Specialna piva

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
46
3
8
od vseh vrt piv sem skuhal največ Neip, prišel sem do spoznaja da je ta (high crousen) dry hop brez posebnega učinka le grenkobo ti bo dalo, ki je pa v neipi ne želiš. Jaz se sedaj poslužujem metode, da ko dosežem FG ohladim na 14°C, dryhopam za 2 dni in naredim cold crash. Motnost, ti bodo dali kosmiči, pšenica itd.
Spodaj je pa en moj primerek pa sem uporabil celo US-05, pa ne bi mogla bit bolj motna. Kak imaš pa grain bill???
 

Priponke

  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

Staler929

Zelenc'
28. maj 2018
24
0
1
od vseh vrt piv sem skuhal največ Neip, prišel sem do spoznaja da je ta (high crousen) dry hop brez posebnega učinka le grenkobo ti bo dalo, ki je pa v neipi ne želiš. Jaz se sedaj poslužujem metode, da ko dosežem FG ohladim na 14°C, dryhopam za 2 dni in naredim cold crash. Motnost, ti bodo dali kosmiči, pšenica itd.
Spodaj je pa en moj primerek pa sem uporabil celo US-05, pa ne bi mogla bit bolj motna. Kak imaš pa grain bill???
Grain bill pa imam osnova pilsner pol pa se zraven ovseni kosmici, jecmenovi kosmici pa psenicni kosmici. Predlagas kej drugace?
 

Utisevalec

Majstr
12. nov 2007
12.648
364
83
US-05 je itak moten kvas oz. rabi precej časa da pade na dno pa tudi ko pade pada "posamično". Nima pa estrskega profila na NEIPO.

S-04 tvori pa večje skupke v katere se ujamejo tudi drugi delci, od beljakovin do hmelja in ravno slednje je kritično v NEIPA. Ne gre toliko za samo motnost kot to da ti pobere kvas en kup arome, zato je boljše počakat da pade na dno (pri S-04 je to dokaj hitro, dejansko takoj po fermentaciji torej če daš dovolj kvasa je 3 dni že kar zadostna količina).

Pa glede motnosti v NEIPA je to bolj kot ne stranska posledica pospešenega procesa od začetka fermentacije do pipe s čimer se ohrani max. aroma hmelja. Motnost je tako posledica tega da je pivo "mlado" (hmelj, kvas, beljakovine se niso uspele posest) in se ni potrebno posebej trudit da tako nastane. Problem je da s staranjem potem ta motnost izginja, zato se malo goljufa in dodaja neslajene žitarice/pšenico - ampak s tem se goljufa tudi cel stil, NEIPAo se pije zeleno, že par tednov "staranja" oklesti hmeljni profil ki je 99% sestavljen iz late hoppinga in torej zelo zelo neobstojen.
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
46
3
8
Res je spit jih je treba kokr hiter se da, ker optimalna je pri meni samo kakšen teden, potem pa tuhtaš kam so šli vsi €, ki si jih zapravil za hmelj hehehe.

Staler929 Grain bill je ok, jaz ponavadi dam še pčenico, mogoče cara pils, pa golden naked oats slad mi je full všeč v neipi, kakšen imaš pa plan od hmelja dat in predvsem koliko?
 

Staler929

Zelenc'
28. maj 2018
24
0
1
Nekje pri 80stopnjah bi dodal 30g vsakega: wilamette,mosaic,el dorado,citra in centenial pa potem po treh dneh 60g citra, 30g vsakega centennial, el dorado, mosaic pa 10g willamette, tri dni kasneje pa še 60g lemon drop. Ampak rad bi naredil nekaj takega z našimi hmelji, a o tem kdaj drugič.
 

jankramberger

Zelenc'
28. sep 2019
5
0
1
pozdravljeni,
zanima me kakšne oblike preventive pred oksidacijo, do katere pri visoko hmeljanih stilih piva, kot je NEIPA zelo hitro pride?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
307
19
18
Pred pretakanjem v bottling bucket slednjega napolnim s CO2. Po koncu pretakanja še enkrat malo CO2 pihnem v bucket. Nato vsako steklenico napolnim s CO2 in po koncu polnjenja še enkrat.
Zdi se, da tak način deluje dokaj dobro.
 
  • Všeč mi je
Reactions: jankramberger

jankramberger

Zelenc'
28. sep 2019
5
0
1
zanima me še ko delate cold crash. Ali odstranite veho in zaprete fermentor, saj ko se pivina ohlaja srka v fermentor zrak iz okolice in posledično lahko oksidira pivo. sam še nisem odstranil vehe in zaprl fermentorja, zanima me če je do že to storil? in če sploh pomaga?
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
812
41
28
Pomaga tudi, da pivo pretakaš/stekleničiš na sobni temperaturi (ne mrzlo). Po cold crashu ga torej pustiš kak dan na toplem. Potem takega flaširaš.
 

komar89

Pripravnik
22. apr 2008
602
23
18
Važno je samo da se med pretakanjem ne delajo pene in da počakaš malenkost preden do konca zapreš flaše, da co2 izpodrine kisik v flaški (pokrovče začne privzdigovati)