"šparam, pa naj stane koliko hoče" je pri nas stara folklora. Ampak z zeleno indoktrinacijo je to doživelo nove razsežnosti.
Tako kot si napisal...60-80k, da si lahko rečeš da imaš zastonj štrom za bajto in avto in da lahko popaš excel tabele po forumih
Si prepričan, da gre to kdo tako delat? Ker kdor ima 80 jurjev v žepu, da jih zlufta, potem pač verjetno ni ravno revež in verjetno nima hiše z okni, kjer je prepih in brez fasade. Morda potem vrže gor SE za 10 jurjev in je to to. TČ se že ne vidi več toliko.

Evo, samo moja situacija: kupil hišo, staro 30 let. Okna lesena, ni ravno pihalo skozi, ampak so bila slaba, fasada 2 cm ometa. Ampak po čudežu brez plesni. Ko sem jo februarja prevzel (hiša je bila nenaseljena nekaj let), je bilo noter 5 stopinj. Kurjenje na kurilca. Ob najbolj mrzlih dneh sem na dan skuril slabih 10 litrov nafte ob tem, da je bilo noter 20 stopinj (mrzlo) in še to samo pol hiše. Okna sem itak zamenjal, vrata tudi, v vsakem primeru bi jih. Ker sem moral napeljati kup elektrike, UTP kablov, itd. za moje potrebe, je bilo najbolj smiselno zunaj po fasadi in fasado bi itak v vsakem primeru dal. Torej vleka kablov in vsega ostalega po fasadi mi je privarčevala lep strošek fasade. K sreči sem si to lahko privoščil.
Res pa je, da v začetku na TČ in SE nisem razmišljal, ker sploh nisem vedel, da mi bodo odobrili letni netmetering. Potem sem pač še to potegnil zraven (20 jurjev), ob tem sem še nekoliko predimenzioniral SE, ravno zaradi morebitnega nakupa EVja. Ne furam excela na polno, ampak ja, človek mora vedeti, kje približno je. In kar lahko rečem je le to, da se sedaj usedem nazaj in pogledam položnico za elektriko 7 EUR. Računam, da bi v najkasneje cca. 20ih letih celotno naložbo moral prinesti noter, ob tem pa še bistveno manj porabljam vire. Meni osebno je recimo to tudi nekaj vredno.
In pa najpomembnejše: v celotni hiši imam sedaj med 22 in 23 stopinjami (razen v spalnicah, ampak to po moji izbiri), ne pa, da zmrzujem kot cucek.
Še kar se tiče EVja: glede na trenutno dogajanje me bo EV očitno stal manj kot primerljiv ICE avto, ob tem, da imam potem še za nekje med 20 in 30 tisoč km letno brezplačne elektrike. In ja, nakup še enega avta oz. menjavo trenutnega ICEja bom moral izvesti relativno v kratkem času. Torej ta denar bi v vsakem primeru šel.
Če je to zate folklora naj stane kolikor hoče, pač naj bo.
Se pa strinjam, da obstajajo tudi ljudje, ki morajo imeti isto kot sosed. Ampak ko se gre za kosilnico ali vrtno uto je tega več, ampak ko si enkrat pri takih projektih, kot si jih napopal, se pa zadeva bistveno spremeni. Ker večina ljudi le nima 80 jurjev za v zrak vreč, da se potem pred sosedi pohvalijo. Za kakšno SE za 10 jurjev še verjamem, da je pristala na strehi zaradi sosedov, za celovito obnovo za 80 jurjev, pa ne bo šlo.