Vse o avtodomih in avtodomarstvu

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.804
1.295
113
ksz

Letos nameravam iti na dopust na Korziko. Običajno grem nekam pohajati cca 2x letno in tam rentam navaden osebni avto, letos pa razmišljam, da bi rental avtodom. Vprašanje (za tiste ki ste tam že bili) - kako so zadeve na otoku dostopne z avtodomom (neka najmanjša varianta za 2 osebi z WC/tušem ala Jumper/Boxer)? Rad bi raziskoval okoli, zato ne bi rad bil prikrajšan zaradi okornosti vozila ... potem raje rentam avto. Hvala!
Bil pred leti (z osebnim - Punto)... Mislim, da se ceste niso kaj skrčile od takrat. Ceste na zahodni obali so bolj razgibane, ovinkaste kot na vzhodni, ampak za tak tip kombija po mojem čisto BP.

Celotnega otoka itak ne moreš pogledati, lahko da bi našel kako "neprehodno" cesto, če bi se šel "divje kampiranje", ampak mislim, da vse glavno BP.

Edino če bi hotel na plažo Saleccio, bi predlagal, da vzameš 4x4 oz. višjo varianto, čeprav sva midva z ženo prišla z navadnim Puntom tja...

• Všeč mi je
Reactions: crashednburnt

brane_new

Guru
10. feb 2008
19.052
2.438
113
Tu je bilo najožje.
Stali pred zaporo v dolini, ni pomagalo. Tisti v rumenem jopiču je pomagal z urejanjem prometa in wlakie talke do zapore, kjer so spuščal vozila!

07-147.jpg
07-127.jpg

• Všeč mi je
Reactions: crashednburnt

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.139
1.978
113
Ej hvala za spomin, tukaj sem se vozil. 2008 v malem Clio 1, super je bilo, nekak me pa ne vleče nazaj. Lepo smo se imeli, promet je bil pa beden, domačini tudi niso fajn, tak mešani občutki.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.139
1.978
113
2 tedna nazaj smo obiskali Velenje, Velenjski kamp, prekolesarili Štrekno, obiščite ne bo vam žal, nam je bilo lepo, ženo sem peljal celo v disko, svašta, še smo malo nori.
1 teden nazaj smo bili v Pivki na Zgodovikend, park vojaške zgodovine, vojska in policija so se lepo potrudili in pokazali malo spretnosti, M-84 in druga mašinerija so se vozili nakoli, kar za videt in to za nizko ceno! 65€ za družino, 6 nas je bilo in še podmornico smo si ogledali, dodatna cena.
Ta vikend smo pa plindrali v PZA Vrbnje pri Žalcu, šli v odlično Verdi picerijo Griže in potem na PZA Rogla do Lovrenških jezer. Žal nismo imeli najboljšega vremena, vseeno je bilo pa lepo, Rogla je nam v vsem vremenu lepa in nikoli ne razočara.

Sicer sem se spet pohvalil, rad bi pa delil pozitivne izkušnje iz teh destinacij v naši lepi Sloveniji.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.292
3.716
113
A v Veleji ste se nadihali žvepla iz lignita, al dejansko manj kurijo v TEŠ?

Mi smo bili na Štrekni iz kampa Steska (zanimiva lokacija cca 8km z biciklom iz Veleja in 12 iz Žalca) pred 9 dnevi, je ravno bil občinski praznik v Slovenj Gradcu - ne moreš verjet, da obstajajo še "veselice", kjer je hrana in pijača na veliko zastonj! Že označeno za naslednje leto. ;)

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in Valhalla

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.139
1.978
113
Ni nas nič zrak motil, je kontra pihalo, se pa vonja ja! Ne moreš rečt, da se ne, vsaj ko se mimo pelješ. Tole Stesko si mi že stisnil enkrat se je spomnim in jama Pekel, nas moram enkrat peljati tja, hvala.

Še pred vsem tem smo pa kolesarili od Mojstrane do Belopeških jezer in nazaj in s potjo videli ponovno odprt PZA Tarvisio, nalašč pišem po italijansko, da boste lažje našli. PZA je osnoven, 10€ za 12h ali 20€ za 24h. Lepo izhodišče za kolesarjenje po Italiji naprej ali pa malo v Avstrijo, urejene lepe kolesarske poti.

