Snežne verige

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.867
5.217
113
Ne bot tolk glasn...da nau odmeval! Kmal bo 22h :D

mtl

Guru
19. jul 2007
11.027
691
113
Kras
www.mtl.si
Da malo obudim to temo.
Za en avto potrebujem ''verige''. Ker se praktično ne bo uporabljal po snegu, rabim več ali manj le nekaj, kar bo zadostovalo zakonu, tako da gledam te tekstilne. Dimenzija je 215/55/18.
Vseeno pa me zanima, če ima kdo praktične izkušnje s temi dvemi zadevami. Cena je praktično ista in če so ene boljše, potem vseeno vzamem raje tiste.

Kolikor sem iskal, so tekstilne ''verige'' zakonsko nadomestilo za klasične verige le v Sloveniji. Še vedno drži, da v Italiji in Avstriji ne veljajo?

frog55

Fizikalc
23. apr 2010
318
102
43
Da malo obudim to temo.
Za en avto potrebujem ''verige''. Ker se praktično ne bo uporabljal po snegu, rabim več ali manj le nekaj, kar bo zadostovalo zakonu, tako da gledam te tekstilne. Dimenzija je 215/55/18.
Vseeno pa me zanima, če ima kdo praktične izkušnje s temi dvemi zadevami. Cena je praktično ista in če so ene boljše, potem vseeno vzamem raje tiste.

Kolikor sem iskal, so tekstilne ''verige'' zakonsko nadomestilo za klasične verige le v Sloveniji. Še vedno drži, da v Italiji in Avstriji ne veljajo?
V Avstriji so verige obvezne samo v zimskih razmerah. Če pa je samo mokro ali suho cestišče pa ne rabiš imeti verig v prtljažniku kot velja pri nas.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.334
3.738
113
Močno dvomim, da v Italiji niso dovoljene, ker v Dolomitih jih ima "vsak drugi" Italijan gor. Pa nekje v spominu imam, da so tudi v A dovoljene ampak morajo ustrezat nekemu njihovemu standardu.

Jaz jih imam kot rezervo za negnano os na avtodomu, poleg klasike za spredaj, če bi bila močna poledica oz. poledenel sneg. Uporabil jih še nisem.

frog55

Fizikalc
23. apr 2010
318
102
43
In, če se na poti najde sneg in ti verig niti v prtljažniku nimaš? Pa pustimo to, da jih niti namontirati ne znaš.
Odgovoril sem mu samo kako je po zakonu. Seveda pa je razlika kje si v Avstriji. Če si kje na Tirolskem, Koroški boš po zdravi pameti imel zimske + verige. Na Dunaju ali Gradiščanskem pa najbrž ne boš rabil verig.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.334
3.738
113
Med zadnjimi novostmi glede zimske opreme je, da se v vseh EU državah, izjema je Avstrija, tekstilne verige z oznako EN16662-1 lahko uporabljajo kot zimska oprema. Od leta 2023 so tekstilne verige dovoljene tudi v Švici.