Covid-19 Popolni LockDown 20.Novmeber 2021

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.789
6.988
113
Saj ne vem kje naj pišem... skratka tisti cepljeni z JJ in Astro, dobijo booster shot z enakim cepivom ali potem z recimo Fajzerjem?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.491
4.379
113
Uradno naša stroka priporoča mRNA za booster, tudi če si vektor konzumiral prej. Uradno pa v tem primeru tudi podpišeš da se strinjaš da si seznanjen s tem da se cepiš na lastno odgovornost in da si posebej seznanjen s tem da mešanje cepiva ni odobreno s strani priporočenih organizacij/proizvajalcev cepiv in tveganje v celoti prevzameš nase.

• Wow
Reactions: javr

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.747
10.110
113
V glavnem še en fail naših vrlih vladajočih, posiljevanje z AZ.... Teh kiksov se je nabral za en cel koš, seveda je pa kriv izključno narod.... Krek in druščina bi moral že davno letet.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.537
-8.871
113
Saj ne vem kje naj pišem... skratka tisti cepljeni z JJ in Astro, dobijo booster shot z enakim cepivom ali potem z recimo Fajzerjem?
Z mRNA imaš ene 3-5x boljši odziv na booster, kot če ponoviš z vektorskim.
Študije ne bom zdej iskal, ker sem na telefonu (primerjali so kombinacije moderna/fajzr/jj)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.491
4.379
113
Z mRNA imaš ene 3-5x boljši odziv na booster, kot če ponoviš z vektorskim.
Študije ne bom zdej iskal, ker sem na telefonu (primerjali so kombinacije moderna/fajzr/jj)

Seveda ker boooster (recimo pri AZ je bil originalno priporočen 2-3 mesece po prvem špikanju) dvigne efektivnost v 4 tednih kot se je to delalo pri nas za par %. Pri relativni nizki efektivnosti (60% pa nekaj za vektorska cepiva) je špikanje po 4h tednih totalni nesmisel. Medtem ko mrna cepiva so efektivna 90+%, tako da logično da boš pri kombinaciji dobil večjo zaščito.

Vprašanje je pa kakšen je odziv telesa oz. imuinskega sistema na dve dokaj različni tehnologiji cepiva. Kar je bilo študij (recimo Izrael) pada efektivnost pri mrna hitreje kot pri vektorjih. Po drugi strani so nek indici (recimo študija iz Nemčije) da vseeno pri vektorskih ni boljše zaščite čez čas in pada enako oz. celo bolj kot pri mrna.

S tehničnega stališča bi bilo najboljše prejet vsa možna cepiva, s tem je tveganje da nekaj ne štima s posameznim cepivom najmanjše! ;)

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.817
113
20 kil preveč? Dej ga še enkrat poglej. 15 kil preveč mam jest pa zlezem na Pavliča brez posebnih težav, ta se pa komaj do avta prebije
Sej imamo vsi svoje pregrehe. Ne oporekam, ampak to je tako, kot bi najel 120kg bajsija na fitnesu za shujsevalno kuro. Ali brezdomca spraseval o financnih nalozbah, zupnika spraseval o dekletih...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.740
10.227
113
EU
Tistim ki se nočejo cepit, naj dajo podpisat izjavo, da ne bodo iskalni zdravniške pomoči oz. bodo dali prednost pri obravnavi tistim, ki so se cepili.
Saj njih itak ščiti njihov imunski sistem... če bodo pa koga okužili dalje, pa naj delno financiranje njegovo zdravljenje.

Če si del skupnosti, moraš tudi svoj del prispevat in v tej situaciji je prispevek ceplenje.
Preberi, da mi ni treba znova razlagat, ker sem enkrat že napisal:
Cepljeni, ki so se okužili pomeni, da se niso držali priporočil vlade #ostanizdrav#. Niso storili vse, da preprečijo širjenje virusa, nam necepljenim pa bi pamet solili. :fredi:
Pri cepljenju jim dati podpisati izjavo, da v primeru okužbe, cepljeni ne bodo iskali zdravniško pomoč oz. bodo dali prednost pri obravnavi tistim, ki se niso cepili.:evil:

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.567
3.635
113
Še ena administrativna napaka. :valjamse:

Logar:
Za strožje ukrepe, ne pa popolno zaprtje
Mateja Logar je po sestanku s predstavniki vlade dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države.