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
256
161
43
Veliko potujem, tako in drugače, ni mi pa blizu, da bi se s prikolico odpeljal eno uro od doma pa spal na enem zanikrnem PZAju, po možnosti še v dežju.

Okej, sedaj pa razumem, lahko se ga naružiš, pa ne rabiš vozit domov.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.206
2.745
113
Emona / Carnium
No, da ne bom popolnoma neuporaben, AD je praktična (seveda za mariskoga tudi draga ali nedostopna) izbira, če se želiš zbuditi ob vznožju ali v bližini kakega izhodišča za celodnevno gorsko turo. Recimo tam v Trenti kje...in če si štajerc ali žabar, dolenjec,...se pozna na času, ko moraš že tako zelo zgodaj na tešče v klanec.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.139
1.978
113
Mi smo se do Vrbja vozili 2 uri, 1 uro samo okoli Ljubljane, drugič smo že zmenjeni, da gremo po Tuhinjski dolini raje. Ideja pa je bila, da smo bližje Rogli, smo imeli celodnevni izlet v planu. Do Rogle imam pa 2,5 ure v eno smer, če ni prometa. Zdaj glavni razlog, poleg tega, da se ga fajn napijemo, je pa ta, da nas je prikolica kot družino zelo močno povezala, otrokoma (10 in 8 let) sem vsakemu svojo sobo naredil v naši hiši, spita pa skupaj. Pa poleg obveznega kreganja, sta zaveznika, to mi je ful všeč in to nam je prikolica dala. PZA Vrbje za 10€, dobiš 3kWh ure, da je gemišt mrzu in 100l vode. In niti enega papirčka ni bilo nikoder, več miz in klopce, vse lepo. Izhodišče za fajn kolesarske ture, če bo kdo raziskoval te konce, mi se bomo v to smer še vrnili. Naslednja bo pa ribnik Steska. Hvala. Evo, to smo mi na PZA Rogla, PZA s sanitarijami, 30€, 10kWh:

20250928_093327 (Small).jpg

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.124
10.352
113
Veliko potujem, tako in drugače, ni mi pa blizu, da bi se s prikolico odpeljal eno uro od doma pa spal na enem zanikrnem PZAju, po možnosti še v dežju.

Okej, sedaj pa razumem, lahko se ga naružiš, pa ne rabiš vozit domov.
Zanikrnih PZA je v Sloveniji bolj malo, so po večini lepo urejeni. Ne podcenjevat spanja tudi 40 minut od doma, še posebno ker spiš v lastni postelji na katero si navajen. Plus tega pa, če se hočeš it kak mal bolj kinki seks ko imaš polno stanovanje odraslih najstnikov moraš od doma. V petek po šihtu od doma, se parkiraš recimo v zanikrnem PZA pod velikanko v Planici, greš spat v svojo posteljo, zbudiš se pozajtrkuješ in popiješ kofe v ambijentu, ki ga tujci slikajo in dajejo na screensaverje doma, pol na kolo in v več možnih smeri, zvečer pivce v tem istem ambijentu namesto vožnje domov, v nedeljo gor pohodne čevlje in še en skok do Tamarja na kosilo in ob štirih si že doma. Temu se reče aktiven vikend.

Spet drugič skok na Jezersko v zanikrn kamp, kjer lohk sam izležavaš dva dni na gorskem zraku, lahko se greš pa tud tukaj zelo aktiven vikend.

Eden boljših je recimo zanikrn PZA pri vinarstvu Mulec v Slovenskih goricah. Sicer imam do tja mal več kot uro. V petek mal buteljkanja na vrhunskem razgledu na okolico, naslednji dan pa izposoja električnih koles in izlet prvič do Radgone, drugič skozi Sladki vrh na Avstrijsko stran in nazaj, zvečer večerja pri vrhunskih gostiteljih in spet buteljkanje v čudovitem ambijentu. Tja se vrneva skoraj vsako leto enkrat.

Tko da je to, da je destinacija eno uro stran prej prednost kot slabost če se greš vikend pobeg. Nazadnje sva bla v Kostanjevici na Krki na enem takem pobegu, ni blo dolgčas. S kolesom ali samo z nordijskimi palicami, ali pa z napihljivim kajakom sva odkrila že veliko lepih koncev, pa ni blo treba zelo daleč.

Vse kar je pa dlje od recimo dveh in pol ur vožnje od doma si pa raje vzameva podaljšan vikend in to je v večini primerov nekje v Istri, seveda daleč izven sezone.

