Bodo drugo cev skozi Karavanke zvrtali Turki?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pri Blanški elektrarni pa meter in pol. :obesise: Slovensko gradbeništvo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
32.905
5.654
113
blizu močvirne prestolnice
Povedal je resnico. Gradbeništvo je v malori. Kako naj malar zravna stene, če je pred njim zidar zafural? In danes vsaj na ljubljanskem koncu ni normalnega zidarja. Aja še to, malar gladi stene NE RAVNA!
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.222
5.239
113
seveda so... zidarji namreč. so pa tudi"zidarji", ki so včeraj sp pač odprli za nekaj, za kar ni treba nič vedeti pa znati. to so tisti, kjer ljudje potem vzklikajo, da sami boljš naredijo, kot majstri. Ker je pač najel "majstre". Medtem, ko se gre pa za neke velike, malo resnejše objekte kot so navadne bajte, so pa itak zahtevane reference. Domišljam si, da pajaci tu odpadejo? Seveda se hodujejo, da je to zaradi vez, priimkov in povezanosti, ampak kakega mosta pač ne more delati nekdo, ki je do danes naredil samo kako štalo.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Bistvo na katerega že ves čas kažem s prstom je, da je Slo brez krmarja. V bistvu je pri nas preveč demokracije in preveč samovoljnosti. Zadeva je zašla celo v strokovne dejavnosti - tu je problem. Špar gre delat nov trgovski objekt brez nadzornika. Odgovoren je zgolj "Vodja projekta", ki se namala na gradbišču dvakrat na teden ob operativnih sestankih, ter morda vmes še kdaj pa kdaj za kakšno uro. Na gradbišču pa 200 ljudi, 50 skupin v bistvu, ki se morajo znajti kakor kdo ve in zna. Potem so pa intervencijske improvizacije ala podkonstrukcija za nadsvetlobo v telovadnici itd ... , ki je ni nihče sprojektiral in se podpisal pod njo. Potem se pa strop v osnovni šoli Braslovče podre :obesise: . Ali pa nadstrešek v Adriji, kjer prav tako podobna situacija.

Samo da je najcenejše, kajne! :mad:
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.090
2.191
113
v lokalni ostariji
Ne bluzite ce ne veste...

Del resnice je povedala jabe. Ampak to je folk sam kriv ker isce najcenejse izvajalce, kvaliteta pa v 2. Planu.

Nadzorniki so, hodijo tudi nenapovedano (recimo na enem objektu ki smo ga ta teden delali je prisel 3x random...) Pac odvisno od nadzora do nadzora. Demz vem da rad malo po svoje tolmači zadeve...

Kar se tiče zajebov: projektant narise x investitor bi pa potem y ker je x predrago... In pride katastrofa...

Velike projekte na zalost po večini pobirajo inzineringi ker imajo reference;)
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, kaj ti pa govorim ! (?)
Izvajalec pri nas bo vedno tisti ki je najcenejši - najcenejša so pa jajca. Potem med izvedbo je pa treba zadevo noter dobiti. Če se strinjaš, ker moje izkušnje so točno take. Posledično je izvedba in kvaliteta tista, ki zadevo "noter dobi " :fredi:. Vse skupaj se pa vidi že iz razdalje stotih kilometrov, ko opazuješ, kako gradbišče funkcionira.

Zato sem se iz teh, gradbeniških krogov okoli leta 2008 odstranil, saj sem se zbal za svojo varnost. Če bi kasneje prišlo zaradi nemogočih varčevalnih zahtev kaj narobe, bi najprej poiskali ravno mene. Varoval sem se pa z dopisi in podpisanimi izrecnimi naročili. Pred Bogom in pred narodom sem čist ! Moralno pa vsekakor ne, saj sem strojnik.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.090
2.191
113
v lokalni ostariji
Dej demz ti govoris o tem da ni nadzora itd itd... Ampak zanimivo.ko je tema o kemiji si kemik ko gradbeništvo si gradbenik...

Strojništvo je čist isti hec. Nategujete s kvaliteto ali materiali... Dej dej...
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Imaš kemijo (znanje o poznavanju materialov), ter strojništvo (znanje o uporabi materialov). Gradbeništvo je podsklop strojništva.
Strojnik mora znati zdimenzionirati špirovec v gruštu, jekleno armaturo in kvaliteto betona v AB plošči, izračunati diferencial pri nekem pogonu ... gradbeniku se npr. ni treba ukvarjati z diferencialom. Samo nekaj primerov mimogrede.

Ni ti treba biti užaljen, raje razmisli, zakaj prihaja do takih napak, kot sem jih zgoraj opisal. Jaz pravim, da zaradi pogoltnosti nekaterih v verigi naročanja.

Mimogrede, imam 10 let kilometrine iz kemijske tehnologije, moja velika ljubezen je pa bilo kemijsko inženirstvo, ki pa že precej diši po strojništvu. Ter 30 let strojništva, od tega več kot 15 let na področju industrijskega ogrevanja, bil sem celo edini proizvajalec določenih tipov peči pri nas.

Zato poznam vsa ta dogajanja, saj sem jih imel priliko opazovati, pa tudi sodelovati sem moral v nekaterih kot podizvajalec.
 
