Toplotna črpalka - čas za menjavo?

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.493
366
83
Trenutni način ogrevanja, s katerim načeloma ni nič narobe, dela se redni servis in to je to:
Montažna hiša 180m2 + 90m2 kleti. Hiša ima 30cm izolacije skupno, oken je veliko, so pa troslojna. Gorenjska regija.
Ogrevalni sistem ima dve veji. Ena veja je talno gretje hiše, druga veja je radiatorsko gretje kleti + ene kopalnice, kjer z ventilom omejujem previsoko temp. vode v talnem. Zakaj tak sistem, ne vem, stara šola mojstra, ki je delal pred mnogimi leti.

Sanitarna voda se greje seveda z oljem, če je peč vklopljena, imam pa tudi manjši sončni kolektor na strehi, ki greje sanitarno vodo, tako, da čez poletno sezono peči za olje ne rabim vklapljat. Poraba olja v 1 letu je običajno manj kot 1400l kar je v starih časih zneslo 1400 eur na leto, pri novih cenah pa že 2200+ eur.
Ostali stroški so dokaj nizki. Dimnikar, servis vsake 2 leti, redko kaj crkne, uporaba je preprosta (on/off), 1x letno je nekaj telovadbe, da natočimo cisterno.
Strešnih kolektorjev za elektriko nimam, zaenkrat tudi nisem študiral, da bi jih nabavil, nikoli pa ne reci nikoli. Račun za elektriko na mesec je okoli 65 eur trenutno.

Trenutno imam v cisterni še okoli 1200l olja, kar pomeni, da za to zimo sem ok, potem pa bi mogoče menjal.

Od sistemov toplotnih črpalk bi želel najtišjo možno zrak/voda. Za geotermalno nimam veliko prostorskih možnosti in cenovno gredo te vrtine v stratosfero. Če se splača pa ne vem.
V obeh primerih, bi morali delati preboj iz kleti ven.

Ker nisem čisto nič doma v tem, vsak svoje hvali, me zanima kaj je trenutno best buy v tem segmentu, na kaj biti pozoren, kaj je to hlajenje, s katerim se nekateri hvalijo? Je zrak/voda ok ali res razmišljat o geotermalni opciji za precej višjo ceno? Katere firme v Slo so take, da pridejo, zrihtajo vse, tudi preboj recimo, nastavijo, gredo in se lahko zaneseš na njih tudi kasneje?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.692
9.787
113
včeraj je bil plin drag, danes je nafta, jutri bo elektrika. ne gre to nič neodvisno eno od drugega. 1400L olja je nekako 850€ v elektriki danes, če je SCOP 3 (pa vprašanje, če bo) + plus kar pade na omrežnino več in ostale prispevke in davščine. Razlike letno cca 1300€ v optimističnem primeu. Ko boš dal ponudbe narediti, boš pa videl, koliko časa boš rabil, da prideš na nulo, kaj šele kaj prišparaš. Novo kurilnico kupiš, ko stara odpove, sama razlika v cenah energentov je preveč shizofrena in premala glede na vrednost stroška nove kurilnice. S tem, da gremo počasi po moje v podražitev štroma relativno glede na ostale energente.

za hlajenje je TČ uporabna, to je pač klima. principi so enaki. Sploh če namontiraš konvektorje. Če hladiš preko talnega, boš moral pa vlago ven drugače dobiti. takrat ti vsaj en konvektor ali posebej klima ne uideta.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.692
9.787
113
ja, takrat mu bo olja zmanjkalo.
če dela kurilnico za eno leto, potem pa sploh - nikarte!

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.462
14.919
113
klet odklopi, vzameš nizko temp. ZA opisano izolacijo bi moral imet 6-8kw nizkotemp. TČ.. rang ne vem 8kilo??? kolk je danes ???? subvencija ob menjavi??? letni strošek ogrevanja rang 400 do 500€

zdaj pa računaj če se ti to splača kao.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.196
11.555
113
včeraj je bil plin drag, danes je nafta, jutri bo elektrika. ne gre to nič neodvisno eno od drugega. 1400L olja je nekako 850€ v elektriki danes, če je SCOP 3 (pa vprašanje, če bo) + plus kar pade na omrežnino več in ostale prispevke in davščine. Razlike letno cca 1300€ v optimističnem primeu. Ko boš dal ponudbe narediti, boš pa videl, koliko časa boš rabil, da prideš na nulo, kaj šele kaj prišparaš. Novo kurilnico kupiš, ko stara odpove, sama razlika v cenah energentov je preveč shizofrena in premala glede na vrednost stroška nove kurilnice. S tem, da gremo počasi po moje v podražitev štroma relativno glede na ostale energente.

za hlajenje je TČ uporabna, to je pač klima. principi so enaki. Sploh če namontiraš konvektorje. Če hladiš preko talnega, boš moral pa vlago ven drugače dobiti. takrat ti vsaj en konvektor ali posebej klima ne uideta.
Čist odvisno od tega koliko je stara njegova trenutna kurilnica.