Vsak tak pobeg me zresetira in se v nedeljo zvečer počutim k bi prišel z daljšega dopusta, aktivnejši je, daljši dopust nadomesti.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.615
3.639
113
Prepričanega prepričvat je zguba cajta. Eni majo fetiš na hotele, se ubadat z rezervacijami, prijavami, odjavami, pa blizu ne sme bit, ker pol fotka na družabnih omrežjih ni cenjena.
Taki ne razumejo, da tam, kjer parkiraš si doma. Parkiraš, obrneš zic, iz hladilnika eno mrzlo piksno na mizo postaviš, noge na fotelj in se takoj čiliraš. Isto, ko prideš iz hribov. Rajš ne grem kot, da bi zmatran peljal še uro pa pol, brez kakšne potencialne gužve.
Eni se raje grejo sadomazo in namesto tega lačen in žejen fura do doma, ko pa naleti na zastoj se pa itak s sopotnico še spiči.
Ni ga lepšga, kot se v kamperju spočit zbudit v jutro in takoj počet kar si se ta dan namenil delat.
Sicer če takim ko je matjazy sadomazo paše ni nič narobe, naj to tako počne.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.206
2.745
113
Emona / Carnium
Zanikrnih PZA je v Sloveniji bolj malo, so po večini lepo urejeni. Ne podcenjevat spanja tudi 40 minut od doma, še posebno ker spiš v lastni postelji na katero si navajen. Plus tega pa, če se hočeš it kak mal bolj kinki seks ko imaš polno stanovanje odraslih najstnikov moraš od doma. V petek po šihtu od doma, se parkiraš recimo v zanikrnem PZA pod velikanko v Planici, greš spat v svojo posteljo, zbudiš se pozajtrkuješ in popiješ kofe v ambijentu, ki ga tujci slikajo in dajejo na screensaverje doma, pol na kolo in v več možnih smeri, zvečer pivce v tem istem ambijentu namesto vožnje domov, v nedeljo gor pohodne čevlje in še en skok do Tamarja na kosilo in ob štirih si že doma. Temu se reče aktiven vikend.

Spet drugič skok na Jezersko v zanikrn kamp, kjer lohk sam izležavaš dva dni na gorskem zraku, lahko se greš pa tud tukaj zelo aktiven vikend.

Eden boljših je recimo zanikrn PZA pri vinarstvu Mulec v Slovenskih goricah. Sicer imam do tja mal več kot uro. V petek mal buteljkanja na vrhunskem razgledu na okolico, naslednji dan pa izposoja električnih koles in izlet prvič do Radgone, drugič skozi Sladki vrh na Avstrijsko stran in nazaj, zvečer večerja pri vrhunskih gostiteljih in spet buteljkanje v čudovitem ambijentu. Tja se vrneva skoraj vsako leto enkrat.

Tko da je to, da je destinacija eno uro stran prej prednost kot slabost če se greš vikend pobeg. Nazadnje sva bla v Kostanjevici na Krki na enem takem pobegu, ni blo dolgčas. S kolesom ali samo z nordijskimi palicami, ali pa z napihljivim kajakom sva odkrila že veliko lepih koncev, pa ni blo treba zelo daleč.

Vse kar je pa dlje od recimo dveh in pol ur vožnje od doma si pa raje vzameva podaljšan vikend in to je v večini primerov nekje v Istri, seveda daleč izven sezone.

Vsak tak pobeg me zresetira in se v nedeljo zvečer počutim k bi prišel z daljšega dopusta, aktivnejši je, daljši dopust nadomesti.
V celoti prebral, ker je dišalo po navodilih in da bom kaj več izvedel kako se "it kak mal bolj kinki seks", pa džabe. Click bait...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.855
5.204
113
Jst sem se ustavil pri pobegu in resetiranju....najbrž ga pol skvo z valarjem v kafano pride iskat pa resetira

jello

Guru
22. sep 2008
10.879
4.197
113
Saj point je bil v tem da se greš zjutraj s pogledom na vršace v grmovje vsrat, kar večina doma ne more. Pol pa travarca, jajca na uč in kafe. Vse to še preden je matjazy štartal od doma.

Jaz bi izpostavil še nekaj, kar je lahko za koga prednost. Občutek da si v tujini. V top sezoni smo slovenci povsod, samo v domačih kampih nas ni.