Idiotizmi 4. Janševe vlade

dask

Majstr
21. sep 2023
947
1.098
93
1. Mene ne moti pokop izdajalcev niti spomenik. Bi me oz me bo pa motilo če bodo vsako leto delal scene pri tem spomeniku.
2. Referendum pač je. Če zberes dovolj podpisov in če je seveda ustaven naj se izvede. Pa nema veze kdo ga predlaga
Sej tudi če Dražgoš ne bi promoviral po medijih vsako leto, 90% ljudi za to "parado" niti vedli ne bi. Pri tem spomeniku pač spustijo medijsko podporo, pa je ;)

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.528
11.169
113
1. Mene ne moti pokop izdajalcev niti spomenik. Bi me oz me bo pa motilo če bodo vsako leto delal scene pri tem spomeniku.
2. Referendum pač je. Če zberes dovolj podpisov in če je seveda ustaven naj se izvede. Pa nema veze kdo ga predlaga
A veš kaj je težava tukaj? Ker je med pobitimi veliko nedolžnih. Za razumevanje problema toplo priporočam knjigo Vigred se povrne, bo malo bolj jasno v čem je težava. Bi bil pa čas, da se to temo počasi pospravi v zgodovino in se je ne pogreva več. Počas bodo mrtvi po naravni poti že vsi otroci žrtev na obeh straneh, že vnuki se staramo.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.958
443
83
Vipavska dolina
ksz

tist ki predlaga referendum naj ga plača. Naj zbira zamaške, prosi na vsakem vogalu, zbira prostovoljne prispevke, briga me. Zakaj za vsako bedarijo treba referendum. Zakaj so izvoljeni poslanci, če se ne morejop odločit, naj ne bodo plačani ker brez dela ni jela. Pa preden se kdo vžge, ne zanima me ali ga predlaga leva ali desna stran politike, za vse bi moralo to veljati.

• Všeč mi je
Reactions: delter333

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.780
1.221
113
44
A veš kaj je težava tukaj? Ker je med pobitimi veliko nedolžnih. Za razumevanje problema toplo priporočam knjigo Vigred se povrne, bo malo bolj jasno v čem je težava. Bi bil pa čas, da se to temo počasi pospravi v zgodovino in se je ne pogreva več. Počas bodo mrtvi po naravni poti že vsi otroci žrtev na obeh straneh, že vnuki se staramo.
Mi je čisto jasno da je veliko nedolžnih. Takih itak največ med vojno umre. Zato si pa zaslužijo dostojen pogreb. Tudi tisti ki niso nedolžni

• Ljubezen
Reactions: Matey

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.780
1.221
113
44
ksz

tist ki predlaga referendum naj ga plača. Naj zbira zamaške, prosi na vsakem vogalu, zbira prostovoljne prispevke, briga me. Zakaj za vsako bedarijo treba referendum. Zakaj so izvoljeni poslanci, če se ne morejop odločit, naj ne bodo plačani ker brez dela ni jela. Pa preden se kdo vžge, ne zanima me ali ga predlaga leva ali desna stran politike, za vse bi moralo to veljati.
Referendum je zapisan v ustavi. Z razlogom

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.654
6.855
113
To se bo odvilo popolnoma enako kor covid pred leti. Na startu so navalili ko majmun na telefon, folk je sledil fanaticno. Sosed je k sosedu gledal, ce čiha, resevalca s kovidom in malim otrokom niso v vas spustili, dokler se ni vse skupaj prenasicilo in poknulo kot elastika. In se je slo v drug ekstrem.

Zdaj pa za vsak drek vsak teden zbiranje podpisov za referendum. Ko bo slo enkrat za eno resno stvar, ki bi referendum vzdrzala, se nobenemu vec ne bo dalo niti mezinca dvigniti.
V prejšnjem mandatu je bil JJ navajen vladati z odloki. Tega zdaj sicer ne more. Zato pa na hitro sprejema interventne zakone, zakone brez javne razprave na izrednih sejah, tudi ko gre za 80 let stare zadeve.

Presenečenje, ki to ni:
Poslanci DZ, ki so sprejeli interventni zakon, potrdili nedopustnost razpisa referenduma o taistem zakonu.

DZ je ta zakon (omnibus) namerno sestavil tako, da se lahko izgovarja na davke, kar je seveda zelo "demokratično", še bolj pa je demokratično, da o svojem zakonu odloča prav taisti DZ. Kdo pri zdravi pameti bi pa pomislil, da bodo referendum sprejeli tisti, ki so zakon uzakonili? Povsem nepotreben korak, ki bi ga ustava lahko izpustila. Če si nekaj sprejel, so tukaj drugi, ki naj ocenijo, ali je zakon ustaven in sprejemljiv.

