nasvet za začetnika

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Verjetno upošteva tudi vodo, ki je še v sladu in je primerno kisla. Ko zmešaš z novo vodo ph zgleda ne naraste toliko, da bi moral popravljati.
No ugibam.
Daj mi samo povej koliko si ti moral dodati v mash kisline? Jaz dobim 4ml za 80% mlecno kislino. Mogoce samo za orientacijo me zanima ce bo ta podatek drzal.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
108
2
18
Tudi sam sem danes prvič uporabil ta Brewers friendov kalkulator in moram priznati, da kar dobro zadene. Problem pa nastane (ni problem kalkulatorja, ampak moje vode) ko dam maksimalno količino Acid malta, ki še naj ne bi vplivala na okus (kislost) piva (ni sicer natančne informacije, a po milijon prebranih postih na raznih forumih bi naj bilo cca 8%) in še vedno ne pridem pod 5.5 PH-ja (merjen mash po 20 minutah in na koncu, ohlajeno na 25 C). Grain bill je bil 2500g pale ale, 160g Cara 50, 230g Acid malt, mash v 11L vode, količina boil 18L, na koncu v fermentorju 11L.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
14
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Tudi sam sem danes prvič uporabil ta Brewers friendov kalkulator in moram priznati, da kar dobro zadene. Problem pa nastane (ni problem kalkulatorja, ampak moje vode) ko dam maksimalno količino Acid malta, ki še naj ne bi vplivala na okus (kislost) piva (ni sicer natančne informacije, a po milijon prebranih postih na raznih forumih bi naj bilo cca 8%) in še vedno ne pridem pod 5.5 PH-ja (merjen mash po 20 minutah in na koncu, ohlajeno na 25 C). Grain bill je bil 2500g pale ale, 160g Cara 50, 230g Acid malt, mash v 11L vode, količina boil 18L, na koncu v fermentorju 11L.
Drugič uporabi mlečno kislino...
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
108
2
18
Z mlečno še nisem upal. Imam doma 80% in injekcijo, kjer lahko doziram po ml. Ampak tudi glede mlečne sem prebral na desetine forumskih zapisov, pa nisem prišel do "definitivnega" zaključka, koliko ml/galono (ker večinoma so tuji forumi in pišejo o razmerju na galono) je še sprejemljivo, da ne pokvari okusa. Vem sicer, da Acid malt ni druga kot poškropljen z mlečno kislino, samo se mi je s tem sladom zdelo bolj ziher, da ne uničim celega batcha.
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
316
9
18
Do 0.38ml/L mlecne kisline si varen. To je najvec kar sem jo doziral in ni blo priokusa. Govorim za 80 procentno kislino.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Z mlečno še nisem upal. Imam doma 80% in injekcijo, kjer lahko doziram po ml. Ampak tudi glede mlečne sem prebral na desetine forumskih zapisov, pa nisem prišel do "definitivnega" zaključka, koliko ml/galono (ker večinoma so tuji forumi in pišejo o razmerju na galono) je še sprejemljivo, da ne pokvari okusa. Vem sicer, da Acid malt ni druga kot poškropljen z mlečno kislino, samo se mi je s tem sladom zdelo bolj ziher, da ne uničim celega batcha.
Odvisno je tudi od sestave grain billa. Pri kakih temnih sploh ne boš rabil nižat. Jaz sem danes delal brown ale, brewersfriend mi izračunal, da naj dodam 130g acidulated, da bom dobil ven pH 5.2. No, ven sem dobil 5.5 in se ne sekiram. Tako kot sem napisal, važno mi je, da zadanem okno. In za ta namen je kalkulator super. Ker pa niso vsi sladi enaki, je verjetno bolje, da se uporabi kislino. Jaz imam ta acidulated že eno leto doma, ker ko sem ga kupil, sem ga za namen enega recepta, nisem pa niti vedel točno zakaj. No, ko ga porabim, nadaljujem s kislino.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pozdravljeni,

Danes sem prvič zagnal svojega grainfatherja. Naredil sem recept na podlagi odgovorov da je efektivnost nekje 80%. Vse lepo pripravim po grainfatherjevih kalkulatorjih (mash vodo, sparge vodo,...) in začnem z delom. Naredim mash na 67 stopinjah 75 minut ter mashaut na 75 stopinjah 10 min.

