Cene bencina pri ........

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.451
2.055
113
V torek gre dizl 10 centov dol.

Ne vem zakaj to počnejo..raje bi zdajle držali ceno, ter uskladili trošarine in je še malo bufferja ko in če spet cena skoči.

(sem šel pa včeraj vsaj na štiri pumpe, noro folka na bencinskih, nikjer goriva, kjer je bil, so točili maks 20 litrov na avto....aja...šit, saj res..petrol je popravil ono cisterno, ki se jim je zadnjič pokvarila in je posledično ostala država na hlapih... :oops1: )

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.482
6.778
113
Oranžni neandertalec ne bo nehal, Iranci tudi ne, trenutno še kurimo naftne rezerve, teh je bojda za 100 dni, kaj potem ?

ZDA še zase nima dovolj, z Rusi smo se skregali, GCC Zalivske države so v blokadi in z uničeno infrastrukturo, Norvežani, Azerbajdžan in Kazahstan bodo prodajali tistemu, ki da več.
Tankerji se iz Zaliva vozijo cca 1 mesec, tako da je sedaj prišla zadnja runda.

V Aziji imajo pomanjkanje in omejitve, v Singapurju in Šri Lanki se sodček (fizični) prodaja po ceni preko 200 USD.

• Haha
Reactions: shift

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.861
8.892
113
> Kurimo zadnje rezerve
> zadnji tankarji šele prihajajo

Torej kaj drži?

1776684344543.png

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.482
6.778
113
Fatih Birol (IEA chief) warns of the biggest energy security threat in history as disruption in energy flows risk inflation, weaker growth and possible fuel shortages.

Vi pa se naprej lepite slike psa s človeško roko in lončkom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.451
2.055
113
Živi bili pa vidjeli...

Vse ostalo je hajpanje. Če bo bencin po 2,5 EUR bo pač po toliko. Kar gre gor, gre enkrat tudi dol (ko jaz pomislim kolko gre enega denarja v tri PM, bom tudi teh dodatnih 100 EUR na mesec preživel...bo pa kaka neumnost manj v igri). In sekirat se na zalogo, kaj bo, če bo, pa morda le ne bo, ampak kaj če vseeno bo, pa ziher bo, ker je tak, da mogoče zna bit kaj... lepo prosim. Petek je, sonce sije, tri dni mamo fraj, pomlad je tu....kaj bi si človek želel še več (aja..še sekirat se za nekaj na kar nimaš vpliva...prfect :oops1:).

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.519
1.013
113
tam ko se terc po tori rola
vincent .. načeloma imaš prav in se strinjam. Ja, šlo bo gor (upam, da tudi dol potem), na to navadni smrtniki nimamo vpliva niti, kolikor je črnega za nohtom... Spomnimo se sredine '80, ko je bila ona naftna kriza, par-nepar (manj se je vozilo,kdor je imel malo pod palcem, je pač kupil še en avto), potem boni (no, takrat sem za motor dobil 10litrov mesečno... ampak sem se vozil... na grobo rečeno vsaj za 100 litrov, če ne več) -narod se znajde. Pa še imam bonov shranjenih... Tako bo tudi sedaj... cene bodo pač šle gor.. upam, da ne v astronomske višine, ampak se bo slej ko prej umirilo. Ppodobno se narod zdaj sekira okoli vlade... volili smo, to je to. Za naprej nimamo vpliva, pa če se na glavo postavimo. Ali bo vlada takšna ali drugačna, ali pa nove volitve... je stvar modelov v parlamentu. Meni je važno, da imam hladilnik poln, da sem zdrav in da imam denarja, da ne ravno čakam plačilni dan, kot pes na kost. Kot že rečeno, zunaj je lep dan, vikend pred nami -izkoristimo ga.

• Ljubezen
Reactions: Rekreacija

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.384
4.828
113
Seveda se E(tanol) kuha v kotlih za žganje, to vsak ve. Dejansko pa 90% etanola v EU gorivo pride preko sinteze "nafte". Skratka kar se v EU pridela etanola po naravni poti, gre 99.9% za uporabo v voznikih ne v vozilih, tisto kar mora it v vozila zaradi zelene agende kuhamo pa v rafinerijah nafte z dodatno izgubo kot čist bencin.

(za več kot E10 večina vozil na EU trgu ni narejenih, tako da samo ukrepi ki bo ponudil posebej ročko ki jo ne bo nihče uporabljal ker niti pod razno pri nas ne bo mogel biti etanol cenejši od bencina)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.384
4.828
113
Moj je do E10, pa je "nov". Par modelov vozil ki se prodajajo po celem svetu je ponavadi narejeno do E15/E20 ... specialna vozila ki so ponavadi samo za etanol so pač za etanol (E100-E80), noter niti ne moreš tankat pravega bencina ker nardi motor kmalu kaboom.

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.861
8.892
113
Niti ne naredi kaboom, racunalnik ne ve kaj početi z parametri od E85, vrže v limp mode. Da ne rečem da so ta goriva agresivna do gumijastih delov, je potrebno zamenjati napeljavo za dovajanje goriva. Pa namensko mapo moraš naložiti v ecu avta oz. kupiš ločen ecu katerega programiraš - lahko naložiš bi-fuel mapo. Plačaš ranga 5 jurjev, avto bo pa letel kot sneta sekira :evil:

Karburiran (ta verjetno ne bi imel dovolj pritiska v vodu goriva) ali zgodnji efi motor pa bi znalo ventile stopiti.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.362
5.880
113
gremo na elektriko
e20 bo še samo za brigd and straton (pogojno), namesto lube :evil:
Ravno tam tega eksplicitno nočeš....sploh tam kjer ima vplinjač membrane (motorke....lakserce)...

B&S imajo pa etak plastične vplinjače (cost reducing).....jupi je jeeee ko ti ga zwarpa v šikano.

• Wow
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.790
13.955
113
Aja lokalci z dizli baje težave z mol nafto... Verjetno neke fauš rezerve.
Rumene lučke pa take fore. ...