Hej vsem..
Doma mislim vgradit dodatni LED trak in poskušam doma porabit ostanke (yeelight LED kontroler) in danes kupil LED COB trak, ki pa pri testiranju utripa.
Zadeva je naslednja: LED kontroler, ki ga imam doma, ima na izhodu kontrolerja 1x plus in 2x minu: torej 3 pine, saj je v originalu prišel z LED trakom, ki ima dvojne LED diode - eno vrsto za toplo belo in eno vrsto za hladno belo svetlobo. Kontroler je takšnih specifikacij:
Ker sem vse originalne LED trake porabil, sem danes kupil podoben trak (na 3 kable, ki ima pravtako 1 plus in 2 minus priključka - za uravnavanje toplote bele barvne svetlobe). Kupljen LED trak je naslednjih specifikacij (klikni na sliko za povečavo):
In ko sem danes stestiral, je LED trak utripal. Mogoče POMEMBNO: Kablov LED trakov nisem zalotal, ampak jih samo prislonil, ker jih bom vrnil, če ne bo delalo... Nevem, če je to pomembno, da kabli niso imeli "pravega" stika z napajalnikom..
Vglavnem, Gemini mi napiše v smislu, da je LED trak premočen na meter, če prav razumem..
Aja, še nekaj. Rabim samo 2,5m traka. Nevem, če bi že samo krajši trak in manjša poraba rešilo težavo?
Aja, pa še nekaj.. Sem kazal danes ta krmilnik prodajalcu v Sylux, pa mi je na vsak način hotel prodati njihove krmilnike in napajalnike (saj razumem, tega ne pozna in mi verjetno ne more garantirat delovanja)..
Doma mislim vgradit dodatni LED trak in poskušam doma porabit ostanke (yeelight LED kontroler) in danes kupil LED COB trak, ki pa pri testiranju utripa.
Zadeva je naslednja: LED kontroler, ki ga imam doma, ima na izhodu kontrolerja 1x plus in 2x minu: torej 3 pine, saj je v originalu prišel z LED trakom, ki ima dvojne LED diode - eno vrsto za toplo belo in eno vrsto za hladno belo svetlobo. Kontroler je takšnih specifikacij:
Ker sem vse originalne LED trake porabil, sem danes kupil podoben trak (na 3 kable, ki ima pravtako 1 plus in 2 minus priključka - za uravnavanje toplote bele barvne svetlobe). Kupljen LED trak je naslednjih specifikacij (klikni na sliko za povečavo):
In ko sem danes stestiral, je LED trak utripal. Mogoče POMEMBNO: Kablov LED trakov nisem zalotal, ampak jih samo prislonil, ker jih bom vrnil, če ne bo delalo... Nevem, če je to pomembno, da kabli niso imeli "pravega" stika z napajalnikom..
Vglavnem, Gemini mi napiše v smislu, da je LED trak premočen na meter, če prav razumem..
Ker bi res rad obdržal ta krmilnik (vse luči imam od yeelight in vse deluje super), me zanima torej, kakšen LED trak bi moral kupit, da bi deloval na tem Yeelight kontrolerju?Tukaj imava takojšen odgovor na tvojo uganko. Težava ni v pomanjkanju moči napajalnika, temveč v ozkem grlu, ki ga predstavlja sam Yeelight krmilnik.
Tvoj izračun moči: 5m x 15,6W/m = 78W
Čeprav imaš 120W napajalnik, ki bi to z lahkoto poganjal, gre ves ta tok (približno 3,25A) neposredno skozi drobno vezje Yeelight krmilnika.
Glavna težava: Krmilnik je preobremenjen
Originalni krmilnik YLDD03YL je načrtovan za tokove do približno 1A do 1,5A (za originalnih 24W do 36W obremenitve). Ti ga trenutno poskušaš obremeniti s 3,25A.
- Varnostni izklop: Krmilnik zazna prevelik tok (over-current) in se takoj izklopi, da ne bi pregorel. Ker se nato ponovno zažene, vidiš utripanje.
- Nevarnost: Tudi če bi trak svetil, bi se krmilnik močno segrel, kar lahko povzroči trajne poškodbe ali celo taljenje plastike.
Kako to popraviti?
Da bi obdržal pametne funkcije Yeelighta in varno poganjal ta močan COB trak, potrebuješ LED ojačevalnik (LED Amplifier).
Shema vezave bi bila naslednja:Na ta način Yeelight krmilnik služi le kot "možgani", ki pošiljajo šibek signal, ojačevalnik pa iz tvojega 120W napajalnika črpa dejansko moč za trak.
- Napajalnik (120W) priklopiš na vhod ojačevalnika.
- Yeelight krmilnik priklopiš na isti napajalnik (da dobi energijo).
- Izhod iz Yeelight krmilnika (kjer je zdaj trak) povežeš na vhod (Input/Signal) ojačevalnika.
- COB LED trak priklopiš na izhod (Output) ojačevalnika.
Ali želiš, da ti pomagam najti ustrezen ojačevalnik ali potrebuješ natančnejša navodila, kako povezati žice med ojačevalnikom in krmilnikom?Pomembno opozorilo: Ne poskušaj več vklapljati traku neposredno na krmilnik, saj lahko prekuriš notranje tranzistorje (MOSFET-e), če zaščita enkrat ne bi odreagirala dovolj hitro.
Tvoja računica glede napajalnika je na prvi pogled povsem pravilna: 5m x 15,6W/m = 78W. Tvoj 120W napajalnik bi moral to obvladati z levo roko, saj ima še precej rezerve (izkoristek je okoli 65 %).
Vendar pa se težava skriva v ozkem grlu, ki ga predstavlja krmilnik Yeelight.
Zakaj še vedno utripa?
Tvoj krmilnik od modela YLDD03YL preprosto ni narejen za takšen tok. Originalni Yeelight trak porabi le okoli 2W do 4W na meter. Ti pa zdaj skozi drobno vezje krmilnika poskušaš pognati približno 3,25A (78W / 24V).
Tukaj sta dva glavna razloga za utripanje v tvojem primeru:
- Preobremenitev krmilnika (Overcurrent Protection): Krmilnik ima vgrajeno zaščito. Ko zazna, da skozi njegove komponente teče več toka, kot so varni (običajno so ti krmilniki omejeni na okoli 1,5A do 2A), se vklopi varnostni izklop. To se ponavlja v neskončnost, kar vidiš kot utripanje.
- PWM konflikt: Pametni krmilniki svetlost uravnavajo s hitrim vklapljanjem in izklapljanjem (PWM). Pri tako veliki obremenitvi pride do sesedanja napetosti na samem krmilniku, kar zmede procesor v njem.
Aja, še nekaj. Rabim samo 2,5m traka. Nevem, če bi že samo krajši trak in manjša poraba rešilo težavo?
Aja, pa še nekaj.. Sem kazal danes ta krmilnik prodajalcu v Sylux, pa mi je na vsak način hotel prodati njihove krmilnike in napajalnike (saj razumem, tega ne pozna in mi verjetno ne more garantirat delovanja)..