Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Bom odgovoril, pa gospod župnik ne pridiga o tem. To ni domoljubje, če so tisti kateri se niso strinjali z režimom bili v arestu. To ni domoljubje, kjer ti država na silo vozi v tvoje kraje tujce in imajo tile tujci več pravic kot domačini, še danes nočejo govoriti slovensko, pa so že 40+ let tu.
Ja jla je bila obrambna, v kateri pa so vsakogar kater se ni strinjal z ideologijo šikanirali, da pa ste tako radi svoj narod pobijali na mejah pa je za vas le sramota, ali pa da cariniki niso govorili slovensko in so nas za tist kofe šikanirali.
Ti bom odogvoril ker vidim da si hudo jezen.
O cerkvi in veri nebi. Sem sicer ateist, ampak mnogi moji sosedje iste generacije so hodili k maši, pa smo bili kljub vsemu najboljši prijatelji. Še sedaj smo in nas NEBO nihče skregal! Kaj počnete pri maši me ne briga. Niti tedaj me ni. Če ne zastopiš ŠALE Demza, se bolje potrudi. Včasih je treba sprejeti tudi šalo na svoj račun. Vsekakor dokler ni stvar žaljiva, kar pa v tem primeru mislim da ni.
Nestrinjanje z oblastjo še ni pomenilo zapora. Javno delovanje proti.... pa vidiš kaj se je zgodilo ob razpadu Juge. Stotisoči mrtvih, miljoni porušenih domov, itd. Je vredna cena tega glede na to da sedaj vsi skupaj rinemo v EU?
Država ni vozila tujce. Prebivalci južnih republik so sami prišli delat tiste stvari za katere smo bili slovenci gospoda in nismo hoteli delati. Rudniki, železarne, gradbeništvo.... Tradicija železarstva in rudarstva je bila v tistih krajih še pred kraljevino Jugoslavijo.In to niso bili tujci ampak državljani Juge z vsemi pravicami.
Za jezike moraš biti malo talent! Imam soseda ki že vsaj 50 let živi v Ljubljani pa tako zavija po ''daljensk'', da ga je kar hec poslušat. Sicer pa kako ločiš nekoga z juga ali je na začasnem delu ali ima državljanstvo? Kje naj se naučijo? Na šihtu so z svojimi, v trgovini poberejo s polic saj ne loči razlikko med kruh in hleb, pride na konsu dneva domov v svojo družino ali družbo, še vedno med svojimi, saj jih slovenci niti nočejo sprejeti. Živijo skoraj kot v getu. Nikoli niso imeli več pravic, niti sedaj jih imajo, kvečjemu obratno.
V mojih časih nisem opazil nobenega šikaniranja. Albanci so se grupisali, slovenci zbirali... pač vsak k svojim. Nihče ni bil kaznovan zaradi tega, pa čeprav ni bilo zaželjeno. Ko smo šli v prekomando smo imeli eno malo polično predavanje, pa meni major reče: ''ajde ti slovenac šta misliš o JNA'', pa sem mu povedal par stvari in je zamenajl vse barve na frisu kar se da, pa mi noben ni kasneje nič težil zaradi tega.
Kar se iče graničarjev, si pa stopil na napačno mino.Jaz sem bil graničar in ubijal bi če bi bilo treba. Kot prvo ve se da je 100m obmejni pas in da so graničarji bog in batina tam. Civili se ne smejo tam gibati. Za to so meji prehodi za poštene ljudi.
Postopek ustavljanja je da se zadereš prvo stoj, pa potem stoj pucaču, po tem ustreliš v zrak, šele na to streljaš, po možnosti samo da ga raniš. Če nekomu ni jaso po opozorilih in po prvem strelu v zrak? Kaj bi si ti mislil, ah ga bom spustil...Ali pa da ima neke čune namene.
Tam kjer sem jaz bil je bilo po tleh polno izstreljene municije, pa je bilo tako bogu iza nogu, da niso ravno neki čehi bežali čez. Prej bi se lahko reklo da so bile nekatere države skoraj še v vojni do razpada vzhodnega bloka. Si morda sišal za operacijo Raduša? Poguglaj še o ostalih terorističnih napadih na Jugoslavijo.
Ponosen sem na to da sem takrat na težak način čuval vaše atije in mamice.
Je pa tudi JLA je dobro poskrbela za nas, imeli smo boljšo opremo in boljše pogoje kot navadna vojska, ki je samo morala odslužit obvezni rok.
Kar se pa kave tiče, bil je zakon da vsak lahko prenese 1kg kave, šteko cigaret, liter žgane pijače čez mejo. Pa še to niso življensko nujne stvari. Po zakonu pa še robo do vrednosti XY kolikor je bil pač tečaj. Tisti z maloobmejno pa skoraj neomejeno če gredo večkrat.
Še vedno si mi dolžan definicijo jugonaostalgika in zakaj je to slabo. SE ne mudi, sedaj bom jazpo balkansko začel malo roštiljat, vreme je lepo, škoda viset na računalniku.