Covid-19 Zakaj se ne cepiti?

tony

Guru
23. jul 2007
9.977
1.657
113
Ozračje v ZDA je letos politično tako razgreto, polovica politike pa totalno lažniva (druga polovica pa je samo totalno skorumpirana), da je zdajle težko razbrati, kaj je res in kaj ne.

Saj veš kako gre štos: Ko bodo Donalda jr. strpali v keho, bo Trump na televiziji zanikal, da je sploh z njim v žlahti...

Vemo pa, da je bil VAERS v preteklosti vir ogromnega števila manipulacij. Če so pogruntali, da je zanič zasnovan, naj ga izboljšajo, apriori pa to ne negira podatkov, ki so njem, vsaj dokler ne bo črno na belem, da jih, ne.

Bo pa resnica enkrat že prišla na dan.

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.182
515
113
kranj
Vesel sem, da to berem. Oprosti, ni moj namen biti zoprn za brez veze, in morda kdaj koga že pomešam s kom, me pa moti, da se pogovarjamo o stvareh, kot so številke, ki se jih da enostavno preveriti na Wikiju, ki je daleč najbolj kredibilen vir, dostopen sleherniku iz fotelja.

O filozofiji sem pisal z repliko na "seveda, gugl je tvoj prijatelj. IN sovražnik." To so neka splošno sprejeta dejstva, ki nimajo posebnega pomena. Kot vsako orodje, se ga lahko uporabi tako ali drugače.

Nikakor nimam doktorskih nazivov, sem pa scal kri na naravoslovni gimnaziji, dejansko sem moral tam delati več kot na fakulteti.

Glede knjižnice pa se ne zajebavam, vsaj v temelju ne. Prebral sem vse, kar je bilo zanimivega v šolski knjižnici, in v lokalno splošno knjižnico sem na koncu osnovne šole nehal hoditi, ker je v njej zmanjkalo knjig, ki so me zanimale. Po srednji šoli sem dnevno uro ali dve čakal na avtobus in v lokalni knjižnici tam visel ves čas. No, v knjižnici pa faksu pa smo res preveč viseli na netu, ker je pač bil na voljo in tam zabijali čas. Torej: če te zanima problematika naravoslovne znanosti, je knjig o tem veliko na voljo, če ne v najbližji, pa kakšni bolj specializirani knjižnici. V teh časih pa je ogromno kvalitetnih informacij o Covidu na Wikipediji.

Alojz Ihan gotovo ni najbolj pomemben imunolog na svetu, je pa najbolj pomemebrn v tej stroki v Slo. Niti ni človek, ki bi bil nagnjen k podajanju preuranjenih sodb in pazi, da omenja le takšna nova spoznanja, ki so podprta z dejstvi, ki jih znanost pozna že dolgo. Kar on napiše drži kot pribito.

Kar se tiče številnih skeptikov po svetu (tudi zdravnikov in znanstvenikov) pa je treba razumeti, da je v skepsi o tem v Ameriki (od koder prihaja večina naših internetnih virov) zaradi specifične politike dveh strank (ena se je odločila kovati politični kapital iz skepse o cepivih) ogromno denarja, in da od tega veliko teh ljudi odlično živi in dobesedno vleče milijone iz rok obupanih nevednežev.

S cepivom pa težim zato, ker me je strah, da si kdo iz necepljene žlahte (da, cel kup jih je) in da bom zato moral pozimi na mrazu spet v tagmašnem reklcu stati na kakšnem pogrebu.
ok, pleševa tango in očitno muska (še) ni nehala :)
repliciral sem ti na specifične odgovore, s kančkom dvoma. ne skrbi, tudi jaz sem bil knjižni molj, le da zadnje čase ni več toliko časa za (mirno) branje. in nikakor nočem govoriti...eee...pisati v zajebalskem tonu, ampak, tudi ti veš, da je wiki le in zgolj človeško delo. in s tem (včasih) pristranski. ampak, da ne bova še kar naprej plesala tango okoli besed in črk in tega virusa...končajva tako, da si želiva vse dobro. in da ti res ne bo treba stati na mrazu...

