nasvet za začetnika

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Pozdrav vsem. Sem popolnoma nov v pivovarskih vodah in bi prosil za kakšen nasvet tiste, ki imate že nekaj izkušenj s tem. Moje prvo pivo vre tretji dan v primarnem fermentorju, to je seveda pivo iz celovitega ekstrakta, dodal pa sem 1kg glukoze. Žal sem tale forum začel brati prepozno, saj spoznavam da sem ga z dodajanjem glukoze že pocvirnal, pa sem prebral kar nekaj različnih navodil za začetnike in tudi spraševal prodajalce... Drugače moje prvo pivo lepo vre, gostota pa je padla od začetnih 1035 na trenutnih 1015 (po cca 2.5 dneh od dodajanja kvasovk, temperatura v prostoru je 20 stopinj, na fermentorju pa lepilni trak kaže 22 stopinj). Zdaj imam namen počakati dokler fermentacija malo ne poneha in potem bom pretočil v drugi fermentor, da bo tam odležalo še 14 dni in potem bom polnil v steklenice. Pred polnjenjem imam namen dodati cca 110g glukoze za mojih 22l piva. Če prav razumem bo zaradi glukoze, ki sem jo dodal moje pivo bolj plehko, se da glede tega še kaj pomagati, mogoče bi vsaj za karbonizacijo dodal raje kaj drugega namesto glukoze?
Potem pa imam še drugo vprašanje glede naslednjega poizkusa... imam še dva kita za pivo, eno je pale ale, ki sem ga kupil, imam pa tudi oktoberfestl lager, ki pa sem ga dobil za gratis in ima rok uporabe 31.10.2016. Imam idejo, da bi kar obe piksni zmešal in naredil recimo 25l piva brez dodajanja sladkorja ali česa drugega. Ali je po vašem mnenju bolje, da kupim LME ali DME in oktoberfest piksne ne uporabim. Berem o nekih kovinskih in žajfastih okusih v primeru starih sladov, pa se sprašujem ali je vredno tvegati...
Seveda je cilj variti čim boljše pivo. Berem pa knjigo "How To Brew".
 
I

Izbrisan uporabnik #488

ni lažje it v hofer?
 
Nazadnje urejeno:

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
53
0
6
NM
Živjo. Kar se tiče mešanja oktoberfest lager in pale ale nimam izkušenj, niti slisal nisem nikoli da bi kdo ze to počel. Sicer pa bi sigurno izpadlo pitno pivo ven, neglede na mešan stil. kar se tiče uporabe ekstrakta s pretečenim rokom pa kar brez skrbi. te konzerve vsebujejo gosti sladni sirup, ki se obnasa kot konzervans. Če je konzerva ves cas v senci in pri stalni temperaturi npr. 20 °C, potem ne bo nobenih priokusov po milu. sem delal ze iz konzerv z večmesecnim pretekom roka, pa je pivo b.p.

Ostali bodo povedali kaj več
Lp
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Živjo. Kar se tiče mešanja oktoberfest lager in pale ale nimam izkušenj, niti slisal nisem nikoli da bi kdo ze to počel. Sicer pa bi sigurno izpadlo pitno pivo ven, neglede na mešan stil. kar se tiče uporabe ekstrakta s pretečenim rokom pa kar brez skrbi. te konzerve vsebujejo gosti sladni sirup, ki se obnasa kot konzervans. Če je konzerva ves cas v senci in pri stalni temperaturi npr. 20 °C, potem ne bo nobenih priokusov po milu. sem delal ze iz konzerv z večmesecnim pretekom roka, pa je pivo b.p.

