Okolju prijazni avtomobili

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.065
11.851
113
Ne vem ce glupa, hoce met pa vzame. Lahko pa seveda cakas in cakas... celo zivljenje, ce zelis.
opa, vidis ta besedna zveza opisuje glupane, nivo 3 letnega otroka, ko ima ipični napad v trgovini z igračami. Hoče met.
Ker pač ima osebek tisti trenutek keš, si zagotovi zlati šus, potem pa jovo na novo. Zadovoljit trenutno potrebo pa naj stane kolk hoče. Patologija. :evil:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.923
6.196
113
Se zavedam, da sem ob vedno večjih podražitvah in davkih vedno večji revež. In da ja, morda bom res moral vse prodati in iti živeti kam na obrobje države. Takle pač mamo. Ker roko na srce, 20k za izolacijo, pa še 10k za nova okna, pa še 15k na SE (plus 10k za baterije), in pol še vsaj 10k za TČ pač nimam. Da niti ne izgubljam besed, da pol rabim še ene 30k za zanič in predrag EV, da bo vsaj na pol lahko nadomestil klasiko. In dvomim, da bom imel v bližji prihodnosti. :zavijazocmi:
Samo glej tak, pol boš pa šparal. Veš kak poceni se boš vozo

• Ljubezen
Reactions: NekdoK

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
447
83
Kras
www.mtl.si
"šparam, pa naj stane koliko hoče" je pri nas stara folklora. Ampak z zeleno indoktrinacijo je to doživelo nove razsežnosti.
Tako kot si napisal...60-80k, da si lahko rečeš da imaš zastonj štrom za bajto in avto in da lahko popaš excel tabele po forumih
Si prepričan, da gre to kdo tako delat? Ker kdor ima 80 jurjev v žepu, da jih zlufta, potem pač verjetno ni ravno revež in verjetno nima hiše z okni, kjer je prepih in brez fasade. Morda potem vrže gor SE za 10 jurjev in je to to. TČ se že ne vidi več toliko. ;)
Evo, samo moja situacija: kupil hišo, staro 30 let. Okna lesena, ni ravno pihalo skozi, ampak so bila slaba, fasada 2 cm ometa. Ampak po čudežu brez plesni. Ko sem jo februarja prevzel (hiša je bila nenaseljena nekaj let), je bilo noter 5 stopinj. Kurjenje na kurilca. Ob najbolj mrzlih dneh sem na dan skuril slabih 10 litrov nafte ob tem, da je bilo noter 20 stopinj (mrzlo) in še to samo pol hiše. Okna sem itak zamenjal, vrata tudi, v vsakem primeru bi jih. Ker sem moral napeljati kup elektrike, UTP kablov, itd. za moje potrebe, je bilo najbolj smiselno zunaj po fasadi in fasado bi itak v vsakem primeru dal. Torej vleka kablov in vsega ostalega po fasadi mi je privarčevala lep strošek fasade. K sreči sem si to lahko privoščil.
Res pa je, da v začetku na TČ in SE nisem razmišljal, ker sploh nisem vedel, da mi bodo odobrili letni netmetering. Potem sem pač še to potegnil zraven (20 jurjev), ob tem sem še nekoliko predimenzioniral SE, ravno zaradi morebitnega nakupa EVja. Ne furam excela na polno, ampak ja, človek mora vedeti, kje približno je. In kar lahko rečem je le to, da se sedaj usedem nazaj in pogledam položnico za elektriko 7 EUR. Računam, da bi v najkasneje cca. 20ih letih celotno naložbo moral prinesti noter, ob tem pa še bistveno manj porabljam vire. Meni osebno je recimo to tudi nekaj vredno.
In pa najpomembnejše: v celotni hiši imam sedaj med 22 in 23 stopinjami (razen v spalnicah, ampak to po moji izbiri), ne pa, da zmrzujem kot cucek.

Še kar se tiče EVja: glede na trenutno dogajanje me bo EV očitno stal manj kot primerljiv ICE avto, ob tem, da imam potem še za nekje med 20 in 30 tisoč km letno brezplačne elektrike. In ja, nakup še enega avta oz. menjavo trenutnega ICEja bom moral izvesti relativno v kratkem času. Torej ta denar bi v vsakem primeru šel.
Če je to zate folklora naj stane kolikor hoče, pač naj bo.

Se pa strinjam, da obstajajo tudi ljudje, ki morajo imeti isto kot sosed. Ampak ko se gre za kosilnico ali vrtno uto je tega več, ampak ko si enkrat pri takih projektih, kot si jih napopal, se pa zadeva bistveno spremeni. Ker večina ljudi le nima 80 jurjev za v zrak vreč, da se potem pred sosedi pohvalijo. Za kakšno SE za 10 jurjev še verjamem, da je pristala na strehi zaradi sosedov, za celovito obnovo za 80 jurjev, pa ne bo šlo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
447
83
Kras
www.mtl.si
Se zavedam, da sem ob vedno večjih podražitvah in davkih vedno večji revež. In da ja, morda bom res moral vse prodati in iti živeti kam na obrobje države. Takle pač mamo. Ker roko na srce, 20k za izolacijo, pa še 10k za nova okna, pa še 15k na SE (plus 10k za baterije), in pol še vsaj 10k za TČ pač nimam. Da niti ne izgubljam besed, da pol rabim še ene 30k za zanič in predrag EV, da bo vsaj na pol lahko nadomestil klasiko. In dvomim, da bom imel v bližji prihodnosti. :zavijazocmi:

