Klima z montažo?

first1

Fizikalc
19. mar 2018
405
191
43
Montiraj si eno pametno vtičnico pa bomo primerjali porabo. Samo zmeniti se moramo za kubike zraka, lego prostora, temperaturo pa še kaj. Sam lahko predložim porabo za ta mesec. Hladi se cca 35 m².
No nalimaj. Evo najcenejsi Beko (SCOP 7,2) za 199 eur je cel julij porabil 35kWh za hlajenje 90m2, 5cm stiropor izolacije, neka povprecna 2 slojna okna in zunanja sencila (polkne). Ker so prostori razvejani jih klima razlicno doseze in temperature nihajo od 23 do 25 stopinj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.389
9.562
113
Montiraj si eno pametno vtičnico pa bomo primerjali porabo. Samo zmeniti se moramo za kubike zraka, lego prostora, temperaturo pa še kaj. Sam lahko predložim porabo za ta mesec. Hladi se cca 35 m².

kranj, 600m3. nastavljeno na razvlaževanje in 22 na vrhu stopnišča v mansardi, talno hlajenje je povsod v hiši, tudi kleti. dejasnko to pomeni, da je v hiši 23 stopinj in čez ne gre.te številke so seštevek obeh virov. pri 2020 je zvezdica, to je sezona montaže klime, prej je bilo samo talno hlajenje. poraba ni šla gor samo zaradi večje vročine, ampak ker so se navade spremenile in je veliko več ferkerja notri in ven in odprtih teras in vhodnih vrat ipd... se kar pozna... pa prej je bilo 25 OK za živeti, zdaj mora biri pa manj, ne vem zakaj. jaz pa pokrita z deko na kavču...

klime se za ogrevanje ne uporablja.

jezek

Guru
24. jul 2008
6.282
2.903
113
Klima se za ogrevanje se kako uporablja. Povsod na obali, v Lj pa za dogrevanje, npr racun za plin je lahko tudi do 100e manjsi od kar malo gonim klimo zraven. Onemu zgoraj, micke so pomoje 3, navadna, heavy in turska rebrandana. Glede kvalitete in zakaj je mica way to go: kolega na Pagu mora na 10 let menjati klime na svojih appih (ravno letos jih je zamenjal 100, neke Mideje al kaj so...ker sol zunanje enote pozre do totalke. Meni na bliznjih objektih mice drzijo 20 let in vec, brez enega servisiranja....

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.389
9.562
113
pardon, če sem bila nejasna. Pri nas klime za ogrevanje ne uporabljamo. zgornja tabla zajema vse kar se klime tiče, čeprav je samo za hlajenje.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.292
1.428
113
No nalimaj. Evo najcenejsi Beko (SCOP 7,2) za 199 eur je cel julij porabil 35kWh za hlajenje 90m2, 5cm stiropor izolacije, neka povprecna 2 slojna okna in zunanja sencila (polkne). Ker so prostori razvejani jih klima razlicno doseze in temperature nihajo od 23 do 25 stopinj.
Tole mi pa deluje kot da je ta klima montirana na Pokljuki. Čeprav po fasadi (izolaciji) sodeč ni tam. 7,2 je kvečjemu SEER. SCOP je verjetno okoli 4 ali malo nižje.

first1

Fizikalc
19. mar 2018
405
191
43
Eh SEER seveda. Za gretje bi tudi sam kupil nekaj dražjega, hladijo pa vse odlično. Lokacija je Laško, res pa da je dosti naravne sence od dreves. Možno je tudi da merilec ne kaže ok, bom dal merilec od druge firme. Sedaj v avgustu poraba okoli 2,5kWh dnevno, še vedno nizko, a bolj realno.

