Sneg 2025/2026

19. jul 2007
3.030
1.775
113
Letos so zahtevale naše gore 46 žrtev.

Do danes, 6. oktobra 2025, je na slovenskih cestah v prometnih nesrečah umrlo 78 oseb. To je 21 več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo smrtnih žrtev 57.

Letos je v gorah umrlo 46 ljudi, kar je skoraj isto kot lani na cestah v istem obdobju (57 oseb, indeks 124 %). (glede na letos ja pa na cesti indeks 169 %). Toliko, da se številke postavijo v kontekst.

Še ena primerjava: "Do danes, 6. oktobra 2025, je bilo v Sloveniji zabeleženih 17 delovnih nesreč s smrtnim izidom."

dask

Majstr
21. sep 2023
746
879
93
Letos je v gorah umrlo 46 ljudi, kar je skoraj isto kot lani na cestah v istem obdobju (57 oseb, indeks 124 %). (glede na letos ja pa na cesti indeks 169 %). Toliko, da se številke postavijo v kontekst.

Še ena primerjava: "Do danes, 6. oktobra 2025, je bilo v Sloveniji zabeleženih 17 delovnih nesreč s smrtnim izidom."
Če k temu dodaš število "udeležencev", se statistika precej spremeni. Od koliko ljudi na cesti jih je umrlo 78 in od koliko v gorah 46... podatkov ni, ampak procent v gorah je precej višji. Turistov je vedno več, slikce na omrežjih so lepe... na dan te nesreče je azijski turist v hostlu pri kolegu spraševal, kje se pride iz Bohinja na sedmera... na opozorilo o razmerah je odgovoril - saj bi šel "samo do prvega jezera, po krajši poti (čez Komarčo....). Pa se pejt potem...

• Wow
Reactions: jonny77

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.448
3.810
113
Torej da povzamem kontest: v gore hodimo skoraj tako radi kot se vozimo po cestah in seveda precej raje kot v službo.

Saj si to hotel povedati?

dask

Majstr
21. sep 2023
746
879
93
Torej da povzamem kontest: v gore hodimo skoraj tako radi kot se vozimo po cestah in seveda precej raje kot v službo.

Saj si to hotel povedati?
Tudi tako lahko... Na cesti je veliko več ljudi, % ponesrečenih precej manjši. Kljub temu, da je procent idiotov in egoistov na obeh koncih enak. Turistov, ki nimajo pojma, tudi. To sem hotel povedat.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.448
3.810
113
V bistvu sem blontnemu Johanu odgovarjal, pa si not skočil, pa se mi ni ljubilo popravljat - pardon. ;)

mistique

Guru
16. jun 2009
15.273
2.804
113
Emona / Carnium
Tudi tako lahko... Na cesti je veliko več ljudi, % ponesrečenih precej manjši. Kljub temu, da je procent idiotov in egoistov na obeh koncih enak. Turistov, ki nimajo pojma, tudi. To sem hotel povedat.
Trend na cestah bo najbrž še malček padal. V gorskem svetu pa bo trend zagotovo še naraščal.

Iz povzetka statistike pa lahko potegnemo veliko (tudi napačnih) zaključkov. Da so socialna omrežja problem, da je problem vork-lajf balans, da je življenje modernega samouresničenega človeka tako bedno, da mora za vsako ceno v naravo in to čim bolj pristno, dramatično in nevarno, da bi začutil, da je človek...da so idioti in egoisti vseeno bolje usposobljeni za ceste, kot neravne (ne nujno nevarne), izpostavljene terene, kjer ni ograj, prometne signalizacije...

mistique

Guru
16. jun 2009
15.273
2.804
113
Emona / Carnium

mistique

Guru
16. jun 2009
15.273
2.804
113
Emona / Carnium
Noro...ne glede na to, da je imel SVK in čelado.
1760011862133.png

• Žalosti me
Reactions: jonny77

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.746
5.037
113
Noro mi je bolj to, da je šel v hribe kao z dvema prijateljema, tam so se ločili, ker je hotel na zahtevnejšo turo, potem pa sta "prijatelja" odšla domov in nazaj v Španijo brez, da bi prijavila izginotje. Meni so take stvari čisto nerazumljive. Kot pogrešan je bil zaznan šele ko je univerza v Španiji javila, da ni prišel na predavanja. Jest ne vem ali so vsi že popolnoma nori, brezbrižni ali pa sta prijatelja izkoristila opcijo in ga porinila nekam.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.273
2.804
113
Emona / Carnium
Ja, veliko je nesmislov, tudi glede same smeri gibanja (kar z lahkoto pripišemo zmešnjavi v podanih informacijah ali pa se je tip izgubil). Razumem, da ljudje nimajo pojma o razmerah v gorah, kamor spada preprosto pridobivanje informacij o vremenu in informacije o tem, kaj je ustrezna opremljenost...vse ostalo pa je najbrž stvar značaja posameznika. No, ne glede na vse, ga že od jutra išče GRS.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.940
5.530
113
Vsekakor v Sloveniji univerza ne bi celo leto opazila, da študent ne prihaja na predavanja. Španci so nekaj posebnega. To je res noro.
Tu je še zmeraj upanje, da je naredil malo ovinka po Evropi do povratka v Španijo in se bo nekje pojavil.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.273
2.804
113
Emona / Carnium
Pokojnik je šel takole oblečen in obut na turo? Kaj ti bo čelada, če imaš pa najkice.
Ja, glej te superge. Mislim, jst ne morem verjet kaj folk dela. Pa nisem noben gorniški čistun, samo tole je res noro. Model se je ubil, ker je šel tako napravljen čez Plemenice...kjer mu noben SVK (niti čelada) ne pomaga v teh supergah...sej ni jeklenica od parkinga do Aljaža napeljana...wtf.

EDIT: jasno, da Plemenice ali Luknja niso problem. Tako napravljen je bil obsojen na zdrs po katerikoli poti.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.752
121
63
Eni se res ne pozanimajo, zadnjič sta dva Švicarja na gorskih kolesih gledala kako bosta šla na šmarno iz Tacna, pa pridem zraven in jima povem da bosta po tej poti bolj težko prišla gor, mogoče bo šlo dol ampak ne bosta deležna odobaravnja, da je pot za z gorcem na šmarno od zadaj po cesti.

No pol mi pa pokažeta, sta si zrisala v neki aplikaciji pot iz Ljubljane do Tržiča čez okoliške hribe, na podoben način kot tole s šmarko - iz Tacna gor pa po Partizanski dol :). Če si nekdo na tak način planira pohod na Triglav more met že kr mal srečo da je vse ok.

Podobne teme