Specialna piva

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,

tudi jaz bi si želel kaj specialnega za novo leto. Se priporočam za kak recept za barley wine?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.338
1.013
113
Bolj kot na recepturo bodite pozorni na tehniko, je za močna piva dosti bolj pomembna.

Glede receptur bo mogoče pa kdo drug kaj pametnega dal, meni tile močni stili ne dišijo preveč in se jih izogibam (ker mi potem 2 leti ležijo steklenice takega piva in ne vem kako bi se jih znebil)!
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bolj kot na recepturo bodite pozorni na tehniko, je za močna piva dosti bolj pomembna.

Glede receptur bo mogoče pa kdo drug kaj pametnega dal, meni tile močni stili ne dišijo preveč in se jih izogibam (ker mi potem 2 leti ležijo steklenice takega piva in ne vem kako bi se jih znebil)!
Ti samo povej, če imaš takšne težave. Z veseljem priskočimo na pomoč kolegu v težavah ...
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Kuhal bom z decotion metodo in ker bom uporabil +50% pšenice moram preverit diastatično moč pale ale sladu, ki bo osnova. Iščem podatke o Lintner vrednosti za weyermanov PA in je navedeno samo Diastatic power 100%. Ali to pomeni, da lahko upoštevam 100L za omenjeni PA.
Aha pa še to. 1x sem že delal z decoct metodo in sem posebej naredil cereal mash. Zdaj se pa sprašujem, če je ta cereal mash sploh potreben, če bom itak delal dvojni decoct.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Recimo da to spada pod "specialna" piva.
Nabavil sem pšenični škrob in ga imam namen uporabiti za eno "belgijsko" single/dubble pivo.
Kako se to upošteva pri recepturi? kokr pšenični slad? Zanima koliko mi bo nabilo alkohola če ga dodam 10%. Pojma nimam kako naj to upoštevam.
Je pa to dodatek, ki potrebuje ustrezno encimsko moč drugih sladov, tako da predvidevam, da se ga procentualno dodaja tako kot druge dodatke aka adjuncts - do 15% direkt v mash, nad 15% cereal mash.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Recimo da to spada pod "specialna" piva.
Nabavil sem pšenični škrob in ga imam namen uporabiti za eno "belgijsko" single/dubble pivo.
Kako se to upošteva pri recepturi? kokr pšenični slad? Zanima koliko mi bo nabilo alkohola če ga dodam 10%. Pojma nimam kako naj to upoštevam.
Je pa to dodatek, ki potrebuje ustrezno encimsko moč drugih sladov, tako da predvidevam, da se ga procentualno dodaja tako kot druge dodatke aka adjuncts - do 15% direkt v mash, nad 15% cereal mash.
Glede na to, da je to čisti škrob, bi ga jaz za začetek upošteval kot dvakratno težo pšeničnega slada. Orientacijsko ... Če ga boš dodajal veliko (>10%), bi bilo smiselno tudi razmisliti kako bo to vplivalo na zmožnost filtracije. Mogoče dodat kake riževe lupine, da je več balasta. Da ti ne bo ostal samo en cmok
Ugibam ...

Tuki je en podoben ameriški eksperiment: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=94600
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Pomojem bo tudi OK, če ga upoštevam kot 2x težo pšeničnega sladu, če je pa res pa ne vem;)). Da se razume, 100g pšeničnega škroba =200g pšeničnega sladu.
Bom ga pa uporabil okoli 5% in pa z BIAB ne bi smel biti problem.
thx za link.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Živjo!
Teoretično vprašanje - se je kdo kaj igral z dvigom alkohola v pivu?
Berem po tujih forumih o dodajanju viskija, brendija ali vodke...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.338
1.013
113
Alkohol v pivu dvigneš tako da daš več hrane kvasovkam ..

Vodko se uporablja primarno za infuzije oz. tinkture, torej da izločiš iz neke "začimbe" arome ki so ponavadi slabo topne v vodi. Prednost je tudi da deluje alkohol razkužilno in razkuži dotično surovino da ne pokvari piva. Skratka tako vodko dodaš v pivo in dobi več efekta od uporabljene začimbe .. alkoholno stopnjo dvigne relativno malo (5dcl vodke ti bo v 20l batchu dvignilo alkohol za 0.5%).

Viski/bourbon in vinjak oz. druge žgane pijače starane v hrastovih sodih se pa ponavadi dodaja zaradi direktnega efekta na aromi samostojno (ali z dodajanjem dodatne "hrastovine" za še bolj povdarjen efekt). Primarno se iz tega vleče hrastovo aromo oz. efekt staranja v lesenih sodih. Spet tu ne gre za dvig alkohola, čeprav se dodaja tudi večje količine lahko.

Še dodatek! Pri mešanju žganih pijač v pivo moraš pazit ker redčenje slabega žganega alkohola v vodi (pivo) lahko prinese na površje zelo, zelo slabe arome in okuse. Vedno prej preveri kvaliteto žgane pijače tako da jo razredčiš v 1:10 vode .. sploh kakšne poceni vodke znajo naredit zanimiv efekt!
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Hvala za razlago!
Ko sem kuhal pivino (Scottish heavy) sem poleg kg dekstroze dodal še deci regratovega domačega sirupa (sladko k hudič).
Zdaj že 6ti dan lepo vreje (brlup na sekundo
)...