• Všeč mi je
Reactions: tsunami

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.480
11.486
113
kod Džej-Zija
Daj no, ta tvoj relativizem nima nobene podlage in je smešen. Zakaj si na forumu, saj itak ni nobenemu za zaupat? Če ti napišejo, da so ts860 dobre gume, boš pa verjel? Ne preveril še 1000 virov na netu?

Sem smo prišli, ker je znanost v Sloveniji zanemarjana in se ji je načrtno uničila avtoriteta. Tudi tako, da znanstveni avtoriteti na rtvslo kot antipod postavijo slehernika z ulice.

• Všeč mi je
Reactions: tony

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.182
515
113
kranj
mnja, oprosti, če sem užalil tvoj intelekt no...pa vendar ne moreš direktno primerjat gume pa eno cepivo.
in ne verjamem, da je znanost v sloveniji v podnu, imamo dovolj strokovnjakov. a kopje se lomi izključno na virusu in ne drugih področjih. specifično področje. in priznaj, da so ga tudi strokovnjaki malo biksali v tej zgodbi.
sicer verjamem tisti fori, da strokovnjak ne more odgovoriti na vse, kar se "idiot" spomni, a vseeno je tudi to res: verniku dejstva ne pomenijo nič.

javr

Guru
6. dec 2011
1.985
1.165
113
Domnevamo lahko, da zato, ker je bilo takrat Covida pri nas še zelo malo in prve verzije Covida niso bile tako zelo nalezljive. Trenutno nimamo tako veliko sreče, slučajno je delta zmutirala v obliko, ki je zelo nalezljiva.
joooj.... pa saj piše da sem se danes pogovarjal in zvedel da je največ, kar jih je do danes prizadelo dve bolniški v prvem valu.... a si ti plačan za objave...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.480
11.486
113
kod Džej-Zija
mnja, oprosti, če sem užalil tvoj intelekt no...pa vendar ne moreš direktno primerjat gume pa eno cepivo.
in ne verjamem, da je znanost v sloveniji v podnu, imamo dovolj strokovnjakov. a kopje se lomi izključno na virusu in ne drugih področjih. specifično področje. in priznaj, da so ga tudi strokovnjaki malo biksali v tej zgodbi.
sicer verjamem tisti fori, da strokovnjak ne more odgovoriti na vse, kar se "idiot" spomni, a vseeno je tudi to res: verniku dejstva ne pomenijo nič.
Zakaj ne? Tudi od gum je odvisno tvoje življenje.

Ihana poslušaj, obvlada.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

tony

Guru
23. jul 2007
9.977
1.657
113
joooj.... pa saj piše da sem se danes pogovarjal in zvedel da je največ, kar jih je do danes prizadelo dve bolniški v prvem valu.... a si ti plačan za objave...
V Tuševi oštariji na vogalu? A je bila baba vsaj poslovodja bifeja? To je pa res reprezentativno za vso državo. (Ne, ni.)

Nihče me ne plačuje, preškrti so ta beli in ta črni. Ta rdeči pa itak v osebnem stečaju, in nič nimajo.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.977
1.657
113
"pa vendar ne moreš direktno primerjat gume pa eno cepivo."

Ja, lahko. Ene in druge je bilo treba izumiti, ene in druge se dela na idustrijski skali v tovarnah. Ne eno ne drugo ni kakšna posebna čarovnija.

"a kopje se lomi izključno na virusu in ne drugih področjih."

Lomi se med ljudmi, ki jim manjka relevantnih informacij. Kako pa to, da med strokovnjaki o tem področju teh razprav ni? Kako lahko Jelena Karleuša (da ne boš mislil, da se zajebavam, znan je njen FB post "ne cepite djece proti životnih boginja!") ve več o cepivih kot Alojz Ihan?

"in priznaj, da so ga tudi strokovnjaki malo biksali v tej zgodbi."

Strokovnjaki (tj. zdravniki) so ga biksali v toliko, kolikor je bil pač Covid nova stvar. Medicina se v večini primerov ukvarja s preverjenimi in znanimi stvarmi, vsaj v večini primerov, s katerimi ima opravka običajen človek pri os. zdravniku.

Zares biksali so ga pa politiki, ki so si vzeli pravico upravljanja epidemije. In so tako komandirali zdravnike, kot tudi si vzeli pravico dati komando nad epidemijo napačni specialnosti (infektologom, zato ker je današnja preds. zdr. zbornice po specialnosti infektologinja in je pač nekoč bila članica SDS in celo v Lj občinskem svetu na nj. listi.), objebali so pa epidemiologe.