Ko voda iz sladu odteče lepo vzamem preboil vzorec in izmerim OG. Kaže mi 1.038 pri 65 stopinjah (s kalkulatorjem glede na temperaturo dobim, da je OG pri 20 stopinjah 1.054). Preboil volume je bil 28l

Nato se lotim izračuna efektivnosti, ki mi pokaže 81% efektivnost (6.04 kg slada). In mislil sem da bom dobil točno tako pivo kot je v receptu.

Vse lepo in prav. Vse začne vreti lepo dodajam hmelj in na koncu vretja vzamem ponovno vzorec, kaže mi točno 1.058. Vse skupaj pretočim v fermentor in računam in tuhtam kako je to mogoče. V fermentor sem dobil točno 23 litrov, ravno toliko za kolikor sem imel recept, efektivnost je bila tudi točno taka (80%), OG pa 1.058.

Po receptu bi OG moral biti 1.064

Mogoče kdo ve kako je to mogoče??
 
Nazadnje urejeno:

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
stricek18 na ,kakšen način si delal? kaj si vstavil v kalkulator ,da boš počel?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Danes sem prvič zagnal svojega grainfatherja. Naredil sem recept na podlagi odgovorov da je efektivnost nekje 80%. Vse lepo pripravim po grainfatherjevih kalkulatorjih (mash vodo, sparge vodo,...) in začnem z delom. Naredim mash na 67 stopinjah 75 minut ter mashaut na 75 stopinjah 10 min.

Ko voda iz sladu odteče lepo vzamem preboil vzorec in izmerim OG. Kaže mi 1.038 pri 65 stopinjah (s kalkulatorjem glede na temperaturo dobim, da je OG pri 20 stopinjah 1.054). Preboil volume je bil 28l


Nato se lotim izračuna efektivnosti, ki mi pokaže 81% efektivnost (6.04 kg slada). In mislil sem da bom dobil točno tako pivo kot je v receptu.

Vse lepo in prav. Vse začne vreti lepo dodajam hmelj in na koncu vretja vzamem ponovno vzorec, kaže mi točno 1.058. Vse skupaj pretočim v fermentor in računam in tuhtam kako je to mogoče. V fermentor sem dobil točno 23 litrov, ravno toliko za kolikor sem imel recept, efektivnost je bila tudi točno taka (80%), OG pa 1.058.

Po receptu bi OG moral biti 1.064

Mogoče kdo ve kako je to mogoče??
Sem ti označil v rdečem kje imaš najbrž napako oz. četudi jo nimaš ne delat tega. Vzorec vedno ohladi in jemlji temperaturo čimbližje 20C +-10C, pri 65C je velika nevarnost da ti bo počilo steklo pa problem je v tem da temperature ne boš zadel nikoli točne. Če si imel sladico res segreto na 65C, se ti je med vlivanjem v merilni valj in potem ob dodajanju aerometra vse skupaj ohladilo vsaj za 10C če ne več. Pri 50C če se je toliko ohladilo je meritev 1.038 potem cca. 1.048 kar pri izparevanju iz 28 v 23l privede do OGja 1.058. Efektivnost pa je tako okoli 73% kar je čisto ok za prvič na novi opremi.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Danes sem prvič zagnal svojega grainfatherja. Naredil sem recept na podlagi odgovorov da je efektivnost nekje 80%. Vse lepo pripravim po grainfatherjevih kalkulatorjih (mash vodo, sparge vodo,...) in začnem z delom. Naredim mash na 67 stopinjah 75 minut ter mashaut na 75 stopinjah 10 min.

