Okolju prijazni avtomobili

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.229
531
113
kranj
Imam naročnino na googlovo AI in sem zadnjič zahteval, da mi izdela celotno finančno poročilo glede nakupa avtomobila. Globoko presenečen nad učinkovitostjo in natančnostjo te zadeve.
sem šel preverjat navadno brezplačno umetno (nes)pamet. primerjava med dizlom in štromarco za 5 let. avto za 55k (štrom) in 45k (dizel)-sicer cena ne igra take vloge . letno prevoženih 25k km. občutna prednost štromarca. slabih 5 jurjev na leto prednosti imaš pri letno prevoženih 15k km, okoli 10k km pa štromarca ni več optimalna.

sad

Guru
24. avg 2007
23.468
12.320
113
sem šel preverjat navadno brezplačno umetno (nes)pamet. primerjava med dizlom in štromarco za 5 let. avto za 55k (štrom) in 45k (dizel)-sicer cena ne igra take vloge . letno prevoženih 25k km. občutna prednost štromarca. slabih 5 jurjev na leto prednosti imaš pri letno prevoženih 15k km, okoli 10k km pa štromarca ni več optimalna.
Dizle končno kupujejo ljudje, ki delajo po 30 in več tisoč km letno. In za take, ki so večinoma na relacijah, je dizel popolnoma dobra izbira, sploh če nima možnosti polnjenja doma. Potem je dejansko edina izbira.

• Haha
Reactions: jonny77

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.229
531
113
kranj
saj ni cena važna (ajde). dejstvo je, da se štrom splača "že" pri 15k km. Seveda, fajn je, da imaš doma elektrarno. Pa tudi brez je še vedno boljši.

sad

Guru
24. avg 2007
23.468
12.320
113
saj ni cena važna (ajde). dejstvo je, da se štrom splača "že" pri 15k km. Seveda, fajn je, da imaš doma elektrarno. Pa tudi brez je še vedno boljši.
Dobro preberi, kaj sem napisal: ČE IMAŠ MOŽNOST POLNJENJA DOMA. Nima veze ali imaš SE ali ne. Ker tudi če plačuješ elektriko po nižji tarifi, si najmanj na polovici stroška goriva, verjetno še manj.
Ker če nimaš možnosti polnjenja doma, potem je EV popolna bula. Ker si na strošku dizla ali čez, pa še je... se moraš s polnilnicami vsak dan (ali vsak drugi dan), namesto da bi enkrat tedensko napolnil rezervoar.
Razen, če imaš takšno srečo, da imaš zraven stanovanja javno polnilnico po 20 centov na kWh, ki je vedno prazna.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.969
14.612
113
Za to rabis sam kmečko pamet.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.229
531
113
kranj
Dizle končno kupujejo ljudje, ki delajo po 30 in več tisoč km letno. In za take, ki so večinoma na relacijah, je dizel popolnoma dobra izbira, sploh če nima možnosti polnjenja doma. Potem je dejansko edina izbira.
Mnja, miselni preskok iz tankaj in pelji (1000 km v enem šusu...) v tankaj 2x in pelji (1000 km...) bo še dolgo v glavah. Ja, če bi pa zmetal skup stroške dizla (pa četudi ostane ista cena več let), bi pa verjetno vsak šel na pumpo po malo štroma 2x do 3x na furo. Izgubiš od pol ure do uro (če ves čas polniš od 20-80) sicer pa še to ne. Ampak, ne pridigam, tudi sam imam še dizelco. Vendar, izračun je jasen, več voziš, več prihraniš.