To pa ne pomeni, da je znanost odpovedala. Znanost se je strašno dobro izkazala, cepiva smo dobili v rekordnem času, z novo tehnologijo (mRNA), ki je prej sploh ni bilo, in za katero bodo, kot je že zgoraj nekdo povedal, padale Nobelove nagrade.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ena novejša od mene, lažnjivega kljukca. Študije so zaključne, vse je taužetkrat dobro prečekirano v samo parih mesecih razvoja unikatnih cepiv in samo ravnozemljaši lahko dvomijo, da to niso najboljša cepiva odkar je človeštva. Medtem doktorji ne želijo poslušati nekih anticepilskih nebuloz svojih cepljenih pacientov...

Dr Victoria Male, a lecturer in reproductive immunology at Imperial College London, who led the work, said that all the main vaccines - Pfizer, Moderna, AZ Oxford - were involved
As with most clinical studies, the Covid-19 vaccine trials did not investigate menstrual cycle effects – in fact, in many trials women are wholesale excluded because of potential menstrual cycle effects

• Všeč mi je
Reactions: AndY1

tony

Guru
23. jul 2007
9.977
1.657
113
ampak, tudi ti veš, da je wiki le in zgolj človeško delo. in s tem (včasih) pristranski.
Wikipedia je genialno zasnovana in pravzaprav eno od modernih čudeš interneta.

Narejena je tako, da lahko članke ureja vsakdo, vendar se izkaže, da ta množica tudi presenetljivo dobro pazi na napake, netočnosti (ali direktne škodoželjnosti). Praviloma tudi deluje tako, da zahteva citate virov, če so napisana dejstva kontroverzne.

Seveda so tudi na Wikiju članki problematični, predvsem politični, za politike, za katere ima večina piscev nek interes jih pisati pristransko (npr. poglej si članek o Nixonu ali Reaganu, ki pač citira kup virov, ki so obično sranje nekoga, ki je politično izjemno opredeljen). Občasno se v kak članek tudi prikrade kakšna hudomušnost, ki je javnost dlje časa ne opazi in jo celo kak cajteng citira, ampak neumnosti se pripetijo tudi resnim, tiskanim enciklopedijam.

Generalno rečeno je Wiki top šit vir, vsaj za naravoslovno področje in glede na to, da je zastonj in dostopen vsakomur.

tony

Guru
23. jul 2007
9.977
1.657
113
Ena novejša od mene, lažnjivega kljukca. Študije so zaključne, vse je taužetkrat dobro prečekirano v samo parih mesecih razvoja unikatnih cepiv in samo ravnozemljaši lahko dvomijo, da to niso najboljša cepiva odkar je človeštva. Medtem doktorji ne želijo poslušati nekih anticepilskih nebuloz svojih cepljenih pacientov...

Premalo imam znanja, da bi vedel, če tole drži ali ne.

Je pa povsem možno, da so izključili ženske iz študij zaradi opisanega razloga. Medicinskih standardov, ki so povsem mačistični (šovinistični, seksistični) je še ogromno od tega, da je ženska anatomija v učbenikih slabše opisana (in slabše raziskana) od moške, do tega, da npr. imamo predpisano zdravo mejo železa v krvi, zraven pa za opombo, da je pri ženskah zaradi menstruacije pač nižja in da tako to pač je. Da bi bilo to treba zdraviti, se ni še nihče spomnil. Moških možganov to ne moti, očtino. Tega je še in še.

