinacije odpadejo.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.441
1.235
113
Iskajoč brata
Saj je čisto preprosto.... Če se prijavi predkupni upravičenec on zmaga pri nakupu. Če tega ni lahko kupi neupravičenec, ki se prijavil za nakup.

Ne vem pa kako se odloča, če se prijavi več "neupravičencev". Ne vem ker to ni bil moj problem....
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Kolk imam lastnih izkušenj z prodajo/nakupom nisem nikoli naletel na "načrt prodaje".
Postopek je znan in javen. So pa problemi če se nejdeta dva (prodajalec/kupec), ki bi vsak po svoje nekaj ...... (dopiši poljubno)
Očitno je vaš primer nek specifičen.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Jst tudi ne vem zakaj bi kdo kupil kmetijsko zemljišče če nima namena tam kmetovat? Že tako se premalo kaznuje zanemarjanja kmetijskih zemljišč, vse se zarašča, potem bi pa še nekateri špekulativno kupovali zemljo?

Pač nabavi 10 ovc, zakupi kakšno občinsko/državo zemljišče pa tam kmetuj = prijavi status kmeta in potem kupuj dalje. Če to ni opcija potem tega zemljišča dejansko ne rabiš. Če ga nujno rabiš ga lahko tudi zakupiš za par let če se lastnik strinja in si potem dejansko predkupni upravičenec ne glede na status.

P.S. če gre za kakšne zaplate med hišami pa če kdo tam uveljavlja predkupno pravico bo skoraj sigurno prišlo do klasičnega "občinskega reketa", kmalu po objavi zemljišča dobiš klic, kmet-kupec ti bo povedal koliko moraš plačat da ne uveljavlja on predkupne pravice in potem imaš opcijo da plačaš ali pa si brez parcele. Žal je to stalna praksa pri takih zadevah.