ker sol zunanje enote pozre do totalke.
To sem tudi sam marsikje ob morju opazil, klime požrte od soli, bi rekel vsaj15 let stare, grde ko hudič, ampak delale so pa še.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.170
1.575
113
Ravno zato me čudi. Izbereš mojstra ne znamke. Tistega, ki ve kaj dela in posledicno to ze en cajt dela in se en cajt misli, krša ne montira (montaza je pa kolikor je). Ker vračanje nazaj in pregovarjanje s stranko je zguba denarja in dobre volje. Bistveni vecji aspekt in garant, da bo s tabo končal cim hitreje, je pa, da zna zmontirat. In to je bistevno vecji faktor pri "negativnih mnenjih" kot sama znamka. Klime istega ranga (in micka nima svojega) so si vec ali manj enake. Kar te bo stalo je pa:
- mojster dela z nekimi firmami. Ce tudi z micko (sicer velika verjetnost), imas tu kljukico. Ce ne, bo pa samo napis na klimi drug
- ce se je odlocal med dvema velikostima, ti bo prodal stevilko vecjo in morda tudi preveliko. Še nikdar se noben ni bunil, da ima premočno. Prej je ponosen na to in mojster, kot rečeno, še vedno "obstaja" in nima nobenega pretiranega veselja, da bi poskusal tvoje pritozbe. To te bo pa stalo razliko v ceni med tema dvema modeloma.

Kot prvi filter ti je pa lahko mojster, ki ti da ponudbo od doma (preko spleta) glede na omejitve, ki si jih navedel (omejitev prostora in "nic ni pripravljeno"), ceprav vsebuje Micko. Kako že, v ceni je osnovna montaža, karkoli to že je...
Ah, pa bom, četudi sem si rekel, da ne bom... Si ti najprej serviserja izbrala preden si Teslo kupla? Kombinacije Micke in dobrega mojstra, ki jo vgradi ni mogoča? Smo že marsikaj sami naredili, tudi kaj čez "excel vrgli"... Bomo tudi to speljali. :zmaga: Včasih je res brezveze kaj debatirati, mi je jasno, da je odločitev na koncu moja. Včasih pa z debato dobiš tudi koristen nasvet preko ZS, ki ti malo odpre še kakšen pogled... :zmaga:

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.389
9.562
113
Ah, pa bom, četudi sem si rekel, da ne bom... Si ti najprej serviserja izbrala preden si Teslo kupla?

absolutno... to je bil en večjih apelov Tesle. Ne pozna (rednih) servisov. kaj šele najprej na 5kkm, pa potlej na 15, pa na 30 pa pol velik servis, pa tak dalje... menjava filtrov je napeljana tako, da kupiš na spletu in sam menjaš. defaultno. če je treba pa kaj drugega pogledat, se pa to naredi, ko ti skala šipo poči, se ti eden v rit zaleti ipd in prosiš da na tvoje stroške pogledajo, če je še kaj za naredit (pa še ni bilo treba). cca 1x letno incident. avto serviser pobere doma in ga dostavi domov... beat that...

ampak ja, dobr, to sem jaz... ko je pri celotni storitvi prisoten tudi človeški faktor, res dam zelo veliko težo tej postavki, naprave so veliko bolj konsistentne.

kranj, 600m3. nastavljeno na razvlaževanje in 22 na vrhu stopnišča v mansardi, talno hlajenje je povsod v hiši, tudi kleti. dejasnko to pomeni, da je v hiši 23 stopinj in čez ne gre.te številke so seštevek obeh virov. pri 2020 je zvezdica, to je sezona montaže klime, prej je bilo samo talno hlajenje. poraba ni šla gor samo zaradi večje vročine, ampak ker so se navade spremenile in je veliko več ferkerja notri in ven in odprtih teras in vhodnih vrat ipd... se kar pozna... pa prej je bilo 25 OK za živeti, zdaj mora biri pa manj, ne vem zakaj. jaz pa pokrita z deko na kavču...

klime se za ogrevanje ne uporablja.
a ne hladiš tudi s talnim in TČjem? nekje si to omenila

evo še mojih 5c...v košari potencialnih klim se je sprva znašel Ferroli, ki je za razumne šolde ponujal kar iščem....no težava je nastala, ker bližnja trgovina, ki ga je zastopala prekinila sodelovanje z njimi, ker tu okrog ni servisa in tako je šel ferroli papa. Druga izbira Olimpia splendid je bila za kakih 200 € cenejša, s tem da bi moral iskati človeka ki bi jo montiral. Poleg tega mi daikin nudi več ugodja napram tem dvem izbiram. Panasonic, Fujitsu, micike, Maxa, Emmeti in podobno pa so izpadle že zaradi dimnezij notranjih enot ali pa pooblaščenca ki bi to priklopil

že za aermeca je bla znanost dobiti modela ki ga je priklopil da opravlja svoje delo.

