Avto izpit v Ljubljani

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.659
4.912
113
Dobro, gremo v tehnično razlago. Klasičen FWD avto z ročno zadaj. Zategneš ročno v 15% klancu in se zgodi kaj? Avto se posede na zadnjih kolesih in za par cm zleze nazaj (če imaš srečo pa tista ročna ki je drugače uradno tudi sekundarna zavora z cca. 20% sposobnosti glavne sploh prime), ko speljuješ imaš maso nepravilno razporejeno oz. prednja kolesa s precej manj oprijema kot "zadaj" kjer ni pogona. Sedaj dej v enačbo še drseč klanec in veliko veselja pri speljevanju.

Vsak avto ki je danes na trgu zadnjih 10 let ima hill-holder, torej ko pritisneš zavoro, ABS enota stisne vsa 4 kolesa. Ko spelješ (popuščaš sklopko) se kolesa odblokirajo takrat ko je navor na kolesih pozitiven, torej avto ne zleze niti mm nazaj, ampak lepo spelješ naprej. Če nimaš hill-holderja ne rabiš bil Seinz, da znaš pri pritisnjeni zavori in počasnemu popuščanju sklopke zaznat kdaj sklopka prijemlje in popustit zavoro ter prestavit nogo na gas če je treba.

Pa da se danes vadi speljevanje z elektronsko ročno je sploh idiotizem, ker tista ima pa dejansko samo on/off oz. nobenega feedbacka oz. v realnosti ko pokneš na gas pa spustiš sklopko se itak sama odblokira, ker poleg ekofašizma so pri sodobnih avtomobilih dejansko dodali celo kakšno komfortno funkcijo.

.. pa do te točke govorimo o ICE manualcih, do avtomatikov in EV vozil niti prišli še nismo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.488
6.126
113
Za pravo učenje speljevanja v hrib, se je treba vrniti v čas vplinjačev, kjer elektronika ne poskrbi, da nam motor pri premalo plina ne crkne kar tako.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.659
4.912
113
A še vedno učijo da se speljuje na 2500rpm? Moja prva ura vožnje, poligon oz. neko parkirišče sredi ničesar, avto golf 1.9SDI (sklopko bi lahko na šus spustil pa nebi crknil) in sem speljal tako kot še danes speljujem če je ravna cesta oz. blag klanec, s štandgasom popščanjem sklopke in potem gas po potrebi. No pa sem dobil 1h lekcije kako se uničuje sklopka (gas na 2500rpm, potem počasi popuiščaj sklopko). Navzdol speljevat v drugi ... jojme, inštruktorja je skoraj kap od dretja.

Razumem da je zračno hlajene oldtimerje treba malo pognat ker nima motor nobene inercije in ga takoj zaduši, pa po klancu it v nižje prestave že zaradi zavornega učinka, samo da se še danes uči vozit po istem principu je pa res žalostno.

sad

Guru
24. avg 2007
23.357
12.180
113
Dobro, gremo v tehnično razlago. Klasičen FWD avto z ročno zadaj. Zategneš ročno v 15% klancu in se zgodi kaj? Avto se posede na zadnjih kolesih in za par cm zleze nazaj (če imaš srečo pa tista ročna ki je drugače uradno tudi sekundarna zavora z cca. 20% sposobnosti glavne sploh prime), ko speljuješ imaš maso nepravilno razporejeno oz. prednja kolesa s precej manj oprijema kot "zadaj" kjer ni pogona. Sedaj dej v enačbo še drseč klanec in veliko veselja pri speljevanju.

Vsak avto ki je danes na trgu zadnjih 10 let ima hill-holder, torej ko pritisneš zavoro, ABS enota stisne vsa 4 kolesa. Ko spelješ (popuščaš sklopko) se kolesa odblokirajo takrat ko je navor na kolesih pozitiven, torej avto ne zleze niti mm nazaj, ampak lepo spelješ naprej. Če nimaš hill-holderja ne rabiš bil Seinz, da znaš pri pritisnjeni zavori in počasnemu popuščanju sklopke zaznat kdaj sklopka prijemlje in popustit zavoro ter prestavit nogo na gas če je treba.