Ko voda iz sladu odteče lepo vzamem preboil vzorec in izmerim OG. Kaže mi 1.038 pri 65 stopinjah (s kalkulatorjem glede na temperaturo dobim, da je OG pri 20 stopinjah 1.054). Preboil volume je bil 28l


Nato se lotim izračuna efektivnosti, ki mi pokaže 81% efektivnost (6.04 kg slada). In mislil sem da bom dobil točno tako pivo kot je v receptu.

Vse lepo in prav. Vse začne vreti lepo dodajam hmelj in na koncu vretja vzamem ponovno vzorec, kaže mi točno 1.058. Vse skupaj pretočim v fermentor in računam in tuhtam kako je to mogoče. V fermentor sem dobil točno 23 litrov, ravno toliko za kolikor sem imel recept, efektivnost je bila tudi točno taka (80%), OG pa 1.058.

Po receptu bi OG moral biti 1.064

Mogoče kdo ve kako je to mogoče??
Sem ti označil v rdečem kje imaš najbrž napako oz. četudi jo nimaš ne delat tega. Vzorec vedno ohladi in jemlji temperaturo čimbližje 20C +-10C, pri 65C je velika nevarnost da ti bo počilo steklo pa problem je v tem da temperature ne boš zadel nikoli točne. Če si imel sladico res segreto na 65C, se ti je med vlivanjem v merilni valj in potem ob dodajanju aerometra vse skupaj ohladilo vsaj za 10C če ne več. Pri 50C če se je toliko ohladilo je meritev 1.038 potem cca. 1.048 kar pri izparevanju iz 28 v 23l privede do OGja 1.058. Efektivnost pa je tako okoli 73% kar je čisto ok za prvič na novi opremi.
Sem dal v merilni valj ter z termometrom pomeril temperaturo v valju ko je bilo steklo notri ;-) termometer je sigurno točen ker se 3je ujemajo na pol stopinje. Zato mi pa vse skupaj ni čisto nič jasno
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
258
5
18
Jaz sem v štartu mel efektivnost okoli 65%. Komaj z bolj fino zmletim sladom sem prišel na okoli 80%. Je pa res da sem imel takrat stuck sparge. Računaj efektivnost na 75% pa bo vse ok
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Po 24 urah se v fermentorju ne dogaja še popolnoma nič. temperatura je 21 stopinj. Kvas mangove jack m44 (20g, 2 paketka). Je možno da gre vse skupaj na račun aeracije, ker sem ohlajal z grainfatherjevim chillerjem in mi je ves čas s curkom teklo nazaj v grainfatherja. Da bi bilo bolje cevko dati v pivino kot pa cca 20 cm nad pivino sem se spomnil šele ko je bilo ohlajeno :-(
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
14
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po 24 urah se v fermentorju ne dogaja še popolnoma nič. temperatura je 21 stopinj. Kvas mangove jack m44 (20g, 2 paketka). Je možno da gre vse skupaj na račun aeracije, ker sem ohlajal z grainfatherjevim chillerjem in mi je ves čas s curkom teklo nazaj v grainfatherja. Da bi bilo bolje cevko dati v pivino kot pa cca 20 cm nad pivino sem se spomnil šele ko je bilo ohlajeno :-(
Počasi...


Forumi pravijo:

1.)
Brewed a 1.072 beer. Had 15L wort mashed at 67C for an hour. 5% sucrose added to kettle. Pitched one rehydrated pack. Lag time was total 48 hours. Fricking outrageous. Pitched a second pack straight into fermenter after seeing nothing for 36 hours. Saw fermentation in about 10 hours after that. So total lag was 48 hours.

2.) It ended up taking off after 48hrs, fermented out to around 1.013 in about a week and ended up having a plastic flavour which I think was Brett. Anyway I ended up tipping it, it the only batch I've ever tipped.

