Miti in resnice o holesterolu

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.593
113
Janez40: Torej ne hodi k zavaljenemu človeku v beli halji. Prosim, da jasno zapišeš, kdo te sili.
Vseeno bolj kot nekim oddajam, katerih virov še zdaleč ne morem preveriti, verjamem temu, kar se medicinci še danes učijo v našem zastarelem sistemu. Ker imam enega doma, sem ga o holesterolu že vprašal in ne dvomi v to, da previsoka vrednost povečuje tveganje. Imam pa tudi kolega, ki ga je pri 50-ih že infarkt. In to ne samo enkrat. Sedaj se ne brani statinov. Pritisk ima načeloma ok. Ampak jasno, noben ga ne sili.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.403
4.502
113
Janez40: Torej ne hodi k zavaljenemu človeku v beli halji. Prosim, da jasno zapišeš, kdo te sili.
Vseeno bolj kot nekim oddajam, katerih virov še zdaleč ne morem preveriti, verjamem temu, kar se medicinci še danes učijo v našem zastarelem sistemu. Ker imam enega doma, sem ga o holesterolu že vprašal in ne dvomi v to, da previsoka vrednost povečuje tveganje. Imam pa tudi kolega, ki ga je pri 50-ih že infarkt. In to ne samo enkrat. Sedaj se ne brani statinov. Pritisk ima načeloma ok. Ampak jasno, noben ga ne sili.

Saj ne hodim več, ker dela le, ko slučajno najde zdravstveni dom, kar je parkrat na mesec. Ostalo pa stavka ali se mudi vedi kje.
Teste krvi hodim delat 1x letno na lastne stroške in preverim stanje sam ter primerno temu ukrepam (oz. ne ukrepam). Žalostno v bistvu, ko naj bi človek zaupal belim haljam, pa so se s svojo nesposobnostjo in požrešnostjo spravili na nivo predpisovanja lekadolov, statinov in napotnic k specialistom. To, da zaupaš halji, ki ima 30 let staro znanje v glavi (pa še to z luknjami) je zaskrbljujoče. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da sami zdravniki niso toliko pri pameti, da bi podvomili v pranje možganov in si razširili obzorja. Ah gospod, bova tabletke dala pa bo, a ne. Pa potem še tabletke za stranske učinke, pa tabletke, ko spomin ne bo več delal. A Lekadolov imate kaj, dam še to za bolečine kar tako? A fejst boli? Ja potem pa tele močnejše tabletke. Aha želodec boli sedaj po novem...jah, tabletke tudi za to a ne?
 
  • Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Mirc4u2c

Pripravnik
19. okt 2019
97
20
8
Super tema. To glede horesterola je zanimivo. Odkar nisem več vegan (bil 1 leto in je bilo grozno zame) se počutim zelo dobro in poln energije, ter horesterola ;) Starejši sodelavec (50+) pravi, da ima ~ 12 horesterola (meja je do 5.0), jaz sem bil lani decembra na zdravniškem pregledu za delu in je vse super, teste sem delil na carnivore skupine in so napisali ostali, da je moj izvid več kot odličen, imam 5.80 horesterola, mogoče zdajže kaj več, ker jem 4 jajca (kuhana, pražena) in meso vsak dan :p, mislim, da manj kot jem zelenjave bolje se počutim, čeprav še vedno rahlo vejramem, da je dobro pojesti malo zelenjave, ampak predvsem tiste, ki zraste na domačem vrtu brez škropiv.

Hvala za dokumentarec, bom si ga pogledal.

Nisem še bil pri zdravniku, ker se mi ne zdi smiselno, malo še zavlačujem, vendar pa ga bom obiskal kot so mi svetovali na papirju in bom poročal kakšne tablete mi bodo predpisali :oops1:.

Moje mnenje je, da "slab" horesterol zna povišat suha hrana kot je suhe salame, slanina ipd, če ješ to vsak dan. Pijem tudi 2-3l surovega mleka na teden povprečno. Mleko mogoče povzroča največ horesterola, nevem.. Ker ima največ vitaminov? Ker je vsaka naša celica v telesu sestavljena iz horesterola in ravno to rabimo? Kdaj me bo kap? Nevem vendar se učimo, mogoče nikoli. Vsi v naši družini imamo povišan horesterol in vedno jemo meso. Ni nekih težav, dokler ne ješ preveč sladkorja.


Kaj vi menite, imate kakšne težave? Najbrž ne zaradi mesne prehrane in ostalih živalskih izdelkov.
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.020
772
113
Zanimiva oddaja. Statine brez posebnega učinka (stat grafi proti koncu oddaje) prodajajo zdravi populaciji (predpišejo dohtarji) s stranskimi učinki, ki povzročajo izgubo spomina in demenco med drugim in se kot pijanec plota držijo prirejenih statiskik v povezavi z visokim holesterolom in boleznimi srca in ožilja od enega norca in njegovih raziskav iz leta 1958.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.004
113
Kočevska
Prej nekaj leti sem sodeloval v neki klinični raziskavi, kjer so ugotavljali učinek mikro doz statinov na elastičnost žil. To so mi na vratu merili enkrat mesečno, raziskava je trajala pol leta. Seveda je bila raziskava dvakrat slepa. Po koncu so mi pa sporočili, da sem res jemal statine in da se mi je elastičnost žil opazno povečala.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Mirc4u2c

sad

Guru
24. avg 2007
20.461
9.154
113
Vse je laž. Resnico govori le zavaljeni človeček v beli halji, sedeč v topli pisarni, ki predpisuje tabletke po 30 let stari doktrini (ali kar mu je potnik šepnil na levo uho). Linka raje ne odpiraj, da se ne boš preveč na široko izobrazil, ker dokazano škoduje.
Zakaj pa zdravnika ne zamenjaš, če imaš problem z njim?
Jaz lahko mojega osebnega zdravnika le pohvalim, je pa res, da malo odstopa od stereotipov...
 

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Torej... so imeli nižje vrednosti holesterola....zdravstvo ganja gonjo proti ..
Torej = zdravilo proti tej kugi = kraška panceta :zmaga: ...torej, klin se s klinom zbija :aplauz: ... lahko tudi "Domača gorenjska zaseka" by Čadež :zardelalter: ... WTF, gluten free ...
------------------------------------
" ... "We’re at war - Trump" ! ..." :jezen:
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
51.103
6.480
113
Do povišanja holesterola itak ne pride prek hrane, ampak ker ga jetra izdelujejo viška.
 

superfly

Majstr
12. feb 2008
921
290
63
V bistvu gre prek hrane, ne pa IZ hrane. Do povišanga holesterola prideš prek neuravnovešene (pre)hrane bogate z enostavnimi ogljikovimi hidrati (rafiniran bel sladkor, bela moka, bel riž). Torej - prek cukraste hrane, McDonalds style.
 

melissaazevedo

Zelenc'
11. jun 2020
13
0
1
Pred kratkim so mi diagnosticirali visok holesterol in so me prosili, da bom celo življenje uporabljal tablete holesterola. Prav tako so mi svetovali, naj ne jem mesa in jajc. Zadnjih nekaj let nisem imel holesterola. Takrat sem uporabljala sončnično olje. Takoj ko sem začel uporabljati kokosovo olje, sem dobil holesterol. Ali obstaja povezava med kokosovim oljem in holesterolom?