Kateri akumulator?

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
293
182
43
Danes sem ugotovil, da moram menjati oba akumulatorja v landcruiserju, ker ne vžge. Sem bil pa zelo presenečen, ko sem ugotovil, da sta notri še original akumulatorja. Letnik 2007.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

tony

Guru
23. jul 2007
11.030
1.880
113
Bojim se, da gre za napako. Yota gor ali dol, za štartni akumulator je to desetletje preveč... Je za poklicati Guinessa?

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.578
50
48
46
75ah EFB akumulator je dlje casa stal (nekaj mesecev), danes sem ga probal priklopiti na navaden polnilec, na katerem pa se kazalec ne premakne, naceloma kaze, s katero amperazo polni.

Je umrl? Je kaka varianta, da ga se kako probam oziveti?
Ne vem sicer, če gre za enak primer, ampak meni je amp v avtu požrl EFB akumulator v nekaj dneh, tko da se avto niti odklenit ni več dalo. Ko sem pomeril je imel aku cca 5.6V , in mi hofer polnilec na načinu avto sploh ni zagrabil ,ker je bila prenizka napetost.

Takrat sem rešil tako, da sem za začetek uporabil nek modelarski polnilec (še iz časov 20 let nazaj :) ) kjer sem ročno nastavil da je napetost aku-ja 10V, potem se je zbudil, čez pol ure sem pa preklopil spet na hofer polnilec in je bilo potem ok.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Bojim se, da gre za napako. Yota gor ali dol, za štartni akumulator je to desetletje preveč... Je za poklicati Guinessa?
Domnevam da gre za Yuasa accu. Stare landcruserke so imele serijsko akumulatorje, ki so bili narejeni po top standardih za klasične svinčene akumulatorje. (ne vprašat koliko stane tak akumulator na uradnem servisu, ker je cena kar za "top")

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.757
1.641
113
Dej na 24V pa poglej če se cagar na apmpermetru dvigne, če se pusti nekaj časa (1 min recimo) in dej nazaj na 12V. Če začne polnit je to to, če ne začne ponovi vajo z 24V.

Če se ne bo polnilo na 24V je akumulator za v smeti.

Na 24v pokaze nekje 1,5amp eff, ko preklopim na 12V, pade na 0. Ni kaj, treba bo menjat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Pusti malo dalj časa na 24V, če steče tok pri 24V vseeno lahko še kaj dobiš ven (najbrž se je naredila obloga na ploščah, nekaj časa traja da se toliko odstrani da tudi pri 12V začne prebijat).

Pa delaj to nekje v prezračenem prostoru oz. zunaj in brez cigareta v ustih, ker bo znal elektrolit hitro "vret" in se sproščat vodik.

Če pa kje dobiš dober polnilec (CTEK, NOCO, ipd) lahko poskusiš s programom za regeneracijo, to bi moralo rešit tak akumulator vsaj za osnovne potrebe.

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.971
6.308
113
Pusti malo dalj časa na 24V, če steče tok pri 24V vseeno lahko še kaj dobiš ven (najbrž se je naredila obloga na ploščah, nekaj časa traja da se toliko odstrani da tudi pri 12V začne prebijat).

Pa delaj to nekje v prezračenem prostoru oz. zunaj in brez cigareta v ustih, ker bo znal elektrolit hitro "vret" in se sproščat vodik.

Če pa kje dobiš dober polnilec (CTEK, NOCO, ipd) lahko poskusiš s programom za regeneracijo, to bi moralo rešit tak akumulator vsaj za osnovne potrebe.

Za vsak slučaj mu pusti še osebne podatke, če mu slučajno aku eksplodira v obraz.

tony

Guru
23. jul 2007
11.030
1.880
113
Na enem drugem forumu smo že brali človeka, ki je pri takem početju oblečen stopil pod tuš in do konca odprl mrzlo vodo, ker na toplo ni imel časa čakati... Skratka, varnostna očala iz Lidla za 5 EUR pridejo vedno prav :zmaga:

• Všeč mi je
Reactions: Robert

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Za vsak slučaj mu pusti še osebne podatke, če mu slučajno aku eksplodira v obraz.
Je opozorilo že del polnilca, tako da je odgovornost pri proizvajalcu.

Drugače ti novejši akuji imajo ekspanzijski ventil poleg klasičnega "vodikovega" zračnika oz. membrane in načeloma zaradi polnjenja ne bodo eksplodirali. Eksplodira lahko vodik v zraku, samo je elektroliza vseeno tako počasna, da če si v prezračenem prostoru ne bo nič naredilo kaboom.

Renomirani švedski CTEK ne dela nič drugače, spušča pulze visoke napetosti čez accu in testira kdaj je stvar (obloge na ploščah) toliko odstranjena da gre čez tok pri normalni polnilni napetosti. Program za regeneracijo pa namensko na koncu še malo poveča napetost tako da malo dodatno "povre" okoli plošč in odstrani kar je še ostalo od navadnega polnjenja.

tony

Guru
23. jul 2007
11.030
1.880
113
Eksplodirajo lahko ne zaradi zasnove accuja, ampak, če se vodik zmeša v pravo koncentracijo z zrakom, da dobiš pogoje za pokalni plin. Ob polnjenju pač iz vsakega izhaja vodik.

Če so vsi ti pogoji pravi pa nato rabiš samo še razelektritev, najbolj tipično se to človeku naredi, ko z roko prime accu... Tega vodika običajno ni veliko, je pa lahko eksplozija najprej nevarna za vid, nato pa zato, ker te ob tem polije žveplova (VI) kislina, ki je v accuju...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Pri vecini EV 12V akuji crknejo prej kot v 5 letih.
Pred casom sonpri Hy serijsko crkoval v casu 2letne garancije.
Ocitno logoka polnjenja ni ok, ali pa bo treba drugacne Aku tlacit v EV.
To je itak klasika, ker nekje moraš dobit denar noter. Že iz hibridov je logika taka da se postavi precenjen 12V akumulator nestandardnih dimenzij na najbolj nemogoče mesto v vozilu. In tak akumulator nima nobene resne funkcije, večino časa je na 100% napolnjen ker itak vse ostalo fila elektronika preko glavne baterije. Crkne pa tako hitro, kot da bi z njim vsak dan vžigal 6l diesel pri -20C.

• Žalosti me
Reactions: Hanzi

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.898
1.841
113
Problem je zaplankanost industrije na stare koncepte. Z njimi imajo samo garancijske stroške..