Kot je pojasnila, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Jeba je, ko se še dohtarji upogibajo Jajotovi vladi.
Glede na eksponentno rast okuženih, je zaprtje neminovno. Vprašanje je le, a se bo to zgodilo, ko bo še dovolj rezerv v zdravstvu ali pa se bo čakalo do konca, da gre vse k vragu in boš imel teden čakalne vrste za intenzivno nego ter dva dni za predihavanje.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.834
2.858
113
še v SLO - ampak komaj
Poklukar: “A pravte 10 dni fse zapret?”
Mateja: “Ja”
Poklukar: “Dobro. Dajte zapište, jes bom pa šefu povedal. “
Telefonat: “Janez - smo se odločili, da je 10 dnevni lockdown najboljše. Je že v zapisniku in dano medijem …”
Janez: “A si ti diht????!? Lockdown gre samo, če izkličemo epidemijo! To pa ne gre, ker …, ker …., ker nimamo več gnarja. No gnar je - sam ga nucamo za kampanjo. Daj ured …”
Ostalo je zgodovina, no - pač napaka v zapisniku.

edit: bemti autocorrect

edit2: bemti^2 autocorrect

Nazadnje urejeno:

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Preberi, da mi ni treba znova razlagat, ker sem enkrat že napisal:
Cepljeni, ki so se okužili pomeni, da se niso držali priporočil vlade #ostanizdrav#. Niso storili vse, da preprečijo širjenje virusa, nam necepljenim pa bi pamet solili. :fredi:
Pri cepljenju jim dati podpisati izjavo, da v primeru okužbe, cepljeni ne bodo iskali zdravniško pomoč oz. bodo dali prednost pri obravnavi tistim, ki se niso cepili.:evil:
a necepljeni, ki se okuži pa se je držal priporočila vlade?
pošteno...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.789
6.988
113
Jeba je, ko se še dohtarji upogibajo Jajotovi vladi.
Glede na eksponentno rast okuženih, je zaprtje neminovno. Vprašanje je le, a se bo to zgodilo, ko bo še dovolj rezerv v zdravstvu ali pa se bo čakalo do konca, da gre vse k vragu in boš imel teden čakalne vrste za intenzivno nego ter dva dni za predihavanje.
Včeraj sem bil z pubecom v bolnici zaradi nekega drugega sranja. Tam se oglasi fant ki je zbolel za covidom in tarna da težko diha in da ima saturacijo 92. Gladko so ga zavrnili in rekli naj gre na svež zrak z objasnilom da jemljejo samo covidne bolnike z potrjeno covidno plučnico. Tako da se mi zdi, da je situacija precej resna in v bolnico ne hodijo ljudje na dopust, kot smo slišali pravljice iz preteklih valov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.491
4.379
113
Včeraj sem bil z pubecom v bolnici zaradi nekega drugega sranja. Tam se oglasi fant ki je zbolel za covidom in tarna da težko diha in da ima saturacijo 92. Gladko so ga zavrnili in rekli naj gre na svež zrak z objasnilom da jemljejo samo covidne bolnike z potrjeno covidno plučnico. Tako da se mi zdi, da je situacija precej resna in v bolnico ne hodijo ljudje na dopust, kot smo slišali pravljice iz preteklih valov.
S tako saturacijo ne vem kaj bi sploh počel tam (sploh ker je najbrž posledica paničnega odziva na težko dihanje in posledično nepravilnega dihanja). Ko ti pade pod 90 te dajo na kisik nič prej, drugače pa marsikateri kronični kadilec ali pa kronični pljučni bolnik ima velikokrat nižjo vrednost kisika v krvi pa ne visi zato na urgenci.

92 je drugačne mejna saturacija za covid za nujno zdravstveno stanje že ves čas (en od indikatorjev za potrebno ukrepanje). Domnevam da če si drugače v ustreznem fizičnem stanju (glede na to da omenjaš da je "fant", torej ni oseba s 100 boleznimi pri 85 letih) je hospitalizacija nepotrebna oz. te napotijo domov.