Pa da se danes vadi speljevanje z elektronsko ročno je sploh idiotizem, ker tista ima pa dejansko samo on/off oz. nobenega feedbacka oz. v realnosti ko pokneš na gas pa spustiš sklopko se itak sama odblokira, ker poleg ekofašizma so pri sodobnih avtomobilih dejansko dodali celo kakšno komfortno funkcijo.

.. pa do te točke govorimo o ICE manualcih, do avtomatikov in EV vozil niti prišli še nismo.
Jaz ne vem kje in kako se ti voziš, ampak še nisem imel težav pri speljevanju tudi v dokaj hud klanec s FWD in ročno zadaj. Ker že v teoriji si ga 2x usral, kaj šele v praksi:
- avto se ne posede zadaj, ampak se dvigne, ko spustiš zavoro in se usede na parkirno zavoro. No, vsaj moj, možno da tvoj kljubuje fiziki
- FWD avto ima kje motor? Zadaj? Ali morda spredaj? Torej je še vedno več kot dovolj teže spredaj.
Drugo je sneg ali olje na cesti ali pa rahitičen starec, ki misli, da mora v klanec z blokado speljevati.
Tak, zaj pa še kaj teorije napiši. Morda jo prej v ChatGPT vrži, da se ne boš še bolj osmešil.

In še to: avto nikamor ne zleze nazaj, no vsaj zadnja kolesa se ne premaknejo, če prav zategneš parkirno zavoro. Se pa res dvigne zadaj, no v tvojem paralelnem vesolju očitno posede.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.964
1.970
113
Za pravo učenje speljevanja v hrib, se je treba vrniti v čas vplinjačev, kjer elektronika ne poskrbi, da nam motor pri premalo plina ne crkne kar tako.
Pa na takšeno "ročno" in menjalnik. :fredi:

Priponke

• DSC00090.jpg
    DSC00090.jpg
    239,7 KB · Ogledi: 12
  • DSC00093.jpg
    DSC00093.jpg
    97,2 KB · Ogledi: 13

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.659
4.912
113
Jaz ne vem kje in kako se ti voziš, ampak še nisem imel težav pri speljevanju tudi v dokaj hud klanec s FWD in ročno zadaj. Ker že v teoriji si ga 2x usral, kaj šele v praksi:
- avto se ne posede zadaj, ampak se dvigne, ko spustiš zavoro in se usede na parkirno zavoro. No, vsaj moj, možno da tvoj kljubuje fiziki
- FWD avto ima kje motor? Zadaj? Ali morda spredaj? Torej je še vedno več kot dovolj teže spredaj.
Drugo je sneg ali olje na cesti ali pa rahitičen starec, ki misli, da mora v klanec z blokado speljevati.
Tak, zaj pa še kaj teorije napiši. Morda jo prej v ChatGPT vrži, da se ne boš še bolj osmešil.

In še to: avto nikamor ne zleze nazaj, no vsaj zadnja kolesa se ne premaknejo, če prav zategneš parkirno zavoro. Se pa res dvigne zadaj, no v tvojem paralelnem vesolju očitno posede.
Fizika ni tvoj doma ali pa razlagaš isto stvar, ki sem jo že sam napisal pa se ne razumemo. Če avto v klancu zablokiraš na zadnjih kolesih potem bodo sprednja kolesa (ki niso blokirana) pritisnila nazaj in s tem celotna teža vozila (ki ni direktno gravitacijska, ampak "sila na klancu") pritisne na zadnjo os. Ja/ne? Oz. če ne kam gre ta teža/sila? Napisal sem da se avto posede, torej se podvozje oz. komplet geometrija zadnjega podvozja (tudi torzijske preme, kaj šele multilinka) premakne v smeri težišča, torej avto se "povesi" nazaj (dejansko zleze nazaj, pojdi ven pa naj ti žena zategne ročno pa boš videl ta efekt).