  • Všeč mi je
Reactions: DOMEK

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.468
804
113
to so tisti, kjer ljudje potem vzklikajo, da sami boljš naredijo, kot majstri. Ker je pač najel "majstre".
(A) kako naj vem, kdo je dober in kdo ne - v rangu teh, ki delajo za fizične osebe? Recimo obnavljam stanovanje, once in a lifetime. Torej se ne spoznam ne na stvar ne na sceno. (B) če vzameš najcenejšega, vsaj veš, zakaj je slabo. Kaj pa, ko vzameš najdražjega, pa je še vedno enako? (C) Fizična oseba tako ali tako vzame, kar je na voljo, ne pa najcenejšega
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.090
2.191
113
v lokalni ostariji
Ene fizicne osebe se.gredo razspise... In potem vzamejo najcenejšega:)

Demz uzaljen si kvečjemu ti. Modrujes in pametujes.
No potem pa armaturo izracuna en kukr strojnik in ker nima pojma o samem gradbeništvu je zadeva neizvedljiva ;))) seveda vztraja s svojim pametovanjem do konca
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.222
5.239
113
(A) kako naj vem, kdo je dober in kdo ne - v rangu teh, ki delajo za fizične osebe? Recimo obnavljam stanovanje, once in a lifetime. Torej se ne spoznam ne na stvar ne na sceno. (B) če vzameš najcenejšega, vsaj veš, zakaj je slabo. Kaj pa, ko vzameš najdražjega, pa je še vedno enako? (C) Fizična oseba tako ali tako vzame, kar je na voljo, ne pa najcenejšega

Nisi ta prvi ki bo karkoli delal in ponavadi vsi prvič oziroma 1x na 25 let. Namesto sedenja za kompjuterjem in pošiljanje 24 mailov kar nekomu, raje ta čas porabi da najdeš koga ki mu je kdo delal in je bil z njim zadovoljen. Najdeš 2 ali 3 izvajalce, daš ponudbe delati, zadeva rešena. Kaki ne bo imel časa, med dobrimi in pohvaljenimi izbereš brez strahu cenejšega. Ko enkrat dobiš enega dobrega na objekt pa je že pol stvari resenega. Vsak izmed njih pozna koga, ki dela to in ono na nekem nivoju in če nisi ti zajeban v PM, brez problema da kontakt. Drugače prihrani glavobole kolegu obrtniku. Od tu naprej gre samo od sebe, vse kar se prepleta se znajo med seboj zmeniti, ne da se drkajo in gledajo stran, kao to pa to ni moj problem, to je on pa ta zajebov itn

Seveda, če ti zajebavas ta prvega v verigi, ker kaj ne bi plačal ali pa ker si vzel takega ki je dal najnižjo ceno potem pa nabijal neka dodatna dela, ker drugače ne gre - v duhu državnega gradbeništva, potem se vse naprej sesuje in vsakič iščeš na novo in vsakič izbereš salabajzerja in vsakič si praviloma nezadovoljen.

Na koncu prideš pa na ta način nič dražje skozi, marsikdaj ceneje. Vse se dela enkrat in po pameti ter do konca.
 

erikson

Guru
25. avg 2007
21.281
5.211
113
  • Pomgrad d.d. + Marti Švica + Marti Avstrija – 140.322.153,50 evra
  • GH Holding d.d. + Hochtief Avstrija – 118.630.759,12 evra
  • Astaldi S.P.A + Cipa S.p.A + GIC gradnje d.o.o. – 117.501.488,62 evra
  • J&P-Avax S.A. – 115.022.792,97 evra
  • Implenia Osterreich GMBH + Implenia Švica + CGP Novo mesto d.d. – 114.830.751,09 evra
  • Kolektor CPG d.o.o. + Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi + Riko d.o.o. – 109.360.000,00 evrov
  • Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo + CP Ptuj d.d. – 106.345.040,61 evra
  • Gorenjska gradbena družba d.d. + Metrostav Češka – 104.355.775,68 evra
  • Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. – 89.255.544,69 evra
Turki spet z najnižjo ponudbo za Karavanke

Cengiz Insaat (Turčija): 99,6 milijona evrov
J&P – Avax (Grčija): 115 milijonov evrov
konzorcij Kolektor CPG – Yapi Merkezi (Turčija): 121 milijonov evrov
konzorcij Implenia Avstrija – Implenia Švica – CPG: 121,4 milijona evrov
konzorcij Gorenjska gradbena družba (GGD) - Metrostav (Češka): 122,1 milijona evrov
 

cappy

Guru
8. apr 2010
8.154
4.482
113
Seems legit, 3 "naše" v manj kot 1% razlike.
Cengiz itak odpade, to sploh ne vem kaj se trudijo. J&P/avax pa ne poznam, najbrž bodo padli zarad referenc.

Jej, domači interes :cheer:
 

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.101
3.395
113
S kakšno lahkoto naši politični gnoji zafrčkajo 10 mio€!:bonk::zavijazocmi::nigladek:
Če bi pri prvem razpisu dali pogodbo Turkom,bi nas stalo 89 mio€.
Zdaj je pa že 99 mio€.
.
Normalna stvar, ko se spravijo delat posel amaterji, oz. skorumpiranci.
 
  • Všeč mi je
Reactions: navlixx