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
339
97
28
Trenutni način ogrevanja, s katerim načeloma ni nič narobe, dela se redni servis in to je to:
Montažna hiša 180m2 + 90m2 kleti. Hiša ima 30cm izolacije skupno, oken je veliko, so pa troslojna. Gorenjska regija.
Ogrevalni sistem ima dve veji. Ena veja je talno gretje hiše, druga veja je radiatorsko gretje kleti + ene kopalnice, kjer z ventilom omejujem previsoko temp. vode v talnem. Zakaj tak sistem, ne vem, stara šola mojstra, ki je delal pred mnogimi leti.

Sanitarna voda se greje seveda z oljem, če je peč vklopljena, imam pa tudi manjši sončni kolektor na strehi, ki greje sanitarno vodo, tako, da čez poletno sezono peči za olje ne rabim vklapljat. Poraba olja v 1 letu je običajno manj kot 1400l kar je v starih časih zneslo 1400 eur na leto, pri novih cenah pa že 2200+ eur.
Ostali stroški so dokaj nizki. Dimnikar, servis vsake 2 leti, redko kaj crkne, uporaba je preprosta (on/off), 1x letno je nekaj telovadbe, da natočimo cisterno.
Strešnih kolektorjev za elektriko nimam, zaenkrat tudi nisem študiral, da bi jih nabavil, nikoli pa ne reci nikoli. Račun za elektriko na mesec je okoli 65 eur trenutno.

Trenutno imam v cisterni še okoli 1200l olja, kar pomeni, da za to zimo sem ok, potem pa bi mogoče menjal.

Od sistemov toplotnih črpalk bi želel najtišjo možno zrak/voda. Za geotermalno nimam veliko prostorskih možnosti in cenovno gredo te vrtine v stratosfero. Če se splača pa ne vem.
V obeh primerih, bi morali delati preboj iz kleti ven.

Ker nisem čisto nič doma v tem, vsak svoje hvali, me zanima kaj je trenutno best buy v tem segmentu, na kaj biti pozoren, kaj je to hlajenje, s katerim se nekateri hvalijo? Je zrak/voda ok ali res razmišljat o geotermalni opciji za precej višjo ceno? Katere firme v Slo so take, da pridejo, zrihtajo vse, tudi preboj recimo, nastavijo, gredo in se lahko zaneseš na njih tudi kasneje?

Samo mnenje/izkušnja

Smo bili na podobnem letos. Pravzaprav smo bili pred mus izbiro. Odpovedala je toplotna voda/voda. Popravilo ekonomsko nima smisla, šel je kompresor. Mašina stara 13 let. Po dveh mesecih zbiranja ponudb za TČ smo prišli na to, da so se cene gibale od 10 jurjev za zrak/voda do 15 jurjev za voda/voda, oboje z delom. Hiša stara dvajset let, izolirana ustrezno času gradnje (torej ne ravno maksimum), ogrevanje samo radiatorji. Ker prva kurilnica je bila olje. Poleti prav tako sončni kolektor, še vedno. Zaradi opisanega mora biti TČ visokotemperaturna, to pa postavi cene v višji rang. Po preračunavanju (in oceni, da bomo za subvencijo verjetno prepozni ker se je že julija govorilo da je zaostanka za dva meseca) smo prišli do tega, da je olje najboljša izbira. Peč še stoji, gorilec dela, olje smo nabavili ravno v tednu, ko je bila še relativno razumna cena (1,38). Ko sem računal, čez prst sem ugotovil da ja, cena vsako leto je rahel udarec, ampak s cenami TČ je ta udarec naenkrat in hud, potem pa še vsako leto v rangu 800 -900 eur elektrike (preseravanje s cenami omrežnine ni všteto) samo za ogrevanje in toplo vodo dokler ne potegne kolektor. Pod črto smo bili s stroški tam - tam za dobo 15 let, kolikor pač lahko povprečno računaš na delovanje TČ. Minus jebanje s subvencijami in zbiranjem denarja za enkratno investicijo, plus še kakšno skrito pastjo mimogrede, na katero ta trenutek niti ne pomislim.

Pod črto, pri tebi bi mogoče bila TČ kakšnega jurja manj, ker pač ne rabiš visokotemperaturne mašine, ampak ne kaj bistveno. Letos so šle cene v nebo, ker so pač subvencije šle v nebo (me je mojster po telefonu spraševal po zdravju kakšne cifre mečem ven, ko je prišel s ponudbo je pa gledal v tla, ker je bila točno 10 jurjev). Ostane ti strošek elektrike, mogoče kakšnega stotaka manj zaradi talnega in boljše izolacije. Še vedno pa je cena elektrike v bodoče precejšnja neznanka. Ker bo pritisk na strani povpraševanja čedalje večji. Jaz bi na tvojem mestu pustil stvari lepo pri miru, take kot so zdaj. Če deluje, ne popravljaj. Če pa že, potem se spravi v menjavo čimprej po razpisu za subvencije (če ti to kaj pomeni), se pravi tam enkrat konec pomladi. Drugače pa vsaka resna firma, ki ponuja TČ, ti da tudi inštalterja in obljubljajo vso podporo pri vlogah za subvencijo. Enako tudi resni inštalaterji ponudijo tudi TČ, če jih vprašaš po tem.

Skoraj pozabil; imaš tudi ponudbe nekih kitajskih TČ, ampak to bolj pod mizo, v rangu treh jurjev (plus inštalacija). Jaz se nisem odločil za to varianto.