Ker je sedaj večina teže na zadnji osi je prednja os razbremenjena te mase/sile. Seveda se avto ne prekucne, ampak je kar precej razlike na hudem klancu ali blokiraš vsa 4 kolesa ali samo zadnja. Ko speljuješ je trenje na prednji osi manjše če imaš zadaj ročno, kot pa če speljuješ s hill holderjem ... fizikalno se to da čisto enostavno opisat.

Skratka speljevanje z ročno v smislu konforta ali pa varnosti je v vsakem primeru DANES nepotrebno oz. izvajaš to slabše kot če pustiš da naredi to avtomatika s hill holderjem. In učenje tega (speljevanje z ročno v klanec) v avtošoli je danes BZ.

sad

Guru
24. avg 2007
23.357
12.180
113
Lepo si teoretiziral. Ne rabim nič ven hodit gledat, ker vozim tak avto.
Ti bom še enkrat napisal: zadnje gume se ne premaknejo niti cm nazaj, če pravilno zategneš parkirno zavoro in le ta dejansko drži. Sprednja kolesa se pa malenkost pomaknejo, ker se zadek avta dvigne.
Ne boš verjel, ampak registriranih je še nekaj sto tisoč rabljenih avtomobilov, ki nimajo hill holda. In ugani, kaj pametni starši kupijo mulariji za avto: točno take stare kripe, da ja ne bi njihove svetinje podrgnili.

• Všeč mi je
Reactions: vogel1

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.659
4.912
113
Ja prednja kolesa zlezejo nazaj in avto se skrči ... povsem logično. Zdej vem zakaj imam manj placa ko zategnem ročno.

(avto se posede in zleze nazaj, ne guma ki jo drži ročna, cel komplet zadnjih obes)

Glede krip smo itak imeli debato že enkrat na temo avtošol tukaj. Ko se kupuje za sončke je vedno pogoj max. 10 let staro pa vsaj nek srednji rang, da se sonček slučajno ne ubije. To ima vse hill holderje 20 let, ne 10 ....

(zdej lahko pritresem še kakšno "neverjetno" lovsko zgodbo o vozilih ki imajo ročno na diferencialu, tam se avto dejansko odpelje nazaj tudi par cm ... pa spet se bo našel nekdo ki bo trdil da on ima pa zaporo diffa in ko zategne ročno in se sprednja kolesa blokirajo isto kot prva, pa nekdo se bo našel z RWD ki ima ročno spredaj, pa ... evo brezvezna debata)

Pod črto pa če ima avto hill holder oz. če imaš slučajno celo kakšen auto hold potem je ročna stvar ki jo v življenju ne boš rabil oz. tisti gumb ti ne pomeni nič v vsakdanji vožnji. BTW kako se reče tistemu gumbu na a-ročni? Gumb ni, ker ne preklaplja, je nekako ekvivalent analognemu stikalu, ki pa to vseeno ni ...

tony

Guru
23. jul 2007
11.120
1.914
113
"Skratka speljevanje z ročno v smislu konforta ali pa varnosti je v vsakem primeru DANES nepotrebno oz. izvajaš to slabše kot če pustiš da naredi to avtomatika s hill holderjem. In učenje tega (speljevanje z ročno v klanec) v avtošoli je danes BZ."

Nikakor, 75% avtov danes na cesti ima navadno ročno. Mnogo bolje v življenju pride prav VEČ ZNANJA na zalogo, kot pa manj znanj, češ "tega ne boste rabili".

Brez znanja speljevanja z ročno na klancu se samo ogroža druge v prometu (avto bo šel komu nazaj in naredil štalo), kuri sklopko in onesnažuje okolje s hrupom in gasom za brez veze.

Vsak ga kdaj pihne mimo na forumu, pejmo dalje.