Ostali bodo povedali kaj več
Lp
Ta ideja, da bi mešal je rezultat tega, da to pač imam doma, nimam pa LME ali DME. Kot berem v knjigi je sladkor bolj neprimeren dodatek in je bolje uporabiti slad v tej fazi. Tista piksna pa je po mojem razumevanju že hmeljen slad in nič drugega. Torej mislil sem malo pokuhati oktoberfestovca, potem pa ob koncu kuhanja dodati pale ale. Nisem pa še potuhtal kaj bi s kvasom, najraje bi uporabil le od pale ale kompleta, ker tiste druge so že kar stare, mogoče pa tudi to kar zmešam? V knjigi berem, da so te kiti po večini bolj kot ne isti k......
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Najprej ti priporočam, da kupiš kakšen boljši kvas znanega proizvajalca, npr us-05. Ta kvas uporabljajo tako začetniki, kot craft pivovarji... Kar se tiče glukoze, si pravilno ugotovil, da "suši" pivo, načeloma se tovrstne sladkorje uporablja, ko imaš okusa dovolj in želiš povečati alkoholno stopnjo. Na tvojem mestu bi piksni dodal suhi ekstrat, ali pa ne bi dodal nič in zvaril manjšo količino piva...
Piksen pa nebi mešal, sploh pa ne lagerja in pale ale...
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Tnx kadunnc, bom torej dodal suhi ekstrakt, piva namreč "rabim" vsaj 20L. ;-)
Koliko pa ga je še za dodat, imam 1.8 kg pale ala iz kita? 1kg bo dovolj? bom upošteval tudi tvoj nasvet in kupil brand kvas.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Tnx kadunnc, bom torej dodal suhi ekstrakt, piva namreč "rabim" vsaj 20L. ;-)
Koliko pa ga je še za dodat, imam 1.8 kg pale ala iz kita? 1kg bo dovolj? bom upošteval tudi tvoj nasvet in kupil brand kvas.
Poišči kakšen brewcalculator in si preračunaj, če se misliš ukvarjat z pivovarstvom se čimprej navadi na te spletne calkulatorje, ker so nepogrešljivi.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Zdaj imam 6 dni v fermentorju in se počasi umirja prvo vrenje, gostota je 1.006 (OG sem nameril 1.035)
Rad bi dry hoppal in sem nabavil hmelj citra. Ali lahko kar odprem fermentor in dam noter hmelj ali je potrebno pretočiti? Razmišljam namreč da bi imel kar v prvem fermentorju do konca, torej še kakšnih 10 dni?
25g sem mislil dodati danes, še 25 g pa čez npr. 5 dni in potem flaširam.
Je to v redu plan? Lahko pa tudi pretočim v sekundarca, vendar se bojim oksidacije in berem, da za tako pivo ni nujno.
Kakšen nasvet?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
258
5
18
Jaz bi še počakal kake 3 ali 4 dni pa dal vse naenkrat pol. Ne vem zakaj bi dal v dveh rundah. Pol še edino naredi cold crash preden flaširaš, če maš možnost.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Zdaj imam 6 dni v fermentorju in se počasi umirja prvo vrenje, gostota je 1.006 (OG sem nameril 1.035)
Rad bi dry hoppal in sem nabavil hmelj citra. Ali lahko kar odprem fermentor in dam noter hmelj ali je potrebno pretočiti? Razmišljam namreč da bi imel kar v prvem fermentorju do konca, torej še kakšnih 10 dni?
25g sem mislil dodati danes, še 25 g pa čez npr. 5 dni in potem flaširam.
Je to v redu plan? Lahko pa tudi pretočim v sekundarca, vendar se bojim oksidacije in berem, da za tako pivo ni nujno.
Kakšen nasvet?
Jaz načeloma dry hopam po 14dneh in potem pustim še 1 teden v fermentorju. Če gre v flaše v 3-4 tednih potem ne pretakam.
Dry hop vedno delam samo enkrat.
Če imaš avtosifon potem je bojazen oksidacije odveč - itak se pa oksidacija pokaže šele po parih mesecih, sklepam da ga bo do takrat že zmanjkalo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Zdaj imam 6 dni v fermentorju in se počasi umirja prvo vrenje, gostota je 1.006 (OG sem nameril 1.035)
Rad bi dry hoppal in sem nabavil hmelj citra. Ali lahko kar odprem fermentor in dam noter hmelj ali je potrebno pretočiti? Razmišljam namreč da bi imel kar v prvem fermentorju do konca, torej še kakšnih 10 dni?
25g sem mislil dodati danes, še 25 g pa čez npr. 5 dni in potem flaširam.
Je to v redu plan? Lahko pa tudi pretočim v sekundarca, vendar se bojim oksidacije in berem, da za tako pivo ni nujno.
Kakšen nasvet?
Jaz načeloma dry hopam po 14dneh in potem pustim še 1 teden v fermentorju. Če gre v flaše v 3-4 tednih potem ne pretakam.
Dry hop vedno delam samo enkrat.
Če imaš avtosifon potem je bojazen oksidacije odveč - itak se pa oksidacija pokaže šele po parih mesecih, sklepam da ga bo do takrat že zmanjkalo.
imam dva plastična fermentorja. pretakat sem mislil tako, da bi s cevko povezal obe pipici, pri čemer bi seveda prazen fermentor postavil nižje od polnega, da bi teklo. razmišljam da bi na ta način pivo kar najmanj izpostavil zraku. kakšen pa je avtosifon?