Tako da zgleda je kvas bolj len,, če si imel OG nad 1050 zna trajat tudi več kot 48ur, tako da do takrat ne rabiš delat panike.

Aeracija je pa OK in je slabše če je ne delaš...

Mogoče je pa GF kriv, prodaš?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Hvala za odgovor. Sem mislil da je 24ur ze malo kriticno ;-)

Mislim da gf ni kriv, lahko ga kupis ja ampak bo RVC 😂😂
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
78
0
6
iz lastnih izkušenj lahko potrdim da gre za bolj počasen kvas,po 48 začel delovat
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po 24 urah se v fermentorju ne dogaja še popolnoma nič. temperatura je 21 stopinj. Kvas mangove jack m44 (20g, 2 paketka). Je možno da gre vse skupaj na račun aeracije, ker sem ohlajal z grainfatherjevim chillerjem in mi je ves čas s curkom teklo nazaj v grainfatherja. Da bi bilo bolje cevko dati v pivino kot pa cca 20 cm nad pivino sem se spomnil šele ko je bilo ohlajeno :-(
S stališča kvasa je aeracija povsem pozitivna, da ma kej dihat. Zdej, če si vročo pivino aeriral, si potencialno "pokvaril" pivo, amapk kvasovke bi ga vseeno morale prebavit.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po 24 urah se v fermentorju ne dogaja še popolnoma nič. temperatura je 21 stopinj. Kvas mangove jack m44 (20g, 2 paketka). Je možno da gre vse skupaj na račun aeracije, ker sem ohlajal z grainfatherjevim chillerjem in mi je ves čas s curkom teklo nazaj v grainfatherja. Da bi bilo bolje cevko dati v pivino kot pa cca 20 cm nad pivino sem se spomnil šele ko je bilo ohlajeno :-(
S stališča kvasa je aeracija povsem pozitivna, da ma kej dihat. Zdej, če si vročo pivino aeriral, si potencialno "pokvaril" pivo, amapk kvasovke bi ga vseeno morale prebavit.
Zaradi česa pa naj bi se pivo "pokvarilo" kaj je razlog in kako se to vidi v produktu?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
14
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po 24 urah se v fermentorju ne dogaja še popolnoma nič. temperatura je 21 stopinj. Kvas mangove jack m44 (20g, 2 paketka). Je možno da gre vse skupaj na račun aeracije, ker sem ohlajal z grainfatherjevim chillerjem in mi je ves čas s curkom teklo nazaj v grainfatherja. Da bi bilo bolje cevko dati v pivino kot pa cca 20 cm nad pivino sem se spomnil šele ko je bilo ohlajeno :-(
S stališča kvasa je aeracija povsem pozitivna, da ma kej dihat. Zdej, če si vročo pivino aeriral, si potencialno "pokvaril" pivo, amapk kvasovke bi ga vseeno morale prebavit.
Zaradi česa pa naj bi se pivo "pokvarilo" kaj je razlog in kako se to vidi v produktu?
Hot side aeration - za nekatere mit, za druge pravilo. Vsak fly sparge bi načeloma prezračil vročo pivino, prav tako vsako BIAB kuhanje. Ne netu imaš vzporedne primerjave istih receptov z namenskim zračenjem in brez... Kakšne velike razlike niso opazili..

Nekaj na to temo:

https://byo.com/hops/item/861-hot-side-aeration--storing-hops-mr-wizard
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Če je vroča pivina PO KONCU VRETJA tekla nazaj v vroči pivino in pljuskala dobiš "oksidacijo" (Hot side aeration) ker ni vretja ki bi odstranili kisik, hkrati so pa temperature dovolj visoke da se (pol)trdno veže.

Oksidacija na tak način sicer nima veze potem s fermentacijo oz. ne vpliva na to. Sicer se bodo "težave" s tem pokazale čez čas, nikakor pa ne med fermentacijo.