Toplotna črpalka - čas za menjavo?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.172
9.296
113
MrDaco
Pri meni tudi v praksi. Na zacetku sezone in na koncu dela cez noc v kosu, cez dan pociva. Pocasi potem vedno vec dela in vedno manj počiva, dokler seveda ne dela 24/7. In ista TČ ogreva tudi pri -20 na enako T. Ob pomoči 3kw grelca, ce vec dni pritiska, ampak za kontekst kaj to pomeni: zadnaj 4 leta se grelec za dogreva je ni prižgal, v vseh 12 zimah dosedaj pa je porabil za dogrevanje 409kWh.
Kaj imaš to urnike nastavljene? Samo kaj bi s tem naredil? Podnevi naj me zebe?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.704
9.802
113
Ne, nobenij urnikov. To je point. Tak dela... Najnizja moc je dovolj nizka, da se ne ugaša karneki

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.172
9.296
113
Verjetno imaš super izolirano hišo in ti taka shema gre skozi. Meni ne. Ker mi vseeno precej časa dela na polno. No vsaj iz hrupa in hitrosti ventilatorjev je tako. Sicer pa če je taktiranje tako slabo za TČ... kaj je defrost? Pravtako taktiranje. A ni?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.704
9.802
113
taktiranje je v biti najmanjši problem, je slabše, kot če ne, ampak bo šla prej zaradi česa drugega. bolj je problem pameten monter in pameten uporabnik.

p.s.
Pravilo 80%. Če ima TČ nekega inženirja za seboj, bo redkokdaj šla čez in nikoli za dlje časa. ampak to lahko velja, samo dokler uporabnik s svojo pametjo tega ne povozi. Pa to ni edina funkcija grelcev... in potem jih pameten uporabnik prav fizično onemogoči. Pa kaki pameten Delfin, ki jih je ven vzel, da je pocenil potem pa na jumbote to limal kot feature. Enih stvari se pač ne forsira...

definitivno pa so stvari precenjene. tudi moja. ni razloga po takih cenah. edini večji nateg v smislu tehnične zahtevnost napram pricetagu je rekuperator.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in trance0

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.393
9.001
113
pri taščici
Zdaj ce se bojite tiktakanja, jo v prehodnem obdobju nastimajte na timer pa naj dela nekaj ur popoldne ko so najvisje temperature z najvecjim cop.