Kontracepcijske tablete (ki so v prvi vrsti koristile ženskam) sta izmumila med. sestra in veterinar, ker sveta znanost medicina s takšno svinjarijo ni hotela imeti nič skupnega. Na primer.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Glavni problem je, da se cepiva vsiljuje, po vrhu pa so eksperimetalna. V kontra me težko kdo prepriča, ker zgodbe, ki jih poznam, so od konkretnih ljudi s konkretnimi težavami. Zadnja je izpred par dni, ko sem se menil s prijateljim iz tujine, s kateri se nisva slišala lep čas. Slučajno navrže tema na cepljenje, ker se je moral cepiti zaradi službe, sicer bi se sigurno poslovil od nje. Pa mi šokira z zgodbo o svojem sodelavcu, hudem športniku, prejel 1 dozo pfajzerja na katero je imel tako hudo reakcijo, da so mislili, da je gotov. K sreči se je zmazal. Sedaj pa za delodajalca ni več problem, da ni polno cepljen. Druge doze zanj ne bo, le moral jim je na lastni koži dokazati, da te zanj niso dobre. O morebitnih dolgoročnih posledicah tega preizkusa si noben ne beli glave. Žalostno kam smo prišli, mlade in zdrave ljudi se posiljuje z eksperimentiranjem s svojim telesom, po ne gre za ebolo v2. Bolj na začetku cepilne kampanje pa je od kolegice znanec celo umrl, tudi primer iz tujine. Imel je močno zaupanje v znanost, zato je pohitel med prvimi, da bo zopet lahko potoval po svetu. Poznam tudi cepljene, ki so se razboleli, cela družina. Cepivo jih je rešilo, druge, ki pa niso bili cepljeni, pa jim nič ni bilo, jih je pa rešil vsemogočni, menda. Pa takega, ki je prebolel brez večjih težav in se nato z eno dozo cepil in kmalu po tem dobil neko infekcijo. Bognedaj, da bi pomislili, da je imelo kaj s tem cepivo, oziroma da mu je to prizadelo imunski sistem. Če pa se ne bi busteriral, pa bi ziher bil kriv long covid. Ženske s težavami z menstro jih ima moja na listi znank. Kronična utrujenost cepljene tašče od kolegice, zopet na mojem seznamu. Sorodnik umrl 2-3 meseca po drugi dozi, pa bil sem med zagovorniki njegovega cepljenja. Sedaj upam, da me ne bodo gledali kot tistega, ki je zagovarjal njegovo pospešeno pot k sv. Petru.
Nisem Zlatko, imam precej mali krog znancev in prijateljev, pa kar lepo število neposrednih in posrednih informacij vezanih za nenavadne dogodke kmalu po cepljenju. Dva zelo huda med populacijo, ki jim kovid ne predstavlja takšne nevarnosti.
Pa naj omenim še eno stvar, na katero se pozablja, obdukcije. Kaj je to in kje je znanost? Če bi se hoteli iti znanost in resno iskati odgovore na sleherno vprašanje bi vsako smrt s kovidom in s cepivom, tudi mesece po tem, morali vzeti pod drobnogled.

Kadar me kdo vpraša za mnenje o cepljenju, vedno povem kar vem. Da si naj vsak sam pogleda statistike po populacijah glede nevarnosti virusa, da so tudi ljudje, predvsem mlajši in na izgled zelo zdravi, ki so imeli zelo slabe izkušnje s cepljenjem. Koliko je tega, pa nimam pojma, ker to stroko in znanost prav veliko ne zanima. Najbolje je, da se vsak ravna po svojem vedenju in stvareh, ki jih je zaznal okrog sebe. Strejšim sicer vedno poudarim, da jim je virus nekajkrat bolj nevaren in naj razmislijo o tem kaj jim je storiti. Pri vsem tem je najbolj važno da imamo svobodno voljo in brez kakršnega pogojevanja, s čimer je očitno konec zaradi ebole v2.

Če se že gremo boj z virusom, ima edini smisel testiranja za vse. Pri čemer bi morali razmisliti kakšen test, da bi imeli čim manj lažnih pozitivnih. Nabijanje ciklov multipliciranja nima smisla, razen če je namen kaj drugega. Pa to od kod se jemlje vzorce, se zdi kot zajeb@vanje folka, ali pa stroka in znanost nista to kar se razglašata. Maske moramo nositi, ker je virus vsepovsod in kužen kot 100 hudičev. Ko govorimo, pljuvamo virus kot da smo policijski vodni top. Vendar, ko nas testirajo nam virusov ne morejo zaznati v jeb*nem pljunku, pač pa nam morajo palčko potisniti v nos skoraj do možganov, v usta pa tako globoko kot naš infektolog Bananko svojo banano.

In potem eni čukasto gledajo zakaj ljudje ne verjamemo takšni vladi, stroki in znanosti.

Nazadnje urejeno: