2.0 HDI odzračenje hladilnega sistema - pomoč

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
470
14
18
Še vedno nisi odgovoril, kako/kdaj je to tega sploh prišlo.
kopiram iz #7 in #8

Kaj pravi obd diagnostika, ko se pojavi napaka?
Nič posebnega, nizek nivo hladilne tekočine.

Uporabljaš pravo hladilno tekočino ?
Kupljena na citroen servisu, moda barva.
Kdaj je bila vodna črpalka menjana ?
cca. pol leta nazaj. To se je to dogajalo že pred menjavo vodne črpalke.
Gretje v kabini dela ?

Dela.
Pri hladnem motorju, preveri kaj točno se skriva v ekspanzijski posodi (da ni slučajno olje zraven), preveri tudi šipko za olje, ne sme dišati po hladilni tekočini.
Olja v vodi ni, hladilne tekočine v olju ni.

Problem se je pojavil čez noč ali ?
Čez noč.
Kako dolgo imaš avto, so bili pred tem kakšni servisni posegi ?

21 let. Ne spomnem se, če se je pred pojavom tega problema kaj delalo.

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
Investiraj nekaj desetakov v testno tekočino, ki zazna prisotnost izpušnih plinov v hl. tekočini, da vidimo, če je fuč glava motorja.

jezek

Guru
24. jul 2008
5.828
2.594
113
Ce se dogaja ze vec kot pol leta, in imas avto 21 let....furaj dokler ne crkne. Vreden je 21eur, in vsako tipkanje na alter te stane vec

• Všeč mi je
Reactions: tony

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.452
6.772
113
kocka
Uporabljaš pravo hladilno tekočino ?
Kupljena na citroen servisu, moda barva.

Če gre za motor DW10, meni je mehanik pri velikem servisu (na DW10 TD / RHY) nalil rožnato G12, nekaj takega, definitivno ni bil moder.

Kaj pravi obd diagnostika, ko se pojavi napaka?
Nič posebnega, nizek nivo hladilne tekočine.
Katera koda napake ?

Občasno gledam tega DiagnoseDan https://www.youtube.com/@Diagnosedan/videos

danes mi je yt algoritem predlagal tega video iz kanala https://www.youtube.com/@amsdiagnostics

kjer pri 6:00 omenja Diagnosedan tsb https://ddtsb.autofrontal.com/education

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.320
4.805
113
Če bi bla glava ne bi tekočina nazaj prišla, ker bi jo ali spilo ali vrglo ven.
Razlika je samo v temu da dela namesto nadtlaka sistem v podtlaku in "izginja" tekočina. Je še ne vleče bistveno skozi tesnilo, ampak namesto nadltlaka se pojavi vakum. 2.0 HDI so uporabljali določeni japonci (suzuki) in manjko hladilne tekočine pri vročem motorju je vedno kazal na prebitje tesnila glave (serisjka napaka določenih tipov teh motorjev).

luka51

Guru
16. avg 2007
15.514
6.834
113
ok ta podtlak naredi kaj? Od kje pride? Če je podtlak v sistemu za vodo (zaradi tesnila) bo voda šla tja kjer je nižji tlak (sesanje). In če je to čez tesnilo glave lahko gre samo v dve smeri. Ali v olje, kar se vidi na olju in ne pride več nazaj v raztezno ali pa v cilinder in izpuh, in spet ne pride več nazaj. Ded je pa napisal, da ne zginja.
Če že, bi bil nadtlak izpuha tisti, ki bi povzročal ta problem. To bi bilo pa opazno tudi pri odprtem čepu, ko bi videl mehurčke.

kocka prej ko si rekel, da so cevi precej trde (sem prebal samo trde, ko sem prvič odgovarjal). Koliko je to precej trde? Kot da bi svežo tenis žigico stiskal oziroma bolj? Če je to to si ziher, da ne vidiš nobenih mehurčkov v ekspanziji pri odprtem pokrovčku? Daj ga odpri, pusti malo, da se segreje pol ti pa naj en turira mašino. Ker na štandgasu dvomim, da se bo kaj vidlo.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.320
4.805
113
Kot rečeno pri 6+ litrih tekočine pa pri nekem starem vozilu kjer so gumi cevi precej "fleksibilne" ti lahko prebito tesnilo na glavi povzroča podtlak. Normalno je hladilni sistem zaprt in ko se hladilna segreje nastane vedno delni nadltak, če prebija glavo bo ta nadtlak (pri sesalnem taktu) vedno šel preko tesnila v cilinder in boš imel v sistemu negativni tlak. (zakaj ne nastane nadtlak pri kompresijskem taktu, kar bi bilo logično, je pa tudi fizikalna razlaga, ampak bi jo trenutoi izpustil)