Bom trolal še malo, tudi jaz znam: zakaj mulcev v AŠ ne naučijo menjave gume? Avtov, ki imajo run flat je še mnogo manj od el. ročne... :-D

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
23.357
12.180
113
Ja prednja kolesa zlezejo nazaj in avto se skrči ... povsem logično. Zdej vem zakaj imam manj placa ko zategnem ročno.
Žal nisem našel boljšega videa, ampak poglej spodnji avto, kako se krči :fredi: :
Ko zategneš ročno se zadaj dvigne, ko spelješ pa spusti. Ja vem, v tvoji realnosti nemogoče. :evil:
Izgleda je danes dan halucinacij Utiševalca.:cheer:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.659
4.912
113
Sej je BZ, jst ročne med vožnjo v življenju nisem nikoli uporabljal in jo tudi ne bom, ročna je bila vedno samo parkirna zavora. Sedaj kaj ostali delate z njo je pa vaša stvar. Dejstvo je da je ročna kot pomožna zavora že precej časa nepotrebna, in učenje speljevanja v klanec z uporabo ročne zavore je bilo zastarelo že preden so pogruntal avtomatične ročne.

Če gremo v kontekst sodobnih vozil, meni se v avtu parkirna sama zategne če je pogoj potreben, se pa tudi ne (če je avto na ravnem) .. ko dam v D pa tudi sama popusti, ker da daš iz P v D moraš stat na zavori. Skratka razen tega da je to neka lučka na armaturki mi je trenutno ročna povsem nepomembna funkcija avta, še knof za jo aktivirat ne vem kje točno je oz. če bi moral z njo zavirat v sili, ga najbrž nebi našel do časa.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.299
308
83
"Skratka speljevanje z ročno v smislu konforta ali pa varnosti je v vsakem primeru DANES nepotrebno oz. izvajaš to slabše kot če pustiš da naredi to avtomatika s hill holderjem. In učenje tega (speljevanje z ročno v klanec) v avtošoli je danes BZ."

Nikakor, 75% avtov danes na cesti ima navadno ročno. Mnogo bolje v življenju pride prav VEČ ZNANJA na zalogo, kot pa manj znanj, češ "tega ne boste rabili".

Brez znanja speljevanja z ročno na klancu se samo ogroža druge v prometu (avto bo šel komu nazaj in naredil štalo), kuri sklopko in onesnažuje okolje s hrupom in gasom za brez veze.

Vsak ga kdaj pihne mimo na forumu, pejmo dalje.

Bom trolal še malo, tudi jaz znam: zakaj mulcev v AŠ ne naučijo menjave gume? Avtov, ki imajo run flat je še mnogo manj od el. ročne... :-D
Se strinjam, hajek, ki ne zna speljati v klancu z ročno, običajno rabi 93.000 poskusov pri bočnem parkiranju in ne sodi na cesto. Kak bo rešil kritično situacijo, če ne obvlada osnovnih manevrov….
Gumo mu menja punca, ko mu prinese vložke. :D

• Haha
Reactions: mosseero

tony

Guru
23. jul 2007
11.120
1.914
113
Sej je BZ, jst ročne med vožnjo v življenju nisem nikoli uporabljal in jo tudi ne bom
Zadnjič si pisal, da si z enih hribov?

Bom kar naravnost napisal: ne verjamem.

(Pa tudi, če bi bilo res, kako naj razgledanemu človeku ne bi bilo vseeno za sklopko vsakič ko jo kuri? Ni ga gorenca, ki se ob tem ne bi čudil. Jaz ročno uporabljam tudi, ko na klancu speljujem s klasičnim avtomatom. Si bil res tak miljonar še preden si presedlal na ta zadnjega hibrida?)

Po mojem prosto pišeš, kar se ti zdi, nima pa pisanje nobene zveze z objektivno resnico (če kaj takega res obstaja, da ne zafilozosfiram še na tej fronti). Za tako stanje obstaja strokovni termin, pa mi je ime motnje ušlo iz glave. Ne dvomim, da ga ti ne poznaš. Ampak, za vraga, daj malo AI vprašaj, kaj to je in ti naj ta namigne, da se s terapijo da reč poštimati.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero in sad

sad

Guru
24. avg 2007
23.357
12.180
113
Sej je BZ, jst ročne med vožnjo v življenju nisem nikoli uporabljal in jo tudi ne bom
Lepo, saj je enostavno, sploh ni problema.
Ampak potem čisto enostavno STFU in ne piši totalnih neresnic o zadevah, o katerih očitno nimaš tudi najmanjšega teoretičnega pojma, kaj šele praktičnega.