Sneg 2025/2026

19. jul 2007
3.028
1.775
113
Letos so zahtevale naše gore 46 žrtev.

Do danes, 6. oktobra 2025, je na slovenskih cestah v prometnih nesrečah umrlo 78 oseb. To je 21 več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo smrtnih žrtev 57.

Letos je v gorah umrlo 46 ljudi, kar je skoraj isto kot lani na cestah v istem obdobju (57 oseb, indeks 124 %). (glede na letos ja pa na cesti indeks 169 %). Toliko, da se številke postavijo v kontekst.

Še ena primerjava: "Do danes, 6. oktobra 2025, je bilo v Sloveniji zabeleženih 17 delovnih nesreč s smrtnim izidom."

dask

Majstr
21. sep 2023
744
877
93
Letos je v gorah umrlo 46 ljudi, kar je skoraj isto kot lani na cestah v istem obdobju (57 oseb, indeks 124 %). (glede na letos ja pa na cesti indeks 169 %). Toliko, da se številke postavijo v kontekst.

Še ena primerjava: "Do danes, 6. oktobra 2025, je bilo v Sloveniji zabeleženih 17 delovnih nesreč s smrtnim izidom."
Če k temu dodaš število "udeležencev", se statistika precej spremeni. Od koliko ljudi na cesti jih je umrlo 78 in od koliko v gorah 46... podatkov ni, ampak procent v gorah je precej višji. Turistov je vedno več, slikce na omrežjih so lepe... na dan te nesreče je azijski turist v hostlu pri kolegu spraševal, kje se pride iz Bohinja na sedmera... na opozorilo o razmerah je odgovoril - saj bi šel "samo do prvega jezera, po krajši poti (čez Komarčo....). Pa se pejt potem...

• Wow
Reactions: jonny77

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.438
3.806
113
Torej da povzamem kontest: v gore hodimo skoraj tako radi kot se vozimo po cestah in seveda precej raje kot v službo.

Saj si to hotel povedati?

dask

Majstr
21. sep 2023
744
877
93
Torej da povzamem kontest: v gore hodimo skoraj tako radi kot se vozimo po cestah in seveda precej raje kot v službo.

Saj si to hotel povedati?
Tudi tako lahko... Na cesti je veliko več ljudi, % ponesrečenih precej manjši. Kljub temu, da je procent idiotov in egoistov na obeh koncih enak. Turistov, ki nimajo pojma, tudi. To sem hotel povedat.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.438
3.806
113
V bistvu sem blontnemu Johanu odgovarjal, pa si not skočil, pa se mi ni ljubilo popravljat - pardon. ;)

mistique

Guru
16. jun 2009
15.266
2.789
113
Emona / Carnium
Tudi tako lahko... Na cesti je veliko več ljudi, % ponesrečenih precej manjši. Kljub temu, da je procent idiotov in egoistov na obeh koncih enak. Turistov, ki nimajo pojma, tudi. To sem hotel povedat.
Trend na cestah bo najbrž še malček padal. V gorskem svetu pa bo trend zagotovo še naraščal.

Iz povzetka statistike pa lahko potegnemo veliko (tudi napačnih) zaključkov. Da so socialna omrežja problem, da je problem vork-lajf balans, da je življenje modernega samouresničenega človeka tako bedno, da mora za vsako ceno v naravo in to čim bolj pristno, dramatično in nevarno, da bi začutil, da je človek...da so idioti in egoisti vseeno bolje usposobljeni za ceste, kot neravne (ne nujno nevarne), izpostavljene terene, kjer ni ograj, prometne signalizacije...

Podobne teme