ja, ker je to prva runda domačega piva, bi ga seveda rad imel čim prej, ob nasprotujočem pogoju, da bi bilo čim boljše...
trenuten plan je še ena runda dry hoppinga, potem pa po skupno 2-3 tednih v steklenice. (v navodilih s piksne s katerimi sem štartal je bilo pa 2-6 dni in potem takoj v flaše brez dry hopa)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Zdaj imam 6 dni v fermentorju in se počasi umirja prvo vrenje, gostota je 1.006 (OG sem nameril 1.035)
Rad bi dry hoppal in sem nabavil hmelj citra. Ali lahko kar odprem fermentor in dam noter hmelj ali je potrebno pretočiti? Razmišljam namreč da bi imel kar v prvem fermentorju do konca, torej še kakšnih 10 dni?
25g sem mislil dodati danes, še 25 g pa čez npr. 5 dni in potem flaširam.
Je to v redu plan? Lahko pa tudi pretočim v sekundarca, vendar se bojim oksidacije in berem, da za tako pivo ni nujno.
Kakšen nasvet?
Jaz načeloma dry hopam po 14dneh in potem pustim še 1 teden v fermentorju. Če gre v flaše v 3-4 tednih potem ne pretakam.
Dry hop vedno delam samo enkrat.
Če imaš avtosifon potem je bojazen oksidacije odveč - itak se pa oksidacija pokaže šele po parih mesecih, sklepam da ga bo do takrat že zmanjkalo.
imam dva plastična fermentorja. pretakat sem mislil tako, da bi s cevko povezal obe pipici, pri čemer bi seveda prazen fermentor postavil nižje od polnega, da bi teklo. razmišljam da bi na ta način pivo kar najmanj izpostavil zraku. kakšen pa je avtosifon?

ja, ker je to prva runda domačega piva, bi ga seveda rad imel čim prej, ob nasprotujočem pogoju, da bi bilo čim boljše...
trenuten plan je še ena runda dry hoppinga, potem pa po skupno 2-3 tednih v steklenice. (v navodilih s piksne s katerimi sem štartal je bilo pa 2-6 dni in potem takoj v flaše brez dry hopa)
Ena od pivovarskih napak je tudi neučakanost, ko boš prvič lepo postaral pivo in ga primerjal z mlado žlobudro, ki je stara nekaj dni, ti ne bo več padlo na pamet, da bi odprl flaško prej kot po 4 tednih od kuhe...
Avtosifon pa lahko narediš tako, da vzames cevko jo napolniš z oxijem, na eni strani zatisneš z prstom, drugi konec namočiš v pivo.
Ko boš umaknil prst bo sicer v sekundar steklo nekaj oxija - kar pa ni noben problem in padec za sabo potegne pivo v cevko in se začne pretakat. Tak simpl domač avtosifon

Druga varianta je pa mal šnopca v usta, pa potegnt, tut to smo počel pa se ni nič okužilo
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
174
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Al pa daš približno 20e za avtosifon pa se s tem ne obremenjuješ več
Even better
A ve kdo kje bi se dobil (če obstaja) avtosifon, ki je vsaj 1 meter dolg. Imam inox cisterno za fermentor, ki je visoka 1m in je malo nerodno z mojim sifonom, ki je dolg 56 cm ves pivo potegniti ven.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
258
5
18
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
A ve kdo kje bi se dobil (če obstaja) avtosifon, ki je vsaj 1 meter dolg. Imam inox cisterno za fermentor, ki je visoka 1m in je malo nerodno z mojim sifonom, ki je dolg 56 cm ves pivo potegniti ven.
Dobiš na mojepivo.si. Cenejši pa je na birramia.it, kjer si lahko dokupiš tudi nosilec, da ga pripneš na fermentor. Samo je pa poštnina draga, tako da se ti samo to ne splača kupovat.
 
Nazadnje urejeno:

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
samo nekaj me zanima - ali vaši fermentorji nimajo pipice spodaj? sem tudi sam razmišljal o takem steklenem za sekundarno fermentacijo, vendar ne vem kje se pri nas to dobi?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
258
5
18
Plastični majo, stekleni ne. Steklene dobiš povsod (Živex, Merkur, Kmetijska zadruga,...)