Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši do zdaj. Kje so vzroki in ukrepi?

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.410
11.123
113
Ko rečem, da je po mojem mnenju preveč domačih nalog mislim konkretno prvo triado, 3. razred zdaj je po starem 2. razred, če potegnemo vzporednice smo vedno vso domačo nalogo naredili v šoli po kosilu in doma samo učenje, in kot domače naloge mislim na to, da jih namesto v po starem rečeno podaljšanem bivanju (RAP po novem) delajo doma. Ker v RAP delajo skoraj nič tistega, kar je v RAP napisano da naj bi počeli, vsaj pri nas. Nič narobe sicer s tem da je kakšna naloga tudi za doma, niti nič narobe s tem, da se morajo učiti doma (to zagotovo vsi smo in tudi zdaj je enako).

RAP (samo en del pripenjam) naše šole:
Učenci od 1. do 5. razreda bodo imeli priložnost, da v šoli v eni šolski uri opravijo tudi domačo nalogo. Temu je namenjena dejavnost Pišem, rišem in se učim (za učence 1. in 2. razreda), Moj čas za učenje (za učence od 3. do 5. razreda). V tej dejavnosti bodo domačo nalogo pisali vsi prijavljeni učenci, od učencev pa je odvisno ali bodo domačo nalogo v šoli tudi dokončali.

Takoj po kosilu tudi igranje in razgibavanje (podpiram).

Poboldal sem to kar je pomembno. Seveda je odvisno od učencev, a če več kot polovica učencev ne dokonča ali pa celo sploh ne dela domače naloge, potem je tu bolj verjetno kocka pri učitelju kot pri učencih.
Domača naloga je na učencu, da jo naredi, ne na učitelju.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.140
2.875
113
Napisal si, da sediš cele popoldneve z otrokom, kar ni ne normalno, ne ok za otroka in konec koncev zate. Naposlušal sem se pa v 15 letih jamranja, kok je težko, ker morajo knjige brat, pa njihov noče pa njihov ne more, pa ne mara makaronov pa ....vstavi poljubno. Nisem rekel da si to ti, samo za božjo voljo začni delat distanco od tega, ker otrok mora vsaj do druge triade dojet, da je to njegova odgovornost. Če kaj ne zmore, ne razume mora sam povedat. Spet ni na tebi da cele dneve sediš, ampak je na tebi, da usmeriš, naučiš ribe lovit, ne pa pomagaš lovit v nedogled. Kako naj učitelj ve, da otroku nekaj ne gre, če nosi perfektne naloge v šolo?

Če sem/sva se, ker sva starša dva, vmešala tako v domače delo kot v šolo, sva se vmešala ko/če je bilo nujno potrebno. Pa še to, učitelji so taki kot so, eni dobri, drugi povprečni in tretji slabi, tako je bilo in je še vedno. Na otroku pa je, da vzame od tega kar mu je na voljo.

Ok, se posipam s pepelom, če si "ubadanje" razumel kot sedenje zraven.

Domača naloga je na učencu, da jo naredi, ne na učitelju.

Tako nekako. Kot sem že napisal, marsikaj ni več na učitelju in se prelaga odgovornost drugam. Še malo in tudi učenje ne bo več na učitelju.

jello

Guru
22. sep 2008
11.292
4.463
113
Med učitelji fuknjencev ne manjka. S tem se je treba sprijaznit. Imamo konkretni primer z učiteljem ang v 7. razredu, kliče starše v šolo, govorilne ure posebej pri njem, vsak teden vpisi, je pač kreten, ki ne zna vzpostavit reda pri pouku in so vsi drugi krivi, samo on ne. Treba je preživet, v osmem in devetem pri ang težav ni, ker se zamenja učitelj.
Podobno pri likovnem pouku, ni ravno kreten, je pa posebenež s svojimi forami. Včasih si nekaj nakracal ali pa še to ne, dobil manj uspešno (mu) in se nihče ni posebej sekiral. Danes so vsako leto izredni sestanki, ki jih skličejo starši piflark, ki ne prenesejo štirice, kaj narest s tem učiteljem, ker so za zmazek dobile oceno 3.

Od trojke se ne umre. S trojko se da na vsako šolo, na vsak faks, s trojko se da vse, smučat, plavat, salto, premet (kot z always ultra). Samo nekaterih staršev zadovoljit, tega se pa ne da vedno.

• Ljubezen
Reactions: Vadim

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.410
11.123
113
Ok, se posipam s pepelom, če si "ubadanje" razumel kot sedenje zraven.

Tako nekako. Kot sem že napisal, marsikaj ni več na učitelju in se prelaga odgovornost drugam. Še malo in tudi učenje ne bo več na učitelju.
Domača naloga je že v osnovi naloga ki jo otrok opravi doma. Al bi jo moral učitelj?