nasvet za začetnika

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Hitet ni potrebno, če boš zaznal da se pojavlja priokus oksidacije začneš pit malo več pa bo!
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
No ja sj tukaj ni skrbi da se ne bi popilo ;-)

Še eno vprašanje imam. Na kakšen načino ogrevate hladilnike, če kdo to počne seveda. Ker sam imam "pivovarno v kleti in je v zimskih mesecih potrebno ogrevati na elektriko cel prostor. In sem pogruntal da je zadeva kar draga. Ker imam hladilnik in kontroler SCT-100, da imam kontrolirano fermentacijo, sem pomislil da bi v hladilnik montiral žarnico za terarije in s SCT 1000 tudi ogreval. Ter tako ogreval samo hladilnik, ne celega prostora.

Ima kdo kakšno boljšo opvijo?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik bibi83 pravi:
iz lastnih izkušenj lahko potrdim da gre za bolj počasen kvas,po 48 začel delovat
Saj sva ravno midva o tem že pisala. Verjamem, da je tvoja izkušnja taka, nimam razloga, da dvomim
Ampak jaz zdaj uporabljam za ameriške stile izključno ta kvas in še nikoli ni rabil toliko časa. V 24h oz. še prej vsakič že brbota...

Je pa lagtime odvisen od več dejavnikov.

"No, da poročam. V soboto sem naredil dve sarži.

1. 15l ameriški pale ale: kvas M44. Kvas sem rehidriral in zlil v pivino nekje ob 12h. Zvečer je bila voda v vehi na meji, da začne brbotat, ni pa še. Zjutraj je že brbotala, 1x na sekundo, danes zjutraj je bil pa tempo že tapravi. Temperatura pivine 18 C. Torej je bil lagtime popolnoma normalen. Ne vem, če US-05 začne kaj hitreje."
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Točno to, si me prehitel. Edino kar sem mislil dodat je, da če je ves čas laufalo to "špricanje" pivine, torej, celoten proces hlajenja, je šlo za obojo, hot-side aeratino in tudi tisto "zračenje", ki ga rabi kvas. Torej, prvotna dilema, za kvas pogoji so super, ker je cel cajt dovajalo zrak, samo hitro spit, ker je bilo tudi nekaj (neželjene) oksidacije
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Eno vprašanje preden se prvič lotim BIAB, ker je še oprema v pripravi bi za prvič probal kar na štedilniku in el. plati. Je težko vzdrževati 66 C? In pa ravno naročam lonce pa me zanima če se splača jih kupit že z vsem temi stvarmi pipe/termometri? Ker namen imam kasneje dat svoje senzorje notri in grelec tako da bi tudi pipe bile verjetno drugje.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Eno vprašanje preden se prvič lotim BIAB, ker je še oprema v pripravi bi za prvič probal kar na štedilniku in el. plati. Je težko vzdrževati 66 C? In pa ravno naročam lonce pa me zanima če se splača jih kupit že z vsem temi stvarmi pipe/termometri? Ker namen imam kasneje dat svoje senzorje notri in grelec tako da bi tudi pipe bile verjetno drugje.
Najboljša varianta ti je sledeča:

Recept za 23-25 litrov (efektivnost računaj na 70%
Lonec velikosti min 35 litrov.
Vzdrževanje temperature ni problem (mash delaj v malo več vode cca. 15-17 litrov). Meni je temperatura padla za cca. 1,5 stopinje v 90 min dolgem mashu. Je pa res da imam industrijsko kuhinjo in je že sam štedilnik tako zasnovan da se "gus plata" zelo segreje in drži temperaturo.

Najbolje da si izračunaš točno koliko vode potrebuješ za mash. Jaz sem to naredil tako da sem vzel naslednje podatke. Izpiranje z 2l/na kg, obsorbcija vode v slad 1,25l/kg, hlapenje med vretjem 2,8 litra na uro. In iz tega sem izračunal količino vode ki jo potrebuješ za mash.

Na tak način sem jaz vedno dobil predviden og in odlično pivo na koncu. Hladil sem z doma narejenim hladilnikom, potrebovalsem cca 30 min.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Termometer kupi za kuhanje v merkurju. Digitalni z natančnostjo +-1 stopinja. stane okrog 30€, in meni kaže povsem točno na sobnih temperaturah in tja do vretja. Sem ga preveril še z dvema in je bilo vse ok.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Lonce nameravam kupit 70litrske premalo/preveliko vnaprej gledano?
Če gledaš malo naprej je to vrhunska izbira za večje batche, za 20-30 litrske pa je prevelik iz stališča ohranjanje temperature. Površina vode bo večja in hitreje se bo ohlajalo in hitreje izhlapevalo.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Ko drozgam nimam prižganega plina ali elektrike. V kalkulatorju izračunaj potrebno (višjo) temperaturo vode, da se bo ta ob mešanju slada spustila na želeno za drozganje. Potem lonec zapreš in oviješ v deko ali drug izolacijski material, nekateri ga dajo tudi v pečico na nizko temperaturo (slednje lahko le, če imaš ustrezno majhen lonec). V eni uri ti temperatura ne bi smela pasti za več kot 2 stopinji. Lahko pa vmes preveriš in po potrebi malo "zapališ", sproti mešaj, da se ti kaj ne prime (vreča, slad). Sicer je pa prvih 20-30 min najpomembnejših z vidika encimske pretvorbe.