luka51

Guru
16. avg 2007
15.514
6.834
113
Nam neukim ne bi škodila fizikalna razlaga. Zakaj podtlak nastane pri sesalnem, ne pa nadtlak pri eksploziji.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
470
14
18
ok ta podtlak naredi kaj? Od kje pride? Če je podtlak v sistemu za vodo (zaradi tesnila) bo voda šla tja kjer je nižji tlak (sesanje). In če je to čez tesnilo glave lahko gre samo v dve smeri. Ali v olje, kar se vidi na olju in ne pride več nazaj v raztezno ali pa v cilinder in izpuh, in spet ne pride več nazaj. Ded je pa napisal, da ne zginja.
Če že, bi bil nadtlak izpuha tisti, ki bi povzročal ta problem. To bi bilo pa opazno tudi pri odprtem čepu, ko bi videl mehurčke.

kocka prej ko si rekel, da so cevi precej trde (sem prebal samo trde, ko sem prvič odgovarjal). Koliko je to precej trde? Kot da bi svežo tenis žigico stiskal oziroma bolj? Če je to to si ziher, da ne vidiš nobenih mehurčkov v ekspanziji pri odprtem pokrovčku? Daj ga odpri, pusti malo, da se segreje pol ti pa naj en turira mašino. Ker na štandgasu dvomim, da se bo kaj vidlo.

Nisem zaznal mehurčkov. Trde so takrat ko je čep gor, brez čepa niso.
Moram probat nardit test s pritiskom ali podtlakom pa bomo hitro videli kje smo.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.514
6.834
113
Ja saj takrat ko ni čepa ne so težko trde :)

test s pritiskom ti ne bo pokazal nič. Ker te bi vidno zgubljal vodo, to je takrat na mestu, ko iščeš kje ti spušča. Za začetek zagretega turiraj na štandgasu da vidiš kaj se v raztezni dogaja (seveda brez pokrovčka). Če vidiš mehurčke ali pa če jo prek vrže veš kje si.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
470
14
18
Ja saj takrat ko ni čepa ne so težko trde :)

test s pritiskom ti ne bo pokazal nič. Ker te bi vidno zgubljal vodo, to je takrat na mestu, ko iščeš kje ti spušča. Za začetek zagretega turiraj na štandgasu da vidiš kaj se v raztezni dogaja (seveda brez pokrovčka). Če vidiš mehurčke ali pa če jo prek vrže veš kje si.
Bom probal. Kaj misliš glede napačnega antifriza, bi lahko bil to problem?
Trenutno je notri g33 glysantin (citroen 9735.K4). To sem dobil na servisu.

Hvala

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.320
4.805
113
Nam neukim ne bi škodila fizikalna razlaga. Zakaj podtlak nastane pri sesalnem, ne pa nadtlak pri eksploziji.
Čisto fizikalno ima pokrovček od tlačne posode nameščeno vzmet in spušča nadtlak, pri podtlaku pa ne reagira.

Glede na vsa dejstva bo potrebno preverit kompresijo na cilindrih in obstaja velika opcija da je prebito tesnilo na glavi.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.514
6.834
113
ponovi vajo. Če ne bi bilo nadtlaka v sistemu ne bi šla voda iz raztezne. KEr ne bi bilo sile, ki napihne cevi.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.433
2.031
113
Temu se reče gostobesedno nakladanje. Jao, no.

To komunikacijo je težko brati in je, newsflashm, večina sploh ne bere. Daj začni pisati drugače. Kaj za vraga ima predavanje o točki vrenja z mojim pisanjem???

Ne more priznat, da je zaje... in zajeb vleče naprej v neskončnost.

(itak, da ga noben ne bere) ;)

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
Je treba priznati: afiniteto do pisanja predolgih traktatov imam tudi sam in vsak lahko kdaj malo spodrsne tle gor... :zardelalter:

Da bi pa kdo kdaj rekel: motil sem se, ali pa zaj... sem - pa na internetu še nisem doživel... Evo traktat, hm, od leta 2003, ko je en neonaci (kasneje se je znormaliziral in šel študirat zgodovino...) na enem drugem forumu napisal: "Hm, to je močan argument".

Čakam, da se bo ponovilo, pa se ne... Internet je postal preveč konflikten plac...