Klima se pa uporablja za hlajenje in se bo uporabljala kakšno ogrevanje v prehodnih obdobjih al pa če se mi ne bo ljubilo iti po pelete.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.389
9.562
113
a ne hladiš tudi s talnim in TČjem? nekje si to omenila

Tudi. Saj sem rekla, da je tudi talno hlajenje. Tole je sestevek obojega. Kar se hlajenja tice je seveda centralno bolje razporejeno, saj je talni razvod po celi hiši, ampak je treba tudi vlago odvesti. Za to je pa klima. Je vedno na razvlazevanju. Seveda pa zraven pohladi tudi, drugace ne gre.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

first1

Fizikalc
19. mar 2018
405
191
43
Poleg tega mi daikin nudi več ugodja napram tem dvem izbiram.
Načeloma se klima kupuje za daljšo obdobje 10+ let in tudi ni tak big deal, če slučajno par 100€ (ajde tudi tam do jurja) preplačaš za firmo, sploh če še kej zraven dobiš (izkoristek, funkcije,...). Ni to nakup avtomobila, ko se dejansko da kej opaznega prihraniti.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.665
4.849
113
Si videl porabo klime?
Prosim za komentarje koliko manj bi neka klima višjega ali visokega cenovnega razreda porabila, da ovrednotim svojo izbiro.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.389
9.562
113
Noben ne vem... Ce bi se to dalo doreci, bi bilo pol manj palamudenja na to temo, kot jo je sedaj. Kar se porabe tice, jaz rečem cez prst komaj kaj do nic. Kdo drug aeveda verjame pamfletom ze tako 20% manj, ootem oa se 20% na to manj, ker AI algortem delovanja vodi in se prilagaja, ko da je sam zate narejena...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.980
5.282
113
KSZ: letos sem montiral C&H klimo - kao malo boljši model od tistih z normalno ceno (800+- brez montaže) in to od monterja, ki je prej delal samo Panassonic, ki sem ga imel dobrih 20 let in bil z njim prezadovoljen. Torej ta pravi da Panassonic ni več K od klime in je zanič.

Toliko o firmah.
Vem da ta C&H ne bo zdržala pol toliko.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.292
1.428
113
Si videl porabo klime?
Prosim za komentarje koliko manj bi neka klima višjega ali visokega cenovnega razreda porabila, da ovrednotim svojo izbiro.
Težko reči koliko porabil recimo super dobra Micka koliko pa ena no name klima. Če bi bile testirane v popolnoma enakih pogojih bi se videla razlika. Je pa vprašanje če bi sploh bilo kaj razlike? Verjetno je življenjska doba ene in druge različna. Če pa je premium "narejena v petek" pa še to ni rečeno da bo delovala dlje kot ena no name klima.
Recimo od Jabe je pozimi zelo zelo varčna! (Če ste pozabili je napisala da se za ogrevanje ne uporablja!)
Najboljši odgovor bi lahko dal nekdo ki se res dobro spozna na klime in jih tudi montira in to različne tipe ter VZDRŽUJE. To bi bilo še najbolj dober podatek. Ker če montira samo eno ali dve firmi je že problem ker saj veste kako je to: " Vsak ero svojega konja hvali!"

mevden

Pripravnik
17. dec 2014
148
23
18
Ma tudi jaz prisegam nekako na Micko. Fotr ma Daikin, sam ko odpreš zgornji pokrov vidiš plastiko slabše kvalitete, tudi uni usmerjevalnike levo/desno zgledajo bolj šlampasto. Enako s filtrom...sicer dela, je pa Micka zagotovo kakšno stopničko višje, razlike so v podrobnostih. Če bi bila razlika res drastična bi uzel Daikin, če je pa tam tam...Micka.