Jaz sem kupil lonce s pipo in termometrom. Termometer je brezvezen, pipa je pa OK. Če znaš sam namestiti, kupi brez, ker boš tako precej ceneje prišel skozi.

70l je velik lonec in ni praktičen za manjše batche. Jaz imam 50l in je že 25l piva (največ do sedaj sem toliko naredil) kar naporno narediti, če si sam. Sploh po metodi BIAB. Če misliš s to metodo nadaljevati, 70l lonec po moje ni primeren, ker boš težko z njim operiral.
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Gledam že naprej cilj mi je HERMS in tam pomoje 70 litrov bo ok kasneje pr BIAB ja tako kot si rekel kr naporno res verjetno.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
18.202
953
113
Meni v 30L loncu z 20L vode in 5-6 kg sladu pade temperatura okoli 2 stopinje v 25min. Jasno sem brez izolacije.
Pač po 20-30min dogrejem vse skupaj, po 50min+ pa itak že počasi ogrevaš za mashout

Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
70l je velik lonec in ni praktičen za manjše batche. Jaz imam 50l in je že 25l piva (največ do sedaj sem toliko naredil) kar naporno narediti, če si sam. Sploh po metodi BIAB. Če misliš s to metodo nadaljevati, 70l lonec po moje ni primeren, ker boš težko z njim operiral.
To mi je glupo, da se nikjer ne da dobiti loncev z okoli 40L So idealni za okoli 25L runde
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz kuham v 50l sodu, biab. Moji trenutni batchi so 14l, ker vidim da vec zita je "na peš" ven spravit no-go. Samo pomivanje se gre nekako, je pa ze tolk velko, da je izziv. Plan je itq it na vec, samo raje pocasi upgradam
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
No ja sj tukaj ni skrbi da se ne bi popilo ;-)

Še eno vprašanje imam. Na kakšen načino ogrevate hladilnike, če kdo to počne seveda. Ker sam imam "pivovarno v kleti in je v zimskih mesecih potrebno ogrevati na elektriko cel prostor. In sem pogruntal da je zadeva kar draga. Ker imam hladilnik in kontroler SCT-100, da imam kontrolirano fermentacijo, sem pomislil da bi v hladilnik montiral žarnico za terarije in s SCT 1000 tudi ogreval. Ter tako ogreval samo hladilnik, ne celega prostora.

Ima kdo kakšno boljšo opvijo?
ti kar priklopi tako kot si predlagal , ker jest imam tako tri hladilnike priklopljene in enostavno brez prekladanja narediš coold crash
če pa rabiš samo ogrevanje do določene temperature pa lahko narediš škatlo iz stirodurja pa je isto
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Jaz kuham v 50l sodu, biab. Moji trenutni batchi so 14l, ker vidim da vec zita je "na peš" ven spravit no-go. Samo pomivanje se gre nekako, je pa ze tolk velko, da je izziv. Plan je itq it na vec, samo raje pocasi upgradam
Jaz sem dal iz zaves narediti vreče, ki grejo v 50l sod. Imam dva soda, tako da ko končam z drozganjem, enostavno odprem pipo in pretočim v drugega (pomagam si z lopatko, da odrinem vrečo stran od pipe). V 20l loncu (ki ga imam od prej), segrejem ustrezno količino vodo za sparge in zlijem čez slad, pokrijem in pustim 10-15 min, nato ponovno odprem pipco in pretočim še to. S takim načinom imam konstantno 75 % učinkovitost. Stroški za opremo so po moje tako minimalni. Je pa pri večjih rundah koristno imet zraven kako roko, da ti pomaga dvignit pisker. Sicer vse ostalo lahko narediš brez večjih težav sam.

Do zdaj sem delal max 25l, ko bo več, bom pač še v drugem loncu (ki ga tudi že imam od prej) segrel vodo za sparge. Tako da komot se lotiš večjih batchov, vrečo s sladom itak pustič v loncu in potem že odcejeno vržeš kamor jo pač vržeš oz. slad
Samo dokupi še en pisker. Po moje lahko naredim max 44l, ven bom dobil na koncu dobrih 40, kar je za moje (naše) potrebe več kot dovolj in tudi ne mislim šaltat na kak drug sistem.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Po 65 urah pivo še vedno ne vre :-( Pivina je vzkipela do vrha fermentorja, malo že v veho gleda, vendar veha je čisto na robu da bo brbotalo, vendar ni niti enega mehurčka.

Kaj je za storit. Kvas pa mangrove jack m44
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
6.992
1.376
113
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Gledam že naprej cilj mi je HERMS in tam pomoje 70 litrov bo ok kasneje pr BIAB ja tako kot si rekel kr naporno res verjetno.
Single infusion sistem z izoliranim drozgalnim kotlom se obnese tako zelo dobro, da HERMSa niti slučajno nebi šel pacat. Vem, na netu je milion videov, ljudje si naredijo high tec pivovarne, potem pa zmanjka pri čistih pivovarskih osnovah.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivo ti fermentira na polno, fermentor ti ne tesni.
Evo veš da je to bilo res. Sem vzel fermentor ven iz hladilnika in še enkrat močno zategnil pokrov pa je začelo brbotati. samo ne razumem ker se v cca 50 batchih do sedaj ni zgodilo ker sem vedno zategnil pokrov enako kot pri tem batchu.

Sicer ne brbota nekaj full ampak se vidi da dela.

Kuhano je bilo v ponedeljek Og 1.058 sedaj je SG 1.050.

Upam da je to vse ok ;-)