Torej lahko v vsak zakon dodaš člen ali dva iz finančnega področja in ekola, referendum ni mogoč.

Hipotetični primeri:
- 1% nižji DDV in obvezen vojaški rok, 18 mesecev, za vse državljanke in državljane. Referendum ni mogoč.

- 1% nižji davek da dobiček in obvezen verouk v šolah. Referendum ni mogoč.

- Vsa zdravila oproščena davka in obvezni poletni tabor v Lepeni za vse devetošolce. Referendum ni mogoč.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.654
6.855
113
Poslanci Resni.ce pa bodo pred koncem mandata prestopili v vrste SDS in tam nadaljevali zajemati iz državnega korita. Zato so pa nekateri zdaj tako glasni, da se prikupijo velikemu in edinemu.

Podoben scenarij bo verjetno pri Demokratih. Kar naenkrat bodo našli skupne cilje, ki prej niso bili združljivi.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Feniks in javr

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.529
4.766
113
Poslanci Resni.ce pa bodo pred koncem mandata prestopili v vrste SDS in tam nadaljevali zajemati iz državnega korita. Zato so pa nekateri zdaj tako glasni, da se prikupijo velikemu in edinemu.

Podoben scenarij bo verjetno pri Demokratih. Kar naenkrat bodo našli skupne cilje, ki prej niso bili združljivi.
Kako to, da se ne bi priključili npr. GS-u?

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.973
9.202
113
Ytbnd
Ne glupi...

V prejšnjem mandatu je bil JJ navajen vladati z odloki. Tega zdaj sicer ne more. Zato pa na hitro sprejema interventne zakone, zakone brez javne razprave na izrednih sejah, tudi ko gre za 80 let stare zadeve.

Presenečenje, ki to ni:
Poslanci DZ, ki so sprejeli interventni zakon, potrdili nedopustnost razpisa referenduma o taistem zakonu.

DZ je ta zakon (omnibus) namerno sestavil tako,

Kaksen omnibus. Prakticno cel zakon je o davkih. Komaj najdes kaj, kar ni. Ampak vsi so vpili samo o kapici, kaj ne?, pa je pol najbrž res to edina stvar?!

Pa da smo si na jasnem. Referendum je hvala bogu v ustavi. In mora biti to kot neka varovalka. Ampak varovalka, ne pa, ker mi ni všeč, ker nisem volitev zmagal, bomo imeli referendum o tem, ker mi vsec ker nisem referenduma zmagal, hocem imeti referendum o referendumu, ker mi ni všeč in sem nasploh skregan z unim tam, zelim imeti referendum na pac bilokaj, kar naredijo in rečejo , jaz bi pa kontro.
Mater, tok se vam gre, kam gre denar, a za to ga ni skoda. Posvetovalni referendumi sploh zmagajo...

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.187
2.905
113

Presenečenje, ki to ni:

DZ je ta zakon (omnibus) namerno sestavil tako, da se lahko izgovarja na davke, kar je seveda zelo "demokratično", še bolj pa je demokratično, da o svojem zakonu odloča prav taisti DZ. Kdo pri zdravi pameti bi pa pomislil, da bodo referendum sprejeli tisti, ki so zakon uzakonili? Povsem nepotreben korak, ki bi ga ustava lahko izpustila. Če si nekaj sprejel, so tukaj drugi, ki naj ocenijo, ali je zakon ustaven in sprejemljiv.

Torej lahko v vsak zakon dodaš člen ali dva iz finančnega področja in ekola, referendum ni mogoč.

Hipotetični primeri:
- 1% nižji DDV in obvezen vojaški rok, 18 mesecev, za vse državljanke in državljane. Referendum ni mogoč.

- 1% nižji davek da dobiček in obvezen verouk v šolah. Referendum ni mogoč.

- Vsa zdravila oproščena davka in obvezni poletni tabor v Lepeni za vse devetošolce. Referendum ni mogoč.

Čudno da je to sedaj problem, ko je pa Golob na začetku vladanja s podobnim zakonom radiral zakone prejšnje vlade pa ni bil.

Poleg tega ustavno sodišče še ni povedalo mnenja.

B81

22. jul 2007
40.122
12.698
113
vlada dela, pravi sajovic

čudno da takih prestopov ne vidiš na levem polu......se ti res čudim