Saj sva ravno midva o tem že pisala. Verjamem, da je tvoja izkušnja taka, nimam razloga, da dvomimCitat:
Uporabnik bibi83 pravi:
iz lastnih izkušenj lahko potrdim da gre za bolj počasen kvas,po 48 začel delovat
Najboljša varianta ti je sledeča:Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Eno vprašanje preden se prvič lotim BIAB, ker je še oprema v pripravi bi za prvič probal kar na štedilniku in el. plati. Je težko vzdrževati 66 C? In pa ravno naročam lonce pa me zanima če se splača jih kupit že z vsem temi stvarmi pipe/termometri? Ker namen imam kasneje dat svoje senzorje notri in grelec tako da bi tudi pipe bile verjetno drugje.
Če gledaš malo naprej je to vrhunska izbira za večje batche, za 20-30 litrske pa je prevelik iz stališča ohranjanje temperature. Površina vode bo večja in hitreje se bo ohlajalo in hitreje izhlapevalo.Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Lonce nameravam kupit 70litrske premalo/preveliko vnaprej gledano?
To mi je glupo, da se nikjer ne da dobiti loncev z okoli 40L So idealni za okoli 25L rundeCitat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
70l je velik lonec in ni praktičen za manjše batche. Jaz imam 50l in je že 25l piva (največ do sedaj sem toliko naredil) kar naporno narediti, če si sam. Sploh po metodi BIAB. Če misliš s to metodo nadaljevati, 70l lonec po moje ni primeren, ker boš težko z njim operiral.
ti kar priklopi tako kot si predlagal , ker jest imam tako tri hladilnike priklopljene in enostavno brez prekladanja narediš coold crashCitat:
Uporabnik stricek18 pravi:
No ja sj tukaj ni skrbi da se ne bi popilo ;-)
Še eno vprašanje imam. Na kakšen načino ogrevate hladilnike, če kdo to počne seveda. Ker sam imam "pivovarno v kleti in je v zimskih mesecih potrebno ogrevati na elektriko cel prostor. In sem pogruntal da je zadeva kar draga. Ker imam hladilnik in kontroler SCT-100, da imam kontrolirano fermentacijo, sem pomislil da bi v hladilnik montiral žarnico za terarije in s SCT 1000 tudi ogreval. Ter tako ogreval samo hladilnik, ne celega prostora.
Ima kdo kakšno boljšo opvijo?
Jaz sem dal iz zaves narediti vreče, ki grejo v 50l sod. Imam dva soda, tako da ko končam z drozganjem, enostavno odprem pipo in pretočim v drugega (pomagam si z lopatko, da odrinem vrečo stran od pipe). V 20l loncu (ki ga imam od prej), segrejem ustrezno količino vodo za sparge in zlijem čez slad, pokrijem in pustim 10-15 min, nato ponovno odprem pipco in pretočim še to. S takim načinom imam konstantno 75 % učinkovitost. Stroški za opremo so po moje tako minimalni. Je pa pri večjih rundah koristno imet zraven kako roko, da ti pomaga dvignit pisker. Sicer vse ostalo lahko narediš brez večjih težav sam.Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Jaz kuham v 50l sodu, biab. Moji trenutni batchi so 14l, ker vidim da vec zita je "na peš" ven spravit no-go. Samo pomivanje se gre nekako, je pa ze tolk velko, da je izziv. Plan je itq it na vec, samo raje pocasi upgradam![]()
Single infusion sistem z izoliranim drozgalnim kotlom se obnese tako zelo dobro, da HERMSa niti slučajno nebi šel pacat. Vem, na netu je milion videov, ljudje si naredijo high tec pivovarne, potem pa zmanjka pri čistih pivovarskih osnovah.Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Gledam že naprej cilj mi je HERMS in tam pomoje 70 litrov bo ok kasneje pr BIAB ja tako kot si rekel kr naporno res verjetno.
Evo veš da je to bilo res. Sem vzel fermentor ven iz hladilnika in še enkrat močno zategnil pokrov pa je začelo brbotati. samo ne razumem ker se v cca 50 batchih do sedaj ni zgodilo ker sem vedno zategnil pokrov enako kot pri tem batchu.Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivo ti fermentira na polno, fermentor ti ne tesni.