Cene bencina pri ........

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.089
5.198
113
Ja imam enega prijatelja kadilca, sva se peljala malo dalje pa sva vsaki 2 uri na počivališču cigaret kadila..

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.073
1.554
113
Titograd
Zdaj pa še izračun, za koliko km ti zadostuje teh 13 min, pa kolikokrat po teh 13 min da se z kilometri izenačiš z enim tankom na klasičen pogon, pri bencinarju je neko povprečje 800 km, dizl +1000. Ne boš ostal na 13 min.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.089
5.198
113
Ja saj v Mariboru je tudi boljše iti na Shell kot pa na Mol ker si prej fertik.

Petrol si pa lahko pomagaš z aplikacijo da ne čakaš z onimi ko loto plačujejo in cigarete kupujejo

sad

Guru
24. avg 2007
22.816
11.655
113
Veš kolko časa porabijo sodelavci, ko hodijo na čike in kavico, jaz pa ne :)
Hočem samo rect, da teh 11 do 13 minut za filanje teh novih avtov res brise mejo med tankanjem in filanjem.
Teh 11-13 minut si lahko v rit vtakneš. To je v idealnih okoliščinah in ob primerni polnilnici.
Zelo redko, da so dosežene navedene hitrosti polnjenja v praksi. Sploh pa pozimi, razen če ima avto možnost predgretja baterije.
Potem poleti spet imajo nekateri velike težave z večkratnim polnjenjem na hitri polnilnici, itd.

• Všeč mi je

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.497
2.059
113
41
Pa menda ne bomo spet 100tic istega debatirali? :)

Teh 13 min je za kakih 400 km, pozimi 350.

Drugače sem v 10 mescih iz domače polnilnice natocu 5400 kWh iz Ionitya pa 1500.

sad

Guru
24. avg 2007
22.816
11.655
113
Ja saj v Mariboru je tudi boljše iti na Shell kot pa na Mol ker si prej fertik.

Petrol si pa lahko pomagaš z aplikacijo da ne čakaš z onimi ko loto plačujejo in cigarete kupujejo
Tako je. Ko tankam zmeraj izgubim vsaj 1 uro.
Taki kot si ti, ki imate na bencinskih vedno fulla dolgo čakanje, bi morda lahko še loti zraven vplačali, ga znate namreč dobiti. Zadnjič je en po dolgem času pred mano spet mečkal s kartico, pa potem še čiki in sem se peljal po 6ih minutah od ustavitve na bencinski.

• Všeč mi je

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.497
2.059
113
41
Teh 11-13 minut si lahko v rit vtakneš. To je v idealnih okoliščinah in ob primerni polnilnici.
Zelo redko, da so dosežene navedene hitrosti polnjenja v praksi. Sploh pa pozimi, razen če ima avto možnost predgretja baterije.
Potem poleti spet imajo nekateri velike težave z večkratnim polnjenjem na hitri polnilnici, itd.
No, omenjena avta, oziroma menda vsi novejsi nimajo tezav s pregrevanje baterije poleti.. Pa gretje tud imas za pozimi... Leaf pa je bil bogi ja..

sad

Guru
24. avg 2007
22.816
11.655
113
Pa menda ne bomo spet 100tic istega debatirali? :)

Teh 13 min je za kakih 400 km, pozimi 350.
Kateri avto imaš?
Recimo za čisto povprečen EV ID7 je tole na EV database:
Charge Time (47->380 km)27 min

EV fanatikom je to 11-13 minut. :valjamse: :valjamse: :valjamse:
Jim čas hitreje teče, ko so na kavici.
Pa tudi 400km ni. In da je doseg manjši samo za 50km pri 400km pozimi lahko to pravljico komu drugemu pišeš.

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.290
4.563
113
:valjamse:

Spet si zgrešil.
Z mojo garo delam 900+ km brez težav.
Pa do Paga lahko tudi v enem šusu oddelam.
:evil:

Pa napolnim spet za 900km v 5ih minutah.
Koliko milijonov let traja, da nastane tisto kar natankaš v teh petih minutah. Elektrika za filanje nastane takoj, ko
premog vodo zavre.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.089
5.198
113
Tam od 2012 dalje naj bi bili kompatibilni avti.
Drugače pa Alu zlitina Lahko lepo bela postane, gumi cevi in tesnila preperijo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.885
4.608
113
Ksz, zakaj vas etanol moti? Kolk stari avti imajo probleme s tem? Kaj sploh požre? Cevi goriva?
Poleg tega da je bolj/drugače agresiven do različnih materialov kot bencin in imajo zato starejši avti lahko s tem probleme je tu še eno pomembno dejstvo ...

Etanol veže nase vodo Tako da etanol ki je izpotavljen zraku bo vedno zelo hitro vezal vlago iz zraka. Vode načeloma nočeš v gorivu oz. več jo je, slabše poteka izgorevanja in več poškodb se naredi v motorju. Zato se E5 in E10 becinov ne sme starat oz. dalj časa becin stoji izpostavljen vlagi več boš imel vode v gorivu. Se rešuje to z dodatki, ampak ti dodatki so tudi "svinjarija" sej jih večina deluje po principu da ob vezavi na molekulo vode postanejo neka kvazitrdna snov ... skratka na koncu imaš namesto vode v gorivu, neko usedlino na dnu tanka ki tudi ne deluje blagodejno na delovanje motorja.

Drugi problem ki se omenja je goljufanje z oktanskim številom. Etanolo ga povečuje in se za bazo lahko uporablja nižjeoktanski bencin. Seveda to deluje dokler je entanol čist, ko 1x veže vodo se zniža število oktanov oz. povečuje se navidezna točka klenkanja. Tako da staran E5/E10 bencin ima lahko izredno nizko teoretično oktansko število napram svežemu (sploh motorji ki striktno zahtevajo prave oktane, tako začnejo klenkat oz. se pojavijo predvžigi v cilindrih, kar se kaže v glasnejšem delovanju motorja, večji porabi, bolj umazanem izpuhu in pa predvsem se na dolgi rok preobremenjuje motorne dele).