Tako da kje imate tuki že temo za nas novodobne reveže v Sloveniji?:p
Kako se sedaj ogrevaš in koliko plačaš za to na letnem nivoju? Ker po mojih izkušnjah je pri starih pečeh na kurilca pri prehodu na TČ strošek lahko hitro 40% in manj. To pa noter prineseš v parih letih, če ne greš ravno na neke hude zadeve.
Ironično, večjo kot imaš porabo (torej bolj energetsko požrešna hiša kot je), prej se ti povrne strošek investicije v TČ. Je pa res, da če imaš neko novejšo peč z dobrim izkoristkom, potem pa zna biti vprašanje, če je smiselno metati to ven. Oz. verjetno niti ni. V glavnem excel in nekaj zdrave kmečke pameti, daleč pride v takih primerih. :cool:

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.367
850
113
EU
Tvoja excel tabelca je že v štartu zahtevala vsaj 30k oz. rajši kar več, ker kaj vse si še kupil razen TČ in SE?

Sicer vsekakor hvala, da si si vzel čas, da mi napišeš:zmaga:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
447
83
Kras
www.mtl.si
Moja excel tabela nima veze s teboj. Zate je pomembno samo to:
Ironično, večjo kot imaš porabo (torej bolj energetsko požrešna hiša kot je), prej se ti povrne strošek investicije v TČ. Je pa res, da če imaš neko novejšo peč z dobrim izkoristkom, potem pa zna biti vprašanje, če je smiselno metati to ven. Oz. verjetno niti ni. V glavnem excel in nekaj zdrave kmečke pameti, daleč pride v takih primerih. :cool:

Verjamem pa, da je nekaterim težava povedati v gostilni, da za elektriko porabijo 3 jurje letno. Ampak če si prej 6 jurjev za kurilca in še npr. 500 eur za elektriko, je kalkulacija zadaj precej enostavna.
Aja, pa ne pozabit na alternativno ogrevanje. Jaz imam recimo kamin v glavnem prostoru, tako da če mi odleti elektrika, ne bomo ravno zmrznili ;). V omari pa je še par dek.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.367
850
113
EU
Ne, pri meni je poraba na sezono za ogrevanje 1500 evrov za cca. 200 m2. Vedno dražja je pa samo zaradi zelenega prehoda. Torej umetno povzročena.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
447
83
Kras
www.mtl.si
Ok, potem se usedi nazaj in uživaj ;).
Pametno izvedeni ukrepi za ekologijo so po mojem mnenju smiselni. To pa ne pomeni, da je to, kar se trenutno dela, pametno.
Sem pa sam pripravljen nekaj seči v žep za to in tudi zoptimizirati svoje aktivnosti. Delam to že od vedno.
Recimo samo primer. Sedaj imam nastavljeno ogrevanje sanitarne vode ob 13.00, ker mi takrat SE daje največ od sebe. S tem malo porežem vrh. Če bo EV pri hiši bo to še bolj učinkovito.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.367
850
113
EU
Nimam nič proti s smiselnim ukrepom, ampak to je pa samo umetno nabijanje cen in omogočanje posla zelenim lopovom.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.144
7.192
113
1500 na sezono zdaj, bi potem pomenilo 200€. Torej 1300 prihranska, v 50 letih je to 65k, s subvencijami si torej tam tam glede investicije.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
447
83
Kras
www.mtl.si
1500 na sezono zdaj, bi potem pomenilo 200€. Torej 1300 prihranska, v 50 letih je to 65k, s subvencijami si torej tam tam glede investicije.
Si pa pogumen, da si to upaš izreči brez, da sploh veš točno kakšna je njegova situacija. Zaradi takih izjav pride potem do težav in izrekov samo da se špara, pa naj stane kolikor hoče.

Kakorkoli na 100 let si pa že v plusu za 65 jurjev. :eek: :evil:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.144
7.192
113
Po drugi strani pa niti nima tako visokih stroškov, če ima le 1500 stroškov.

starša sta imela preko 3k olje letno, pa je bajta podobno enako stara kot OPjeva in tudi brez izolacije.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.128
2.046
113
Vedno znova me zabava, ko finančno nepismen folk pozabi na stroške financiranja. :cheer: :cheer: :cheer:

Ne da pozabi, ampak ignorira, ker je čisto preveč komplicirano.
Pa ne samo to, tudi na življenjsko dobo teh zadev se pozablja. Poglej samo našega genija zgoraj...v 50 letih se investicija obrne. Vmes pa pozabi, da bo takrat že na tretjem kompletu opreme za šparanje.
Ista zgodba je izguba vrednosti evja....pri vseh teh silnih excel izračunih se nikoli ne upošteva realna (katastrofalna) izguba vrednosti.

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.003
2.425
113
Pomurje
Ne da pozabi, ampak ignorira, ker je čisto preveč komplicirano.
Pa ne samo to, tudi na življenjsko dobo teh zadev se pozablja. Poglej samo našega genija zgoraj...v 50 letih se investicija obrne. Vmes pa pozabi, da bo takrat že na tretjem kompletu opreme za šparanje.
Ista zgodba je izguba vrednosti evja....pri vseh teh silnih excel izračunih se nikoli ne upošteva realna (katastrofalna) izguba vrednosti.
koliko si jih prodal, da to tako vehamentno trdiš?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.128
2.046
113
Ironično, večjo kot imaš porabo (torej bolj energetsko požrešna hiša kot je), prej se ti povrne strošek investicije v TČ. :cool:

To sem jaz pogruntal že davnega 2008, ko vas 99% tu še ni niti slišalo za TČ.
Letno smo porabili 4k litrov olja. Pumpa me je prišla 15k€, not sem jo spravil v par letih

• Všeč mi je
Reactions: mtl